Σίγουρα κατά το «σερφάρισμά» σας στο διαδίκτυο, θα έχει υποπέσει στην αντίληψή σας το Google Cardboard ένα χάρτινο VR headset το οποίο μάλιστα διατίθεται και σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Για να ακριβολογούμε, δεν πρόκειται ακριβώς για προϊόν αλλά για τεχνολογία ή ορθότερα πλατφόρμα της Google η οποία σχεδίασε ένα κόνσεπτ, ένα πρότυπο που κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ακολουθήσει. Στόχος της είναι η παραγωγή φθηνών VR headsets που θα επιτρέψουν στον καθένα να ζήσει λίγη απ’ τη μαγεία του VR χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει μια περιουσία –θυμάστε τι γράφαμε προ ημερών για το Oculus Rift, έτσι; Τα χάρτινα Google Cardboard που βλέπετε στο διαδίκτυο βέβαια, δεν είναι προϊόντα της Google αλλά τρίτων εταιρειών, συμβατά πάντως με το Google Cardboard που λέγαμε πιο πάνω.

google-vr-2

Η εταιρεία από το Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια βέβαια σκέφτεται να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στη μάχη του VR, κατασκευάζοντας κι η ίδια, όχι απλά το δικό της σετ γυαλιών VR αλλά ένα αυτόνομο VR headset! Η Google διαθέτει ήδη μια κάποια εμπειρία από το πρόγραμμα Cardboard της (σημειώστε πως έχουν ήδη διατεθεί στην παγκόσμια αγορά περισσότερες από 5 εκατ. συσκευές) αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, ένα χάρτινο headset που ουσιαστικά βασίζεται εξ ολοκλήρου στο smartphone διαφέρει αρκετά από ένα άλλο που –με βάση την ως τώρα πληροφόρηση- δεν θα χρειάζεται υπολογιστή ή smartphone για να λειτουργήσει (θα διαθέτει ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης αλλά φυσικά θα εκμεταλλεύεται την επεξεργαστική ισχύ και την οθόνη του smartphone).

Αν οι φήμες ευσταθούν, τότε πρόκειται για μία σημαντική κίνηση από τη Google που μάλιστα έρχεται να πλαισιώσει την τεχνολογία Android VR η οποία επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα φέτος –αν δεν την έχετε ξανακούσει, φανταστείτε κάτι σαν το Android Wear αλλά για VR. Η Google έχει καταλάβει ότι η εικονική πραγματικότητα έχει μεν ρεύμα, όμως με τις τιμές που σκέφτονται οι μεγάλοι της αγοράς (Oculus, Sony, Microsoft κλπ) δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κοινό να συσπειρωθεί γύρω της, επιτρέποντας στη βιομηχανία να συνεχίσει να επενδύει σε αυτή. Ως εκ τούτου πασχίζει να την καταστήσει προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, αυτό που διαθέτει απλώς ένα Android smartphone.

google-vr-3

Αυτό σημαίνει πως το Rift που θα ‘χει πίσω του ένα PC-τέρας και ένα τυπικό smartphone των 200-250€ θα είναι σε θέση να προσφέρουν την ίδια εμπειρία; Σαφώς και όχι, όμως επειδή δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να δώσουν το ενάμισι χιλιάρικο που ζητά/προτείνει η Oculus, η Google φροντίζει να τους παρέχει μια παρεμφερή εμπειρία με ένα πολύ μικρότερο ποσό. Αν αυτό θα κανιβαλίσει την αγορά ή αν θα αποτελέσει το τέλειο δόλωμα για να προσελκύσει κι άλλο κόσμο, θα το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι εν καιρώ.