Υπολογιστής με οθόνη αφής, Wi-Fi, επεξεργαστή στα 2,3 GHz και το δικό του interface και όλα αυτά σε επιφάνεια ίση με αυτή ενός σουβέρ! Γίνεται;

 
Το Solu είναι ένα mini PC που μας έρχεται από τη Φινλανδία. Παρουσιάστηκε πριν λίγα 24ωρα και ο λόγος για τον οποίο ξεχωρίζει είναι το εξαιρετικά μικρό του μέγεθος, σε συνδυασμό με το πρωτότυπο αν μη τι άλλο design του. Ο δημιουργός του άλλωστε, Κρίστοφερ Λόσον, το επεξεργαζόταν επί 15 χρόνια πριν καταλήξει εν τέλει σε αυτό που παρουσίασε στο Σαν Φρανσίσκο: ένα PC στο σχήμα σουβέρ που όμως ενσωματώνει εντυπωσιακές λειτουργίες όπως για παράδειγμα επεξεργαστή 2,3 GHz, υποστήριξη Wi-Fi και ενισχυμένη μπαταρία. Για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνο ποντίκι & πληκτρολόγιο και μία οθόνη στην οποία μπορεί να προβάλλει εικόνα μέχρι και την ανάλυση 4K!

 
Από τα παραπάνω, το ποντίκι είναι καθαρά προαιρετικό και γι’ αυτό ευθύνεται η οθόνη αφής που φέρει το Solu στο πάνω μέρος του! Με διαστάσεις 10×10 cm και προφίλ που δεν ξεπερνά τα 1,2 cm, πρόκειται για το μικρότερο PC γενικής χρήσης που δημιουργήθηκε ποτέ και, εδώ που τα λέμε, δεν τα καταφέρνει κι άσχημα. Βασίζεται στην τεχνολογία του cloud βέβαια και συγκεκριμένα, σε σέρβερ επί φινλανδικού εδάφους –η μνήμη της συσκευής δεν ξεπερνά άλλωστε τα 32 GB.

 

solu-pc-2

 
Το Solu βέβαια δεν είναι ακόμα ένα stick PC, απλά με διαφορετικό design και οθόνη αφής. Στόχος του είναι να προσφέρει μία τελείως διαφορετική εμπειρία χρήσης και η ύπαρξη ενός δικού του, πλήρως ξεχωριστού λειτουργικού συστήματος αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Χωρίς παράθυρα, μενού, εικονίδια και μπάρες, το OS του Solu προάγει τη «συνεργατικότητα» και τη συνεργασία. Αυτό βέβαια προκύπτει με το αζημίωτο: $20 τον μήνα για χρήση του λειτουργικού, όλων του των εφαρμογών και απεριόριστο χώρο στο cloud.

 
Αν τα παραπάνω σας ιντρίγκαραν, μπορείτε να βρείτε το Solu στο Kickstarter. Έχει μπροστά του κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες και έχει συγκεντρώσει ήδη 171€ χιλιάδες. Με 349€ θα το κάνετε δικό σας. Το αν τα αξίζει, είναι άλλη υπόθεση…