Μια νέα εφαρμογή κάνει θραύση στις ΗΠΑ. Ο λόγος για το Swyft, ένα app που υπόσχεται να αλλάξει μια για πάντα τις μετακινήσεις σας στην πόλη, παρουσιάζοντάς σας με πλήρη λεπτομέρεια, τον χρόνο και το κόστος της μετάβασής σας από ένα σημείο σε ένα άλλο.

Προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Τζόνι Σίμκιν και του Γουίλ Ντέιτον, το Swyft ουσιαστικά αναλαμβάνει να υπολογίσει κάθε λεπτομέρεια στη μετακίνησή σας μεταξύ δύο σημείων στον χάρτη –μιλάμε για την ίδια πόλη. Θα σας πει λοιπόν πόση ώρα θα χρειαστείτε για τη μετακίνησή σας χρησιμοποιώντας τα διάφορα μέσα μεταφοράς, μόνο θα υπολογίσει και τον ακριβή χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της αναμονής στη στάση! Πώς το καταφέρνει αυτό; Απλά, αντλώντας δεδομένα από τις διάφορες υπηρεσίες ΜΜΜ και αναλύοντάς τα.

1--dyi6pwXBnaohPbjpZo-zg

Το Swyft ξεκίνησε τη λειτουργία του στη λεγόμενη Bay Area”, την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Σαν Φρανσίσκο δηλαδή. Σε χρόνο μηδέν συγκέντρωσε πάνω από 40.000 χρήστες οι οποίοι το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, παραμένοντας φυσικά απόλυτα ευχαριστημένοι –και κατ’ επέκταση ενεργοί. Το Swyft, βλέπετε, ουσιαστικά «πατά» σε έναν αλγόριθμο που του επιτρέπει να προβλέπει με ακρίβεια δευτερολέπτου την ώρα άφιξης ενός λεωφορείου σε μία στάση.

Το σύστημα της εφαρμογής έχει καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα και το NextBus, το επίσημο σύστημα ενημέρωσης για την άφιξη των ΜΜΜ που χρησιμοποιούν οι διάφορες υπηρεσίες της πόλης: όταν το ποσοστό επιτυχίας του είναι στο 60%, αυτό του Swyft ξεπερνά το 70% και μάλιστα ακόμα και στις ώρες αιχμής! Μάλιστα στις περιπτώσεις που το λεωφορείο ή το τραμ βρίσκεται μέχρι 5 λεπτά μακριά από τη στάση που το περιμένει ο χρήστης, η πρόβλεψη για την ώρα άφιξής του είναι σωστή στο 91% των περιπτώσεων! Το ακόμα καλύτερο στην όλη υπόθεση, είναι πως οι χρήστες του, το βοηθούν να γίνεται ολοένα καλύτερο, αφού το τροφοδοτούν –εφ’ όσον συναινέσουν φυσικά- με δεδομένα τα οποία με τη σειρά τους αξιολογούνται και συνεισφέρουν σε ακόμα πιο αποτελεσματικές προβλέψεις!

swyft-2

Πού είναι το αρνητικό στην όλη υπόθεση; Στο γεγονός πως το Swyft διατίθεται μόνο στο iOS (έρχεται σύντομα η έκδοση για Android) και υποστηρίζει επί του παρόντος την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Οι δημιουργοί του έχουν εκφράσει την πρόθεση να επεκτείνουν τη ζώνη κάλυψης του app τους, όμως δύσκολα αυτή θα φτάσει μέχρι την… Αθήνα –αφήστε που εδώ ανάθεμα κι αν μπορεί κανείς να προβλέψει πόση ώρα θα κάνει το τρόλεϊ με τον πανικό που γίνεται στους δρόμους. Πέρα απ’ την πλάκα, όπως και να ‘χει όμως, η μηχανή και αλγόριθμός του σίγουρα θα βρουν τον δρόμο τους και θα περάσουν τον Ατλαντικό αφού είναι πράγματι χωρίς υπερβολή σε θέση να αλλάξουν τον τρόπο που μετακινούνται οι κάτοικοι μιας πόλης. Swift: κρατήστε το κατά νου και θα μας θυμηθείτε…