Οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί τους φέρνουν ώρες ανεμελιάς, χαλάρωσης και gaming! Σκέφτεστε να πάρετε κονσόλα; Αν ναι, ποια θα προτιμήσετε; Για δείτε…

ps4-vs-xbox-oneΤο δίλημμα είναι μεγάλο και σημαντικό. Στο τέλος-τέλος πρόκειται για το σύστημα που θα σας κρατήσει συντροφιά μέσες-άκρες για την επόμενη πενταετία. Μαζί του, θα περάσετε γκαραντί εκατοντάδες ώρες ψυχαγωγίας, μόνοι ή με παρέα, ταξιδεύοντας σε κόσμους μαγικούς, οδηγώντας αυτοκίνητα που μόνο στα όνειρά σας φανταζόσασταν και παίζοντας με την αγαπημένη σας ομάδα σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Xbox ή PlayStation; Ή, για να το συγκεκριμενοποιήσουμε λίγο, Xbox One ή PS4; PS4 ή Xbox One;
Πάμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να προτιμήσει κανείς καθένα από τα δύο.

 

Δίκτυο

Το μεν Xbox One διαθέτει από πίσω του το Xbox LIVE, το δε PS4 το PSN (PlayStation Network). Και τα δύο δίκτυα προσφέρουν λίγο-πολύ παρεμφερείς υπηρεσίες ψυχαγωγίας οι οποίες, όπως άλλωστε και το multiplayer, προσφέρονται επί πληρωμή με τη μορφή συνδρομής. Σε μηνιαία βάση αμφότερα τα δίκτυα διανέμουν συγκεκριμένα παιχνίδια δωρεάν με τους συνδρομητές να είναι σε θέση να τα κατεβάσουν άνευ αντιτίμου και να τα παίξουν για όσο διαρκεί η συνδρομή τους.

 

Αποκλειστικότητες

Εδώ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη: η Sony έχει στη φαρέτρα της «βέλη» σαν τα Gran Turismo, Resistance, God of War, Ratchet & Clank, Souls, Until Dawn, Heavy Rain, The Last of Us και Beyond: Two Souls (δεν έχουν βγει όλα στο PS4 -ακόμα…) με ορισμένα εξ αυτών να είναι σειρές και άλλα μεμονωμένες κυκλοφορίες. Η Microsoft από την άλλη παίζει με λιγότερα αλλά εξίσου βαρύγδουπα franchises: Halo, Forza, Gears of War και Fable. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε βέβαια τα λεγόμενα timed-exclusives (παιχνίδια που διατίθενται στη μία κονσόλα αρχικά και μετά από ένα x χρονικό διάστημα και στην άλλη) όπως το επικείμενο Rise of the Tomb Raider καθώς επίσης και τις αποκλειστικότητες στο πρόσθετο περιεχόμενο (DLC) των multiformat τίτλων.

forza-4

 

 

Χειριστήριο

Το Dualshock το γνωρίζουν άπαντες: όλο και κάποιο από τα προηγούμενα τρία PlayStation θα έχει περάσει από τα χέρια τους! Το χειριστήριο του Xbox One θεωρείται πιο «γεμάτο» από την άλλη, έστω κι αν όσοι δεν έχουν ασχοληθεί εντατικά με το gaming, στην αρχή ίσως να χρειαστούν λίγη περισσότερη εξάσκηση. Η κονσόλα της Microsoft απέκτησε πρόσφατα και νέο χειριστήριο, το Elite, στο οποίο μάλιστα μοχλός, σταυρός και κουμπιά αλλάζουν θέσεις! Συνήθεια ή άνεση; Δοκιμάστε τα και τα δύο και κρίνετε τι ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις και τα χέρια σας.

 

Πακέτα

Και οι δύο κονσόλες κυκλοφορούν στην αγορά σε ιδιαίτερα εντυπωσιακά πακέτα (bundles). Με το PS4 να πωλείται στις ΗΠΑ κατά $50 χαμηλότερα μάλιστα, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι «καυτή» και στην Ευρώπη αφού με ανυπομονησία αναμένονται οι προσφορές των καταστημάτων. Η λογική λέει πάντως πως με ένα ποσό γύρω στα 400€ θα παίρνετε την κονσόλα, δύο παιχνίδια και πιθανότατα δεύτερο χειριστήριο, πακετάκι δηλαδή που θα σας βγάλει άνετα μέχρι το καλοκαίρι!

 

dualshock-4

 

Επιδόσεις

Αν και θα έπρεπε να ήταν πρώτες, εντούτοις οι επιδόσεις μένουν τελευταίες στο συγκριτικό Xbox One – PS4 καθώς οι μεταξύ τους διαφορές είναι ανεπαίσθητες σε τέτοιο βαθμό που σε ελάχιστα παιχνίδια μπορεί ένα γυμνό αλλά εκπαιδευμένο μάτι να εντοπίσει ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις Xbox One και PS4. Με αυτό κατά νου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως με τον καιρό οι διαφορές αυτές θα μειώνονται κι άλλο, κάντε την επιλογή σας χωρίς να σας απασχολούν οι επιδόσεις!