Σε μια εποχή που οι απόψεις εκστομίζονται και ανακαλούνται με επιπολαιότητα, είναι συνετό να βλέπουμε τα δεδομένα, ώστε να μην καταλήγουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Computer a brainΌσο και αν αρνούμαστε συχνά να το παραδεχτούμε εντός συνόρων, δεν είναι όλα τα ζητήματα αντικείμενο οπαδικής αντιπαράθεσης και μεταφυσικής αναζήτησης, δεν προσομοιάζουν τα πάντα σε διλλήματα του τύπου «Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός», «σοκολάτα ή κρέμα», «πίτσα ή σουβλάκι», «Pro Evolution Soccer ή FIFA».

 

Αν λοιπόν θέλετε να καταλήξετε σε μια εμπεριστατωμένη άποψη ή να τεκμηριώσετε περαιτέρω μια αίσθηση που σας έχει δημιουργηθεί για οποιοδήποτε κοινωνικό, πολιτικό ή οικονομικό ζήτημα, απαραίτητη είναι μια ενδελεχής ματιά στα δεδομένα που συνθέτουν την πραγματικότητα κάθε τομέα που τίθεται υπό συζήτηση.

 

Η Google, λοιπόν, συγκεντρώνει επίσημα δεδομένα από μια σειρά πηγών που ποικίλει ιδιαίτερα, από υπουργεία και κρατικές στατιστικές υπηρεσίες, μέχρι δεδομένα τραπεζών, της Eurostat κ.α. Τα δεδομένα καλύπτουν όχι μόνο το σήμερα, αλλά και αρκετές δεκαετίες πίσω, ενώ γίνονται άμεσα κατανοητά με τη βοήθεια εύληπτων γραφικών παραστάσεων. Με μια ματιά λοιπόν σε διαγράμματα που θα δημιουργήσετε με βάσει τις παραμέτρους που σας ενδιαφέρουν, θα αποκτήσετε μια ευρύτερη εποπτεία της αλήθειας που κρύβουν συχνά οι αριθμοί.

 

3Από τον δανεισμό κάθε χώρας μέχρι τα ποσοστά ανεργίας της στο πέρασμα των χρόνων και από τις τιμές των καυσίμων και το ΑΕΠ μέχρι τις συνδρομές κινητής τηλεφωνίας και τα επιβατικά οχήματα στους δρόμους, ένας ανεκτίμητος πλούτος δεδομένων έρχεται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Το μόνο που χρειάζεται να προσθέσετε, είναι η προσωπική σας κρίση για την αξιολόγησή τους, γιατί χωρίς αυτήν, όπως συνηθίζουν να λένε και οι μπασκετόφιλοι «η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέμματα»…

Google Public Data Explorer: http://www.google.com/publicdata/directory