Χρήσιμα tips και συμβουλές που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας πριν την αγορά κάρτας μνήμης για το smartphone, το tablet ή τη μηχανή/κάμερά σας.

memorycardΤη σήμερον ημέρα ελάχιστες είναι εκείνες οι συσκευές τεχνολογίας που δεν δέχονται πλέον κάρτες μνήμης. Η υποστήριξη μιας τέτοιας είναι χαρακτηριστικό που συχνά περνά απαρατήρητο, στα «ψιλά γράμματα» που λέμε. Κι όμως, είναι μείζονος σημασίας αφού μια κάρτα μνήμης επεκτείνει τις δυνατότητες της συσκευής μας, επιτρέποντάς μας να τη χρησιμοποιούμε περισσότερο χωρίς την ανάγκη σύνδεσής της με υπολογιστή ή εξωτερική μονάδα αποθήκευσης για μεταφορά αρχείων. Η κάρτα μνήμης ωστόσο χρειάζεται προσοχή: η αγορά της δεν είναι απλή υπόθεση. Πάμε να δούμε τι θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή της ιδανικής κάρτας μνήμης για τις ανάγκες και τις συσκευές σας.

 

 

Προσοχή στο format

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές: δώστε τη δέουσα προσοχή στο format της κάρτας σας. Ελέγξτε προσεκτικά το είδος της memory card που δέχεται η συσκευή σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό πριν την αγορά σας –σε διαφορετική περίπτωση θα το συνειδητοποιήσετε αφού την ανοίξετε και έτσι θα έχετε χάσει και το δικαίωμα αλλαγής της. Για παράδειγμα υπάρχει η Compact Flash την οποία και συναντάμε στα παλαιότερα μοντέλα, όπως και η SD που ωστόσο είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο είδος κάρτας. Αυτή τη συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές πέραν της κλασσικής –και παμπάλαιας- SD, όπως τις SDHC, SDXC (και οι δύο έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που προσφέρουν) και microSD. Οι xD Picture χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από μοντέλα Fuji και Olympus ενώ οι Memory Stick Duo έκαναν το ίδιο για αυτά της Sony. Εσχάτως έχει εμφανιστεί η XQD η οποία προσφέρει τρελές ταχύτητες και απίστευτες χωρητικότητες, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς και πρέπει να δούμε κατά πόσο θα την «αγκαλιάσουν» κοινό και βιομηχανία.

 

Πάρτε πακέτο και έναν αναγνώστη

Σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να προμηθευτείτε παρ’ αυτά έναν αναγνώστη καρτών μνήμης (card reader). Ενδεχομένως φυσικά το laptop σας να διαθέτει έναν τέτοιο ενσωματωμένο οπότε εφ’ όσον μπορείτε να κάνετε κι έτσι τη δουλειά σας, πάσο. Το card reader σας χρειάζεται προκειμένου να μεταφέρετε εύκολα και γρήγορα αρχεία από την κάρτα στον υπολογιστή σας προκειμένου να τα επεξεργαστείτε και να αδειάσετε την πρώτη. Εννοείται ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με ένα καλώδιο, ωστόσο με το card reader θα είστε σε θέση π.χ. να κάνετε την προαναφερθείσα μεταφορά ενώ η κάμερα δουλεύει με μία δεύτερη κάρτα. Όπως και να ‘χει, τα card readers δεν στοιχίζουν πλέον πολύ και μάλιστα ίσα-ίσα που μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά μοντέλα σε τιμές μικρότερες των 10€.

 

card-reader

 

Μην τσιγκουνευτείτε τα GB

Πάνε οι εποχές που για μερικά GB έπρεπε να δαπανήσετε μια μικρή περιουσία. Οι κάρτες μνήμης έχουν ξεφτιλιστεί πλέον σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμή τους, σε τέτοιο βαθμό που μπορείτε να βρείτε 8 GB με λιγότερα από 10€. Βέβαια έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις των φωτογραφικών/καμερών με τις φωτογραφίες και τα βίντεο να απαιτούν πολύ περισσότερο χώρο. Εσείς αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι να πάρετε μία κάρτα που καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες σας. Σκεφτείτε σε βάθος χρόνου και ει δυνατόν κάποιο απαιτητικό σενάριο: ενδεικτικά, με 35€ παίρνετε 32 GB ενώ με 55€ πάτε στα 64 GB. Αν θέλετε μια πρόταση, μαζί με την κύρια κάρτα σας, δώστε και μερικά «ψιλά» ακόμα και αγοράστε και μία δεύτερη, πολύ μικρότερη (π.χ. μία στα 64 GB και μία στα 8 GB), έτσι ώστε να την έχετε σαν backup λύση διά παν ενδεχόμενο.

 

Δώστε βάση στην ταχύτητα

Τα GB που είπαμε αμέσως πριν μπορεί να είναι σημαντικά, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που θα πρέπει να εξετάσετε σε μια κάρτα μνήμης, ιδίως αν την προορίζετε για επαγγελματική χρήση. Αν για παράδειγμα η συσκευή σας παίρνει SD κάρτες, δείτε αν υποστηρίζει SDHC/SDXC και προτιμήστε μια τέτοια. Χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα αρχείων (FAT32 έναντι FAT16) με αποτέλεσμα να προσφέρει ανώτερες ταχύτητες πρόσβασης. Για τις ταχύτητες να ελέγχετε πάντα τόσο αυτή για την εγγραφή, όσο και εκείνη για την ανάγνωση. Συνήθως αποτυπώνονται στην κλάση της κάρτας: μία Class 2 παίζει στα 2 MB/s, μία Class 4 στα 4 MB/s και μία Class 8 στα 8 MB/s. Ανάλογα φυσικά παίζουν κι οι τιμές τους. Επιπρόσθετα, ρίξτε μια ματιά και στο λεγόμενο MTBF (Mean Time Before Failure, κοινώς ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής): υπάρχουν κάρτες που δίνουν 1 εκατ. ώρες (δηλαδή 115 χρόνια) χρήσης, οπότε μία που τις αγοράζετε και μία που ξενοιάζετε.

 

256GB-SDXC-card-02

 

Κάρτα – USB stick

Τώρα τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάτι καινούρια USB sticks τα οποία συνδέονται σε περισσότερες από μία θύρες (USB και micro USB και ενδεχομένως και Lightning σε κάποια εξ αυτών). Αυτά προσφέρουν τεράστια ευκολία κινήσεων μιας που μπορείτε πάρα πολύ άνετα να τα συνδέσετε στη συσκευή σας, να τραβήξετε δεδομένα και με τον ίδιο τρόπο να τα περάσετε σε ένα PC ή εναλλακτικά να τα κρατήσετε αποθηκευμένα εκεί. Προσοχή: αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιλογή κάρτας μνήμης. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η κάρτα μνήμης είναι κάτι που θα παραμένει σταθερά μέσα στη συσκευή σας γι’ αυτό δώστε βάση σε όλα όσα είπαμε και κάντε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τα υπόλοιπα είναι απλά «έξτρα».