Δυνατότητα επιλογής συσσωρευτών Li-ion για τα 3-φασικά της UPS.

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion) ως εναλλακτική των συσσωρευτών κλειστού τύπου μολύβδου-οξέων (VRLA) που χρησιμοποιεί σε πολλά από τα τριφασικά της συστήματα αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPSs).

Έτσι, η Schneider Electric βοηθά τους πελάτες της να ξεπεράσουν κάποια από τα προβλήματα που συνοδεύουν τη χρήση των UPS, όπως για παράδειγμα:

Το μέγεθος και το βάρος. Η σημαντική μείωση τόσο στις διαστάσεις, όσο και στο βάρος των UPS επιτρέπει την πιο αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων χώρων: Οι μπαταρίες Li-ion συσσωρεύουν περισσότερη ενέργεια σε πολύ μικρότερες διαστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν, περίπου, το ένα τρίτο (ή και λιγότερο) από τον χώρο που θα χρειαζόταν μια μπαταρία VRLA αντίστοιχης απόδοσης, γεγονός που βοηθά τους πελάτες να απελευθερώσουν χώρο για τον υπόλοιπο εξοπλισμό IT, και παράλληλα να μειώσουν τις απαιτήσεις ψύξης, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους, τόσο σε επίπεδο κεφαλαιουχικών, όσο και σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών.

Η διάρκεια ζωής. Η μπαταρία του UPS αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ταυτόχρονα οι δαπάνες συντήρησης μειώνονται: τα χαρακτηριστικά των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώνουν το κόστος συντήρησης, καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μπαταριών αυτού του τύπου συνεπάγεται και τη λιγότερο συχνή αντικατάστασή τους.

Schneider-Electric

«Το χαμηλό κόστος και η μεγάλη τους αξιοπιστία καθιστούν τους συσσωρευτές VRLAs την κυρίαρχη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές UPS. Παρόλα αυτά, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου γίνονται μια όλο και πιο ελκυστική επιλογή για όλο και περισσότερους πελάτες», δήλωσε ο κ. Pedro Robredo, αντιπρόεδρος στο τμήμα Secure Power Systems της Schneider Electric. «Κι ενώ το αρχικό κόστος ενός συσσωρευτή Li-ion παραμένει υψηλότερο από εκείνο μιας μπαταρίας VRLA αντίστοιχης απόδοσης, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της διαφοράς αυτής. Έτσι, ανάλογα με το είδος της εφαρμογής, μια λύση UPS βασισμένη σε τεχνολογία Li-ion μπορεί να εξοικονομήσει από 10 έως 40 τοις εκατό του συνολικού κόστους κτήσης και χρήσης (TCO), καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του συσσωρευτή».

Η δυνατότητα χρήσης συσσωρευτών Lithium-ion προσφέρεται ήδη για επιλεγμένες εκδόσεις των Symmetra MW, Galaxy 7000 και Galaxy VM, ενώ καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι επιλογές θα γίνονται πολύ περισσότερες. Το 2017, η χρήση τεχνολογίας Li-ion αναμένεται να επεκταθεί και σε ακόμη περισσότερα μοντέλα τριφασικών UPS.