Η Εθνική Τράπεζα διοργανώνει για έκτη χρονιά τον ετήσιο Διαγωνισμό “Καινοτομίας & Τεχνολογίας” που έχει καταφέρει να αναδείξει κορυφαίες start-up εταιρείες.

3506542c1468c73b98560b55ee529204Για έκτη χρονιά διοργανώνει η Εθνική Τράπεζα τον ετήσιο Διαγωνισμό “Καινοτομίας & Τεχνολογίας”, που τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει ορισμένες από τις καλύτερες νεοφυείς εταιρείες. Ο Διαγωνισμός αποτελεί μια δράση του προγράμματος NBG Business Seeds, που στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή καινοτόμων ιδεών ή έργων. Οι ομάδες εκπαιδεύονται και καθοδηγούνται για την εξέλιξη του σχεδίου τους, ενώ έχουν στη διάθεσή τους υποδομές, δικτύωση, αλλά και δυνατότητες ενδεχόμενης χρηματοδότησης.

 

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει και να επιβραβεύσει τις πρωτότυπες ιδέες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη πρωτοπόρων συστημάτων και εφαρμογών βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στο σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

 

Η πλατφόρμα Bloode

acf6b0006ff54c448d6a935b66946f21Στον πέμπτο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ συμμετοχών, μία από τις πλατφόρμες που ξεχώρισαν είναι η ομάδα των Ναταλίας Κρίτσαλη και Γεωργίου Σταυρόπουλου, για την πρότασή τους με τίτλο BLOODE. Πρόκειται για μία κοινωνική ηλεκτρονική υπηρεσία, που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών για μετάγγιση αίματος και παραγώγων του αίματος στην Ελλάδα, μέσω της αύξησης του ποσοστού των εθελοντών και της οργάνωσης του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Στη χώρα μας ετησίως αναζητούνται 650.000 μονάδες αίματος, εκ των οποίων μόλις το 35% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ 30.000 μονάδες αίματος εισάγονται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η ιδέα του Bloode προέρχεται από ένα πραγματικό πρόβλημα που οι δύο φίλες και μέλη της ομάδας, η Ναταλία Κρίτσαλη και Ναταλία Μπουγαδέλλη αντιμετώπισαν. Το 2012, η γιαγιά της Ναταλίας Μπουγαδέλλη χρειαζόταν μετάγγιση αίματος, λόγω χειρουργικής επέμβασης. Δυστυχώς, η ανάγκη για αίμα δεν μπορούσε να καλυφθεί από συγγενείς και φίλους και έτσι οι δύο κοπέλες δημοσίευσαν στο διαδίκτυο την έκκληση τους για αίμα. Από τότε, προσπαθούν να παρέχουν μια πολύτιμη λύση για να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα.

 

Σήμερα, το Bloode έχει οργανώσει 2 εθελοντικές αιμοδοσίες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 55 μονάδες αίματος, οι οποίες επαρκούν για να σωθούν έως και 165 ζωές. Επιπλέον, το Bloode διαθέτει σήμερα περισσότερους από 450 εγγεγραμμένους εθελοντές στην πλατφόρμα του. Το Bloode τον Μάιο του 2014 κατέκτησε το Social Impact Award, τoυ Impact HUB Athens.

 

Χρηματικά έπαθλα

Στο πλαίσιο του 6ου διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της ΕΤΕ, οι δέκα πρώτες ιδέες που θα διακριθούν, θα λάβουν τα ποσά των 20.000 ευρώ, 10.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 4.000 ευρώ, καθώς και 1.500 ευρώ θα δοθούν για καθένα από τα 6 επόμενα βραβεία, αντίστοιχα, ενώ θα τύχουν ευρείας προβολής. Επιπλέον, η Εθνικής Τράπεζα θα υποστηρίξει την υλοποίηση επιλεγμένων προτάσεων, προτάσεων που έχουν διακριθεί μέσα από τις δράσεις του προγράμματος NBG Business Seeds.

 

Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι δημιουργοί των επιλεγμένων προτάσεων παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας.

 

Για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, δράσεις στήριξης σε τεχνικές υποδομές σε συνεργασία με την Amazon και την Microsoft, δράσεις καθοδήγησης και φιλοξενίας σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον αμερικάνικο incubator 1776 καθώς και δράσεις καθοδήγησης σε συνεργασία με την Endeavor Greece και το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο.

 

Οι θεματικές ενότητες του 6ου Διαγωνισμού είναι:

1. Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα
2. Περιβάλλον και τεχνολογία
3. Πολιτισμός και τεχνολογία

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο κάθε θεματικής ενότητας, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό και τους Όρους Συμμετοχής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας www.nbg.gr/ibank/innovation, καθώς επίσης και στο Facebook www.facebook.com/ibanknbg και στο youtube www.youtube.com/ibanknbg.

 

Η υποβολή των προτάσεων θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 στις 15.00.