Το capital control μπήκε στις ζωές μας και τις έφερε τούμπα, «δένοντάς» μας τα χέρια όσον αφορά στις online συναλλαγές μας. Κι όμως, εναλλακτικές υπάρχουν!

 
credit-cardsΆτιμο πράγμα αυτό το capital controlΠοιος το ‘ξερε πριν από δυο βδομάδες; Κι όμως, τώρα ένας ολόκληρος λαός να ξυπνά και να κοιμάται μ’ αυτό στο στόμα του. Εν πάση περιπτώσει, το capital control που επιβλήθηκε στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, αφορά την εκροή χρημάτων από τη χώρα. Ουσιαστικά εγγυάται πως δεν θα φύγουν εκτός συνόρων χρήματα σε μια χρονική στιγμή που αυτό σπανίζει στο εσωτερικό της χώρας, είτε μέσω αγορών, είτε μέσω μεταφορών για αποταμιευτικούς σκοπούς.

 
Έτσι λοιπόν οι θιασώτες της ψηφιακής κουλτούρας και οι λάτρεις του e-commerce και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχουν βρεθεί με τα χέρια τους δεμένα αφού ξαφνικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το παραμικρό από το εξωτερικό: είτε πρόκειται για μια απλή αγορά ενός προϊόντος, είτε για την πλειοδοσία σε μία δημοπρασία στο eBay, είτε για την ανανέωση μιας συνδρομής, είτε για το κατέβασμα ενός κομματιού στο iTunes και μάλιστα σχετικά με αυτό το τελευταίο, οι κάτοχοι των iOS συσκευών δεν μπορούν ούτε update να κάνουν στις εφαρμογές τους, μιας που παίρνουν μήνυμα σφάλματος καθώς το App Store δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει την κάρτα τους!
Τι μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση; Μολονότι τα πράγματα δείχνουν σκούρα, λύσεις υπάρχουν. Πάμε να τις δούμε μία προς μία.

 

.                     paypal-300x207

 

Προπληρωμένες κάρτες

 
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα διάφορα δίκτυα, υπάρχουν οι προπληρωμένες κάρτες. Για το App Store και το iTunes της Apple, ας πούμε, μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο φυσικό κατάστημα και να αγοράσετε μία κάρτα των 15€, των 25€ ή των 50€. Θα πάρετε έναν κωδικό τον οποίο θα εισάγετε στον λογαριασμό σας ώστε να πιστωθεί σε αυτόν το ανάλογο ποσό και είστε έτοιμοι! Απλά φροντίστε να μην εξαντλήσετε το υπόλοιπό σας διότι θα πρέπει να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

 
Για τα δίκτυα τύπου Xbox LIVE και PlayStation Network ισχύουν ακριβώς τα ίδια: μπορείτε να πάρετε μια «δωροκάρτα» με ένα συγκεκριμένο ποσό μέσα ώστε να συνεχίσετε τις ψηφιακές σας αγορές. Εδώ πάλι, αν τελειώνει η συνδρομή σας (Xbox LIVE Gold, PlayStation Plus), μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα με χρόνο συνδρομής ώστε να την εξαργυρώσετε στο δίκτυό σας και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα προνόμια που σας προσφέρει αυτό. Και αυτές τις κάρτες θα τις βρείτε στα καταστήματα που εμπορεύονται κονσόλες και παιχνίδια Xbox και PlayStation.

 

capital-control

 

Πληρωμές στο εξωτερικό

 
Εδώ αγαπητοί μας παίξατε και χάσατε. Η μόνη περίπτωση να μπορείτε να κινηθείτε, είναι ο λογαριασμός σας στο PayPal να διαθέτει χρήματα μέσα ή να έχετε φροντίσει να έχετε… κάβα από Paysafe κάρτες. Στην πρώτη περίπτωση, εννοείται πως και μηδενικό να είναι το υπόλοιπό σας, μπορείτε να το ανεβάσετε πουλώντας αντικείμενα στο eBay ή ζητώντας από κάποιον στο εξωτερικό να σας μεταφέρει χρήματα. Από Ελλάδα πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάτι τέτοιο μέχρι νεοτέρας. Αν το «πορτοφόλι» σας στο PayPal έχει χρήματα μέσα, τότε όλα καλά: και αγορές μπορείτε να κάνετε στα καταστήματα που υποστηρίζουν πληρωμές μέσω της πλατφόρμας, και στο eBay μπορείτε να συνεχίσετε να δραστηριοποιείστε. Κάρτες Paysafe έχουν σταματήσει να πωλούνται στη χώρα μας, ωστόσο αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί ισχύουν κανονικά.

 

Κατά τα άλλα

 
Κατά τα άλλα να παρακαλάτε να ομαλοποιηθεί ελαφρώς η κατάσταση ώστε να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα του capital control και να επιτραπεί η χρήση ελληνικών πιστωτικών καρτών και στο εξωτερικό, έστω και με μικρό όριο ανά συναλλαγή για αρχή. Σε διαφορετική περίπτωση, όλες εκείνες οι ακριβοθώρητες κάρτες θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν απλά χώρο στο πορτοφόλι σας…