Μετά την ένταξη του mi-Cluster στην πανευρωπαϊκή συμμαχία Silicon Europe Alliance, αποτελεί μέλος ενός από τα κορυφαία τεχνολογικά meta-cluster παγκοσμίως.

Μέλος ενός από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά meta-cluster του κόσμου αποτελεί πλέον τo mi-Cluster, με την ένταξή του στην πανευρωπαϊκή συμμαχία Silicon Europe Alliance, η οποία απαρτίζεται από τα 12 κορυφαία cluster μικροηλεκτρονικής της Ευρώπης με περισσότερα από 2.000 μέλη (επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) μεταξύ των οποίων οι Philips, NXP Semiconductors, Globalfoundries, Intel, Infineon, STMicroelectronics, Schneider Electric και Thales. Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Semicon Europa 2015 που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Πρόκειται για συμφωνία-σταθμό για το ελληνικό οικοσύστημα μικροηλεκτρονικής διότι θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες διεθνοποίησης και δικτύωσης στους ελληνικούς οργανισμούς τόσο ενδο-Ευρωπαϊκά όσο και στις κυριότερες αγορές μικροηλεκτρονικής σε όλο τον κόσμο μέσω των αποστολών που έχουν προγραμματιστεί στις ΗΠΑ, στην Ταϊβάν, κλπ. Η εκπροσώπηση του mi-Cluster στη συμμαχία Silicon Europe Alliance, γίνεται με το συντονισμό του Corallia και συνδέεται με τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα ευρωπαϊκά clusters προς το mi-Cluster και την προβολή της ελληνικής βιομηχανίας στις παγκόσμιες αγορές για την προσέλκυση πελατών και επενδυτών.

mi-Cluster-logoΗ πανευρωπαϊκή συμμαχία Silicon Europe Alliance πήρε σάρκα και οστά το 2012 με στόχο την εδραίωση κοινής πλατφόρμας για την ανάπτυξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και την ανάδειξη των ισχυρών τεχνολογιών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων και την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στην παγκόσμια τεχνολογική σκηνή.

Ξεκίνησε με τη συμμετοχή 6 clusters από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αυστρία (Silicon Saxony, DSP Valley, High Tech NL, Minalogic, BCS NL, me2c) και αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή ακόμη 6 clusters από την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ελλάδα (Distretto Green & High Tech, MIDAS, GAIA, NMI, SCS Cluster, mi-Cluster).

“Η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει ως ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας. Διασυνδέοντας clusters και αναπτύσσοντας συνεργασίες στη μικροηλεκτρονική, διαθέτουμε τα μέσα ώστε να ξεχωρίσουμε στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία”, δήλωσε ο κ. Willy Van Puymbroeck, της Διεύθυνσης DG Connect της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ένταξή μας στο μεγαλύτερο meta-cluster μικροηλεκτρονικής αποτελεί τιμή για εμάς και επισφραγίζει τις προσπάθειες 10 ετών του ελληνικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας παγκόσμιας κλάσης. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε διαγράψει μέχρι σήμερα, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες και υποστηρίζοντας τις ενέργειες προσέλκυσης και εδραίωσης διεθνών σχεδιαστικών κέντρων, μεγάλων επιχειρήσεων και startups στη χώρα», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Παπαηλιού, mi-Cluster manager στο Corallia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το mi-Cluster έλαβε μέρος για μία ακόμα χρονιά στη Διεθνή Έκθεση τεχνολογιών Semicon Europa 2015, με ενεργή συμμετοχή στο 9ο European Semiconductor Cluster Forum. Η Semicon Europa 2015 αποτελεί μια διοργάνωση πανευρωπαϊκού βεληνεκούς, με διεθνές ενδιαφέρον για κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της μικροηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν περισσότεροι από 400 οργανισμοί. Όλες τις ημέρες της Έκθεσης έλαβαν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις και ομιλίες, όπου συζητήθηκαν ζητήματα του κλάδου και θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά της μικροηλεκτρονικής.