Απεβίωσε ο πρώην προέδρος και CEO της εταιρείας Intel, ο Andrew S. Grove.

Ο Andrew Grove ήταν παρών στην Intel από την ίδρυσή της το 1968, μαζί με τους Robert Noyce και Gordon Moore. Έγινε Πρόεδρος της εταιρείας το 1979 και CEO το 1987. Προήδρευε του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1997 έως το 2005. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και μετά την συναξιοδότησή του ο κ. Grove υπήρξε ένας από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, έγραψε εξαιρετικά επιτυχημένα βιβλία και δημοφιλή άρθρα, ενώ άρθρωσε δημόσιο λόγο για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.

«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του πρώην Προέδρου και CEO Andy Grove», ανέφερε ο CEO της Intel, Brian Krzanich. «Ο Andy έκανε το αδύνατο δυνατό κατ’ εξακολούθηση και ενέπνευσε γενιές από επιχειρηματίες, ηγέτες εταιρειών και οραματιστές της τεχνολογίας».

Γεννημένος στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας με το όνομα András Gróf, ο κ. Grove μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 1956-57 έχοντας επιζήσει τη ναζιστική κατοχή και δραπετεύοντας από την Σοβιετική καταπίεση. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο City College της Nέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, το 1963. Μετά την αποφοίτησή του, προσελήφθη από τον Gordon Moore στη Fairchild Semiconductor ως ερευνητής και ανελίχθηκε μέχρι τη θέση του επικεφαλής βοηθού στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης υπό τον Gordon Moore. Όταν οι Noyce και Moore άφησαν τη Fairchild για να ιδρύσουν την Intel το 1968, ο Grove ήταν ο πρώτος που προσελήφθη.

Andrew-GroveΟ κ. Grove διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Intel, να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τα ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης στους μικροεπεξεργαστές και ηγήθηκε του μετασχηματισμού της εταιρείας, σε μια ευρέως αναγνωρίσιμη μάρκα από τους καταναλωτές. Υπό την ηγεσία του, η Intel παρήγαγε επεξεργαστές, μεταξύ των οποίων τους 386 και Pentium, οι οποίοι πυροδότησαν την ανάπτυξη της εποχής των προσωπικών υπολογιστών. Η εταιρεία επίσης αύξησε τα ετήσια έσοδά της από 1,9 δις δολάρια, σε περισσότερα από 26 δις.

Ο κος Grove ήταν ταυτόχρονα ένας εξαιρετικός μηχανικός και ένας προσεκτικός μαθητής της διοίκησης επιχειρήσεων. Τα βιβλία του “High Output Management” (1983) και “Only the Paranoid Survive” (1999) παραμένουν μερικά από τα πλέον αναγνωρίσιμα βιβλία στο αντικείμενο της διοίκησης επιχειρήσεων.

«Ο Andy προσέγγισε την επιχειρησιακή στρατηγική και την ηγεσία με τρόπους που συνεχίζουν να επιδρούν σε σημαντικούς ηγέτες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο πρόεδρος της Intel, Andy Bryant. «Συνδύαζε την αναλυτική σκέψη ενός επιστήμονα, με τη δυνατότητα να εμπλέκει τους άλλους σε ειλικρινείς και ουσιαστικούς διαλόγους, γεγονός που ενίσχυσε την επιτυχία της Intel ,σε μια περίοδο στην οποία αναπτύχθηκαν οι προσωπικοί υπολογιστές, το Internet και η Silicon Valley».

O κος Grove και η σύζυγός του Eva παρέμειναν παντρεμένοι για 58 χρόνια και απέκτησαν 2 κόρες και 8 εγγόνια.

Τόσο κατά την περίοδο της ηγεσίας του στην Intel, όσο και κατά την συνταξιοδότησή του, ο κος Grove είχε ενεργό φιλανθρωπική δράση και ανέπτυξε δημόσιο λόγο για ζητήματα, που τον άγγιζαν προσωπικά. Διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και έγραψε ένα σχετικό θέμα στο Fortune το 1996, στο οποίο εξήγησε την απόφασή του να ακολουθήσει μια μη συμβατική, αλλά τελικά επιτυχημένη θεραπεία. Συνέβαλε στην έρευνα για τη νόσο Parkinson και ενεργοποίησε την ιατρική κοινότητα στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης μελέτης της νόσου από την οποία υπέφερε. Συνεισέφερε 26 εκατομμύρια δολάρια στο City College της Νέας Υόρκης, για να βοηθήσει στη δημιουργία του Grove School of Engineering, ενώ πραγματοποίησε μια μεγάλη σειρά από αγαθοεργίες για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.