Οι Βρετανοί μπορούν να αισθάνονται τυχεροί μετά και το χθεσινό WWDC της Apple μιας που η υπηρεσία Apple Pay κάνει «απόβαση» και στο νησί τους. Τι είναι όμως;

 
apple_pay1_8fe48a00c0915c6f520d8c9d6e6ea66dΣτο προχθεσινό WWDC 2015 της Apple, η τελευταία ανακοίνωσε τη διάθεση του Apple Pay και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υπηρεσία της που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικά διαθέσιμη στις ΗΠΑ, κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι επιτέλους και φτάνει στην Ευρώπη, ξεκινώντας την επέλασή της από το «Νησί». Τι κάνει όμως; Για ποιους λόγους είναι τόσο σημαντική και γιατί την περίμεναν πώς και πώς εκεί;

 
Ουσιαστικά το Apple Pay αποτελεί μία από τις καλύτερες εκφράσεις της ψηφιακής κουλτούρας στη σύγχρονη καθημερινότητά μας. Είναι μια υπηρεσία ψηφιακού πορτοφολιού και mobile πληρωμών που έχει αναπτύξει η Apple και διατίθεται στις τελευταίες συσκευές της (iPhone 6/6 Plus, Apple Watch, iPad Air 2 και iPad Mini 3). Επιτρέπει στον κάτοχο της εκάστοτε συσκευής να πραγματοποιήσει πληρωμές αφού ψηφιοποιεί την πιστωτική του κάρτα και επικοινωνώντας ασύρματα (βλ. NFC) με τα τερματικά πληρωμών στα διάφορα καταστήματα, ολοκληρώνει τις συναλλαγές. Η επιβεβαίωση της καθεμίας εξ αυτών γίνεται με το δαχτυλικό αποτύπωμα του χρήστη. Το κοινό το αποδέχθηκε ιδιαίτερα θερμά αφού μόνο το πρώτο τριήμερο λειτουργίας του, εγγράφηκαν πάνω από 1 εκατ. πιστωτικές κάρτες!

 
Το Apple Pay λοιπόν έρχεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Apple να ανακοινώνει τη συμφωνία της με οκτώ τράπεζες (εκ των οποίων ξεχωρίζει η Barclays) για την υποστήριξη των καρτών τους από την υπηρεσία. Στο λανσάρισμα της τελευταίας, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν μέσω αυτής τις πληρωμές τους σε περισσότερα από 2.000 σημεία στη βρετανική επικράτεια, με τις μεγάλες αλυσίδες (Mark & Spenser, McDonalds, Subway, Boots, BP, Starbucks και TfL έχουν ήδη ανακοινώσει τη στήριξή τους) να συμμετέχουν κανονικά. Ειδικά για το δίκτυο του Transport for London (TfL – σαν να λέμε τα ΜΜΜ του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένων μετρό, πλοίων και λεωφορείων), οι επιβάτες θα μπορούν να πληρώνουν για τις διαδρομές τους απ’ ευθείας από τα smartphones, τα tablets και στα smartwatches τους (κάτι παρόμοιο έχει κάνει και εδώ ο ΟΑΣΑ με τη διαφορά ότι σύστημα με σύστημα διαφέρει ως προς την επικύρωση των εισιτηρίων).

 
Αν και κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες φωνές διαμαρτυρίας για το Apple Pay, η πραγματικότητα είναι πως έχει διευκολύνει κατά πολύ τους χρήστες του. Η ευκολία που προσφέρει στις συναλλαγές είναι ασύγκριτη και δεδομένης της ασφάλειας που εγγυάται η Apple (δεν έχει καταγραφεί εξ άλλου καμία διαρροή δεδομένων ως τώρα), δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην το χρησιμοποιήσει κανείς –εφ’ όσον διαθέτει συμβατή συσκευή. Το Apple Pay πάει Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν κι εμείς κάνουμε υπομονή μέχρι να το δούμε κάποια στιγμή να φτάνει και στη χώρα μας…