Διαβάστε για δωρεάν online και offline εναλλακτικές σουίτες γραφείου, προκειμένου να δημιουργήσετε τα έγγραφά σας, δίχως να δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ!

Το Office της Microsoft ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων που ακολουθούν τον λεγόμενο κανόνα του 80/20. Αυτό σημαίνει πως στο 80% των περιπτώσεων οι χρήστες χρησιμοποιούν το 20% των δυνατοτήτων του. Το υπόλοιπο 80% των δυνατοτήτων του Office είναι λειτουργίες που «είναι καλό να υπάρχουν» ή που είναι απλά άχρηστες. Και αυτό είναι καλό για τον ανταγωνισμό, γιατί δεν χρειάζεται να αντιγράψουν πλήρως τη σουίτα της Microsoft. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος που θέλει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό προϊόν είναι να το φτιάξει με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να κάνει απλά τα βασικά.

Το γεγονός, βέβαια, είναι πως το Office κοστίζει αρκετά ακριβά (ίσως ακριβότερα από όσο θα έπρεπε) και αυτός είναι και ο πλέον ανασταλτικός παράγοντας, για να το αποκτήσει κάποιος. Η λύση, λοιπόν, για κάποιον που θέλει μια σουίτα εφαρμογών γραφείου είναι να ξοδέψει μια μικρή περιουσία; Και βέβαια όχι. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με μηδενικό κόστος, που προσφέρουν ό,τι χρειάζεται ένας «απλός» χρήστης, για να κάνει τις καθημερινές του εργασίες. Εμείς τις εξετάσαμε μία-μία και σας τις παρουσιάζουμε.


OpenOffice.org (http://www.openoffice.org/)

open-office3Το OpenOffice.org είναι μακράν το πιο γνωστό όνομα στις δωρεάν σουίτες εφαρμογών γραφείου. Αυτήν τη στιγμή έχει φτάσει στην έκδοση 3, η οποία, βέβαια, δεν έχει σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη. Παρόλα αυτά, το OpenOffice είναι ό,τι πιο κοντινό αυτήν τη στιγμή στο γνωστό μας Microsoft Office προσφέροντας τις βασικές λειτουργίες κειμενογράφου, λογιστικού φύλλου κ.λπ.Η έκδοση 3 προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα να ανοίξετε (όχι όμως να επέμβετε) σε αρχεία του Office 2007, κάνοντάς το ένα πρώτης τάξεως viewer. Βέβαια, παραμένει ακόμα αρκετά αργό και δύσκαμπτο, όμως μαζί με τον Firefox είναι τα καλύτερα παραδείγματα στο τι μπορεί να κάνει το Open Source.


Google Docs (http://docs.google.com/)

google_docsΤο Google Docs δεν είναι κάποια… συγκλονιστική σουίτα εφαρμογών, με ανεξάντλητες δυνατότητες. Προσφέρει έναν απλό κειμενογράφο, που δίνει την εντύπωση πως γράφετε σε Blog, ένα λογιστικό φύλλο που είναι καλό για να σημειώνετε τα ψώνια σας, και μερικά άλλα εργαλεία, που όμως δεν είναι και τόσο χρήσιμα και μάλλον θα περάσουν απαρατήρητα.Βέβαια, τη δουλειά τους την κάνουν μια χαρά, όμως αν συγκριθούν με άλλα, τότε φαίνεται πως είναι ένα ακόμα project της Google, το οποίο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια.Πλεονέκτημα της συγκεκριμένης σουίτας αποτελεί το γεγονός πως μπορεί κανείς να την χρησιμοποιήσει online, δίχως να εγκαταστήσει ούτε ένα kilobyte στον υπολογιστή του! Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία που ανεβάζει στην εν λόγω πλατφόρμα από οποιονδήποτε υπολογιστή, αρκεί να θυμάται το username και το password του.


Zoho Office (http://www.zoho.com/)

zohoΤο Zoho Office είναι μια υπερ-πλήρης σουίτα εφαρμογών γραφείου. Διαθέτει τα πάντα, από εργαλεία για on-line chatting μέχρι και τα «συμβατικά» εργαλεία, όπως κειμενογράφο, λογιστικό φύλλο κ.λπ.  Οι εφαρμογές είναι αρκετά καλές με πληθώρα λειτουργιών, ακόμα και για όσους θέλουν το «κάτι παραπάνω» από τα βασικά, αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να υπήρχε ένας καλύτερος σχεδιασμός, αφού στο σύνολό τους είναι λίγο «συντηρητικές». Αυτό βέβαια δεν τους αφαιρεί πόντους από τη λειτουργικότητά τους, απλά αποτρέπει το Zoho στο να γίνει η πρώτη μας επιλογή.


Thinkfree (http://www.thinkfree.com/)

thinkfreeΤο Thinkfree είναι ένα περίεργο υβρίδιο. Είναι μία online σουίτα, αλλά βασίζεται σε Java. Όταν κάνετε Log-in  εμφανίζεται ένα παράθυρο, για να δουλέψετε, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα αντίγραφο στο PC σας για μελλοντική χρήση. Αυτό σημαίνει πως την πρώτη φορά που θα ανοίξετε ένα κείμενο θα καθυστερήσει να ανοίξει. Το αποτέλεσμα είναι ένα web-based πρόγραμμα που μοιάζει εκπληκτικά στο Office 2003. Το Thinkfree προσφέρει όλες τις εφαρμογές του Office, ενώ έχει και όλα τα υπέρ του on-line και το μόνο πρόβλημά του είναι πως βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη μορφή. Όταν θα είναι πιό πλήρες τότε σίγουρα θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν στα χέρια μας.