Εξαιρετικό το iCloud αλλά το άτιμο… γεμίζει εύκολα! Με μόλις 5 GB στο δωρεάν πακέτο του, το iCloud αποτελεί μία ιδιαίτερα χρήσιμη υπηρεσία που όμως αν θέλει κανείς να την απολαύσει σε όλο της το μεγαλείο, θα πρέπει να πληρώσει. Με λίγη προσοχή όμως, θα είστε σε θέση να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που προσφέρει ακόμα κι έτσι, δίχως να καταβάλλετε το παραμικρό! Πριν από λίγες εβδομάδες, είχαμε δώσει συμβουλές στους κατόχους smartphones με μικρή εσωτερική μνήμη. Τώρα θα αναφερθούμε ειδικά σε όσους διαθέτουν συσκευή iOS και αρέσκονται να χρησιμοποιούν το iCloud χωρίς όμως να θέλουν να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή.

icloud-2

Πόσο χώρο διαθέτετε;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθετε να κάνετε και μάλιστα τακτικά, να σας γίνει συνήθεια, είναι έναν έλεγχο σχετικά με τον διαθέσιμο χώρο της συσκευής σας. Πηγαίνετε στα Settings του iPod touch/iPhone/iPad σας, επιλέξτε το iCloud και κατόπιν Storage. Με ένα άγγιγμα στο Manage Storage θα δείτε τον χώρο που καταλαμβάνουν τα δεδομένα σας και αυτόν που παραμένει ελεύθερος.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των backups

Το iOS κρατά συχνά-πυκνά backups στο iCloud. Ναι, δεν λέμε, καλό είναι να υπάρχουν αυτά, όμως επί της ουσίας, τα χρειάζεστε; Αν κρατάτε π.χ. τις επαφές σας στο Gmail, προς τι το backup τους στο iCloud; Αν χρησιμοποιείτε ως κυρίως browser τον Chrome, γιατί να αποθηκεύει δεδομένα και ο Safari; Πηγαίνετε λοιπόν στα Settings, στο iCloud και επιλέξτε ποια backups θα γίνονται από ‘δω και πέρα.

icloud-3

Ειδικά για τις φωτογραφίες…

Πρόκειται για τη μορφή δεδομένων που απαιτεί τον περισσότερο χώρο, κυρίως διότι όλοι τραβάμε στην καθημερινότητά μας τόσες πολλές φωτογραφίες που ούτε καν σκεφτόμαστε να διαγράψουμε κάποια απ’ αυτές. Αποφύγετε λοιπόν την αποθήκευσή τους στο iCloud, προτιμώντας αντ’ αυτού μιαν άλλη υπηρεσία. Η Google προσφέρει με το Google Photos π.χ. δωρεάν απεριόριστο χώρο.

Διαγράψτε τα backups

Ένα backup είναι πάντα χρήσιμο, φτάνει βέβαια να έχει λόγο ύπαρξης. Αν στο παρελθόν διαθέτατε και άλλες iΣυσκευές (ένα παλιότερο iPhone, ένα από τα πρώτα iPad κλπ), είναι πολύ πιθανόν ένα backup που πλέον δεν χρειάζεστε ούτε κατά διάνοια, να σας τρώει πολύτιμο χώρο στο iCloud. Βρείτε το, πατώντας στο Backup και κατόπιν κάντε το αυτονόητο: Delete Backup.