Σύγχρονες αποδόσεις παραμυθιών από τολμηρούς φωτογράφους… με τέσσερις εικόνες το πολύ! Η Nikon αποδεικνύει ότι «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις».

Sandro Giordano montageΜε τη βοήθεια τριών ιδιαίτερα τολμηρών φωτογράφων, η Nikon έθεσε υπό δοκιμή το παλιό γνωμικό «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις». Αυτό το φωτογραφικό έργο παρουσιάζει τρία κλασικά παραμύθια από σύγχρονη οπτική γωνία και αφηγείται το καθένα από αυτά σε τέσσερα κάδρα μόνο, τραβηγμένα με τη Nikon D5500.

 

Στη σειρά #PicWorth1000Words, βραβευμένοι φωτογράφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία προσεγγίζουν με νέο τρόπο τις ιστορίες της Μικρής Γοργόνας, της Χιονάτης και της Κοκκινοσκουφίτσας.

 

Η πρώτη που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση ήταν η Cristina de Middel. Το ενδιαφέρον της για τον συνδυασμό πραγματικότητας και μυθοπλασίας την έχει οδηγήσει κατά το παρελθόν να χρησιμοποιήσει μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, για να αναπαραστήσει οπτικά τους φανταστικούς αποστολείς τους. Στη σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού του Hans Christian Andersen Η Μικρή Γοργόνα, την οποία αφηγείται, μεταφέρει την ιστορία στο Μεξικό. Κατά την παραμονή της στο Μεξικό, παρατήρησε με ενδιαφέρον τα τοπικά έθιμα σχετικά με την είσοδο των νεαρών κοριτσιών στην ενήλικη ζωή, τα οποία παραλλήλισε με τη γοργόνα του Andersen.

 

Όπως σχολιάζει: «Ήθελα να δείξω ότι είναι δυνατή η δημιουργία φιλόδοξων φωτογραφιών χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό, όταν υπάρχει ένα απλό αλλά επιβλητικό θέμα. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας των συναρπαστικών τελετών ενηλικίωσης στο Μεξικό και μου θύμισαν αμέσως την κλασική ερωτική ιστορία ενηλικίωσης στο παραμύθι Η Μικρή Γοργόνα.»

 

Ο Ιταλός φωτογράφος Dan Bannino επέλεξε διαφορετική προσέγγιση. Εξασφάλισε παγκόσμια αναγνώριση με τις φωτογραφίες του που απεικόνιζαν τις δίαιτες των σταρ σαν να ήταν πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών του παρελθόντος. Παρόμοια έμπνευση από το στυλ των ζωγράφων του δέκατου πέμπτου αιώνα άντλησε και στον νέο τρόπο με τον οποίο φαντάστηκε την έκδοση του 1812 του παραμυθιού Χιονάτη των αδερφών Grimm.

 

Όπως εξηγεί: «Η απέριττη αθωότητα στην ιστορία της Χιονάτης τής έχει εξασφαλίσει διαχρονική απήχηση, ακριβώς όπως τα κλασικά έργα τέχνης γίνονται ολοένα σημαντικότερα με κάθε νέα γενιά που τα απολαμβάνει. Με αυτήν τη σειρά ελπίζω να ενθαρρύνω φιλόδοξα δημιουργικά ταλέντα να φανταστούν με άλλον τρόπο την τέχνη και να την ερμηνεύσουν με τα δικά τους κριτήρια, κάτι που είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ, χάρη στην ψηφιακή φωτογραφία.»

 

Παράλληλα, ο Sandro Giordano δίνει μια τολμηρή νέα ερμηνεία στην Κοκκινοσκουφίτσα, η οποία στην εκδοχή του μάχεται ενάντια στις πιέσεις των εξονυχιστικών ελέγχων στη σημερινή εποχή. Όπως σχολιάζει: «Οι εκπληκτικά καλές φωτογραφίες παροτρύνουν τους θεατές να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ τους βάζουν σε σκέψεις. Η προσέγγιση μιας πασίγνωστης ιστορίας με νέο τρόπο, με χρήση εντυπωσιακών εικόνων, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η φαντασία μας.»

 

Η σειρά παραμυθιών σε τέσσερα κάδρα εκτίθεται στο http://www.nikonlife.eu/events/1000-words. Κάθε σειρά φωτογραφιών παρουσιάζει ένα παραμύθι από νέα οπτική γωνία, ακριβώς όπως η φωτογραφική μηχανή D5500 της Nikon που χρησιμοποιήθηκε παρέχει οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας με στόχο να ανοίξει νέους δημιουργικούς ορίζοντες.

 

Ο Jordi Brinkman, Διευθντής προϊόντων της Nikon στην Ευρώπη, σχολιάζει: «Χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ συνειδητοποιούν την απόλαυση της φωτογραφίας. Τώρα ελπίζουμε να εμπνεύσουμε όσους θέλουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο στην οπτική αφήγηση των ιστοριών τους. Αυτό το “φανταστικό” έργο με βοήθεια βήμα-βήμα από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του χώρου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση φωτογραφικών μηχανών όπως η ισχυρή Nikon D5500 θα επιτύχει σίγουρα αυτόν τον στόχο.»