Ετοιμάζεστε να αγοράσετε εκτυπωτή; Πάρα πολύ όμορφα. Ο εκτυπωτής λοιπόν συνιστά μια αγορά που κρύβει πολλές παγίδες και «κρυφές» χρεώσεις. Τι εννοούμε με αυτό; Ένας εκτυπωτής π.χ. για να λειτουργήσει χρειάζεται μελάνια. Πόσο στοιχίζουν αυτά όμως και τι κατανάλωση έχει το κάθε μοντέλο; Με άλλα λόγια, στις πόσες σελίδες θα έχετε κάνει απόσβεση της αρχικής σας επένδυσης και πόσο θα σας κοστίζει η κάθε σελίδα που θα εκτυπώνετε, έγχρωμη ή ασπρόμαυρη; Κάνοντας την έρευνα αγοράς σας λοιπόν, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας κάποια πράγματα, βάσει των οποίων θα κάνετε εν τέλει την αγορά σας.

printer-inkjet

Αρχικά για τι όγκο σελίδων μιλάμε; Πόσες σελίδες προτίθεστε να εκτυπώνετε τον μήνα; Είναι ας πούμε 30-40 ή μήπως αγγίζουν τις 200; Ανάλογα με τον υπολογισμό σας, θα καταλήξετε και στην κατηγορία εκτυπωτή: inkjet ή laser; Οι πρώτοι είναι σαφώς φθηνότεροι, οι δεύτεροι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση και ευνοούν τον μεγάλο όγκο εκτυπώσεων. Αν σκοπεύετε να… ταράξετε τον νέο σας εκτυπωτή στη δουλειά, τότε ίσως ένας laser να είχε νόημα. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε έγχρωμες εκτυπώσεις κι αν ναι, για τι αριθμό μιλάμε; Αν π.χ. οι έγχρωμες σελίδες σας δεν είναι πάνω από 3-4 τον μήνα, τότε ίσως και να αξίζει να τις εκτυπώνετε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, αντί να πληρώσετε έξτρα για έναν έγχρωμο εκτυπωτή –αυτό αφορά κυρίως τους laser.

Αφήστε την τιμή του εκτυπωτή αυτού καθαυτού παρασάγγας και κοιτάξτε τα μελάνια του –μιλάμε πάντα για αυθεντικά μελάνια και αναλώσιμα γενικότερα. Πόσο στοιχίζει το μαύρο και πόσο το έγχρωμο, αν μιλάμε για inkjet; Πόσο πάνε τα toners, αν πρόκειται για laser, και τι αριθμό σελίδων εκτυπώνετε μ’ αυτά; Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, είναι έναν πρόχειρο υπολογισμό του κόστους/σελίδα σε κάθε περίπτωση. Ειδικά αν σκοπεύετε να πάτε σε βαριά χρήση, τότε η αρχική τιμή ενός εκτυπωτή δεν θα πρέπει να σας απασχολεί καθόλου: τα αναλώσιμα είναι εκείνα που θα πρέπει να προσέξετε. Μιλώντας για μελάνια, μάθετε αν το μοντέλο που σας ενδιαφέρει, έρχεται με γεμάτα cartridges/toners ή όχι: πολλοί «τσιφούτηδες» κατασκευαστές δεν γεμίζουν τα αρχικά αναλώσιμα των εκτυπωτών τους, με αποτέλεσμα εσείς να πρέπει να τρέχετε για καινούρια σε μικρό χρονικό διάστημα! Ε, λοιπόν, όχι, δεν θα τους περάσει!

printer-toners

Εν κατακλείδι, στις εκτυπώσεις, αυτό που μετρά είναι ξεκάθαρα το κόστος ανά σελίδα. Ποιος ο λόγος να αγοράσετε εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα και να πληρώνετε 0,20€ κάθε σελίδα που εκτυπώνετε ή φωτοτυπείτε, όταν στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας θα κάνετε την ίδια δουλειά με τα μισά λεφτά. Αν η εξίσωση δεν βγαίνει και η απόσβεση του εκτυπωτή (αρχικό κόστος εκτυπωτή + αναλώσιμα για την εκτύπωση x σελίδων = υπηρεσία εκτύπωσης y σελίδων σε βιβλιοπωλείο) γίνεται μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια, τότε ίσως και να πρέπει να αναβάλετε απλά την αγορά σας. Αν όχι, τότε μπορείτε να βρείτε ωραιότατους laser στα 100€: μην κάθεστε!