Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να ενώσετε όλες σας τις κάρτες, πιστωτικές και χρεωστικές, σε μία; Δείτε την έξυπνη κάρτα που έρχεται να αλλάξει ό,τι ξέραμε!

 
Πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι ένα υπερβολικά γεμάτο πορτοφόλι που όχι απλά κλείνει μετά δυσκολίας αλλά καλά-καλά δεν χωρά στην τσέπη σας; Πολύ. Γι’ αυτό και κάτι θα πρέπει να γίνει: η κύρια αιτία για ένα ξεχειλωμένο πορτοφόλι είναι ως επί το πλείστον οι πιστωτικές κάρτες που βρίσκονται σε αυτό και όχι τα μετρητά ή τα λοιπά μικροέγγραφα (δίπλωμα, ταυτότητα, κάρτα βενζίνης κλπ). Ήρθε η στιγμή λοιπόν που θα απαλλαγείτε από όλες αυτές με μια κίνηση: την έξυπνη πιστωτική κάρτα (smart credit card)!

 

smart-credit-cards-may-slow-adoption-of-mobile-payments

 
Πρόκειται για μια κάρτα που έχει το ίδιο design με μια απλή πιστωτική/χρεωστική. Μέσα της ωστόσο κρύβει μικροεπεξεργαστή και δέκτη Bluetooth ενώ φέρει και LCD οθόνη με έναν σχετικά απλό μηχανισμό χειρισμού. Ουσιαστικά της «φορτώνετε» όλες σας τις πιστωτικές, επιλέγοντας πριν από κάθε σας συναλλαγή αυτή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αφού επαληθεύσετε την ταυτότητά σας για λόγους ασφαλείας, η κάρτα θα απομαγνητιστεί και θα μαγνητιστεί εκ νέου και ουσιαστικά… αυτό ήταν όλο! Οι έξυπνες πιστωτικές είναι συμβατές με τα περισσότερα καταστήματα και τερματικά, απλά και “smart” (προσοχή: τα περισσότερα, όχι όλα) ενώ συνδέονται με το smartphone σας: αν απομακρυνθούν από αυτό, κλειδώνουν και για τη χρήση τους απαιτείται επιπρόσθετα PIN.

 
Οι έξυπνες πιστωτικές κάρτες προσφέρονται επί του παρόντος από διάφορες εταιρείες: οι Coin, Stratos, Plastc και Swyp είναι αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο, χρεώνοντας ωστόσο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Για την απόκτηση μιας τέτοιας κάρτας θα πρέπει να υπολογίζετε σε ένα ποσό της τάξης των $100 που μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι –η Stratos μάλιστα έχει υλοποιήσει το κόνσεπτ της έξυπνης πιστωτικής ως υπηρεσία, χρεώνοντας $95 τον χρόνο. Η τιμή μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα των smart credit cards. Όχι πως είναι όμως και το μόνο: ενδεχόμενο «σπάσιμο» του κωδικού σας, σημαίνει πως κάποιος θα έχει πρόσβαση μεμιάς σε όλες τις πιστωτικές σας κάρτες, ενώ δεδομένου του “link” της έξυπνης κάρτας με το smartphone σας, θα φτάσετε να εξαρτάστε ακόμα περισσότερο από το τελευταίο στην καθημερινότητά σας.

 

plastc-card_perspective

 
Σαν λύση πάντως δεν είναι άσχημη: το αντίθετο. Είναι πολύ βολική, έξυπνη σαν σύλληψη και έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε mainstream λύση. Αν υλοποιηθεί και από άλλες εταιρείες και γίνει λίγο πιο προσιτή, τότε θα μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για ένα νέο trend!