Ρίχνοντας μια ματιά στο «φαινόμενο» Raspberry Pi και τους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να προβεί στην αγορά του. Και, πιστέψτε μας, είναι αρκετοί.

raspberry-piΤο Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής εξαιρετικά μικρού μεγέθους (πιστωτική κάρτα, αν σας λέει κάτι), μικρότερου και από τα stick PC που τόσο της μοδός έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό. Κυκλοφόρησε το 2012 ενώ προσφάτως λανσαρίστηκε η νέα έκδοσή του, το Raspberry Pi 2, την οποία μπορεί κανείς να βρει με περίπου 45€. Έρχεται με τετραπύρηνο επεξεργαστή, 1 GB RAM, 4 θύρες USB 2.0 και μία ακόμα HDMI καθώς και μία 40-pin γενικής χρήσεως. Έτσι, θα συνδεθεί με οθόνη/τηλεόραση και τα συνήθη περιφερειακά, επιτρέποντάς σας να πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο, να streamάρετε περιεχόμενο, ακόμα και να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον προγραμματισμό.

 

Συγκεκριμένα έχουμε και λέμε:

 

Media Center

Συνδέστε το Raspberry Pi σε μια τηλεόραση και έχετε αυτόματα το media center σας! Από εκεί θα streamάρετε ταινίες και θα διαχειριστείτε το multimedia υλικό σας. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, μπορείτε να ορίσετε ως λειτουργικό της συσκευής τη διανομή OSMC που είναι κομμένη και ραμμένη για τον σκοπό αυτό.

 

size

 

PC

Περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά ικανό να καλύψει τις ανάγκες του μέσου, καθημερινού χρήστη. Φτάνει να το συνδέσετε με οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο και είστε έτοιμοι. Θα κατεβάσετε και θα εγκαταστήσετε μάλιστα τα Windows 10 νόμιμα και εντελώς δωρεάν.

 

Torrent machine

Όσοι δραστηριοποιούνται ενεργά στην torrent scene, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Raspberry Pi σαν ένα μηχάνημα αποκλειστικά για το torrent sharing. Καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια, οπότε θα μπορεί να λειτουργεί 24/7 και μάλιστα δίχως να δεσμεύει πόρους του υπολογιστή μας.

 

raspberry-pi-emulator

 

Gaming emulators

Για τους λάτρεις των ρετρό videogames, το Raspberry Pi μπορεί να εξελιχθεί σε έναν τέλειο emulator! Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να του φορτώσετε τα πακέτα emulators που επιθυμείτε, να τον συνδέσετε με οθόνες, πληκτρολόγια και τα ρέστα και είστε έτοιμοι!

 

Προγραμματισμός

Το Raspberry Pi αποτελεί τον τέλειο τρόπο για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον προγραμματισμό. Υπάρχουν άπλετες γλώσσες για να ασχοληθεί κανείς, σε πρώτη φάση με κάτι απλοϊκό και στην πορεία με εξελιγμένες δημιουργίες ακόμα και στη ρομποτική! Όρεξη να υπάρχει…

 

raspberry-pi-programming

 

Λειτουργικά συστήματα

Με το Raspberry Pi, συν τοις άλλοις, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε εύκολα και άμεσα τα διάφορα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Linux, Windows 10, Firefox OS, όλα είναι στη διάθεσή σας για να διαλέξετε!