Μπορεί η αγορά των tablets να βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετοί είναι ωστόσο εκείνοι που ακόμα και τώρα επενδύουν σε μία «ταμπλέτα». Ευτυχώς οι επιλογές είναι πολλές και έτσι, ο καταναλωτής που έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά ενός tablet, βρίσκεται μπροστά σε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο καθώς μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές και ποικίλες συσκευές. Ένα από τα βασικά κριτήρια μιας μεγάλης μάζας κοινού ως προς την αγορά tablet, έχει να κάνει με το μέγεθος της συσκευής: κακά τα ψέματα, τα διαθέσιμα tablets ξεκινούν από τις 7” (λίγο πάνω από τα μεγαλύτερα smartphones δηλαδή) και φτάνουν ως και τις 13”! Αλήθεια, με τόσες πολλές επιλογές, εσείς ποιο πρέπει να επιλέξετε;

Εμείς, από την πλευρά μας, δεν θα σας δώσουμε μοντέλα και μάρκες αλλά θα σας εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της κάθε κατηγορίας. Από εκεί και πέρα, η τελική απόφαση είναι δική σας και μόνο.

tablet-sizes-1

Τα tablets λοιπόν θα μπορούσαν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: αυτή μεταξύ 7” και 8”, εκείνη μεταξύ 8,1” και 10” και τέλος, όλα τα υπόλοιπα που ξεκινούν από τις 10,1” και φτάνουν μέχρι τις 12-13”. Σημειώστε ότι ασχέτως των ιντσών, θα βρείτε tablets με wide οθόνη (16:9 ή 16:10 λόγος διαστάσεων) και tablets με πιο «τετραγωνισμένη» (aspect ratio 4:3): τα πρώτα βολεύουν πολύ περισσότερο στην αναπαραγωγή σειρών, ταινιών και βίντεο γενικότερα, τα δεύτερα είναι πολύ καλύτερα στην ανάγνωση (περιοδικών, βιβλίων, ιστοσελίδων), το browsing και το multitasking γενικότερα.

Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα καθεμίας από τις προαναφερθείσες κατηγορίες:

tablet-sizes-2

7”-8”

Είναι λίγο πιο μεγάλα από ένα μεγάλο smartphone, όμως παρ’ όλα αυτά προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη άνεση και λειτουργικότητα. Είναι πρακτικά διότι έχουν μικρές διαστάσεις και βάρος και καταλαμβάνοντας ελάχιστο όγκο, μεταφέρονται πανεύκολα. Αν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σας εξελίσσεται στον δρόμο, ένα tablet σε αυτές τις ίντσες είναι ό,τι πρέπει. Συν τοις άλλοις, αν τελικά προτιμήσετε πρόταση με κάρτα SIM, θα έχετε ένα smartphone αλλά με πολύ δυνατότερη μπαταρία –και με ένα Bluetooth hands-free θα είστε τέλειοι!

tablet-sizes-3

8,1”-10”

Αποτελούν τις πιο ισορροπημένες επιλογές αφού ναι μεν δεν πρόκειται να σας γίνουν βάρος, τη στιγμή που θα σας προσφέρουν μια αρκούντως μεγάλη οθόνη για να κάνετε τη δουλειά σας και να χαζέψετε τις ταινίες και τα βίντεό σας χωρίς να σας… βγουν τα μάτια! Είθισται να διαθέτουν ισχυρές μπαταρίες ενώ εκτός από browsing και αναπαραγωγή multimedia, είναι κατάλληλα και για gaming. Για εσάς που προχωράτε στην αγορά tablet για επαγγελματική χρήση, προτιμήστε μοντέλο με οθόνη 4:3: θα δείτε πως θα σας βολέψει ιδιαίτερα στο multitasking.

tablet-sizes-4

10” και πάνω

Εσείς που πάτε για τα… μεγάλα μεγέθη, προφανώς αναζητάτε ένα tablet που θα παίξει τον ρόλο του… laptop replacement. Είστε τύποι που μετακινούνται αρκετά αλλά χρειάζονται μία συσκευή αρκετά πιο ευέλικτη από έναν φορητό υπολογιστή. Προσέξτε απλά το tablet σας να έχει την ισχύ που χρειάζεστε για τις δουλειές σας και φροντίστε να το «προικοδοτήσετε» με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ –πληκτρολόγιο, ποντίκι αν μιλάμε για Windows tablet κλπ. Ένα τέτοιο μοντέλο θα σας βολέψει στη δημιουργία περιεχομένου ενώ θα αποδειχθεί «λίρα εκατό» και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είναι τόσο εξοικειωμένα με την Τεχνολογία και τα tablets.