Εκδήλωση με θέμα “ανάπτυξη μέσω καινοτομίας” πραγματοποιήθηκε από τη Visa με την υποστήριξη του ΣΕΤΕ, με τους ομιλητές να μιλούν για τις νέες τεχνολογίες στον τουρισμό.

image001Η Visa πραγματοποίησε εκδήλωση για τον τουρισμό με θέμα “Ανάπτυξη μέσω Καινοτομίας” με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη συμβολή των νέων τεχνολογιών και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στις τουριστικές επιχειρήσεις και στο σύνολο του κλάδου. Επιπλέον υπήρξε ειδική ενότητα για την ανάλυση των πλεονεκτημάτων που παρέχει το eCommerce στις ελληνικές επιχειρήσεις και στα startups του τουρισμού.

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού με βάση την κατανάλωση με κάρτες Visa, οι Άγγλοι τουρίστες βρίσκονται στην πρώτη θέση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές από όλες τις άλλες εθνικότητες στην Ελλάδα για το 2014. Ακολουθούν Αμερικάνοι και Γάλλοι, ενώ τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στην κατανάλωση παρουσίασαν οι Γερμανοί με ποσοστό 38% και οι Κινέζοι (49%).

 

Οι κατηγορίες στις οποίες οι τουρίστες χρησιμοποίησαν περισσότερο τις κάρτες τους εκτός από τις αναλήψεις μετρητών ήταν τα ξενοδοχεία, ταξιδιωτικές υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, supermarkets, και βενζινάδικα. Το 2014 η αύξηση στη χρήση καρτών εισερχόμενου τουρισμού πλησίασε το 15% με τζίρο που έφτασε τα €2,5 δισ.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Visa παρουσίασε το νέο ψηφιακό πορτοφόλι V.me by Visa που σε λίγο καιρό θα κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Το V.me παρέχει επιπλέον ευκολία και ασφάλεια στις συναλλαγές στο διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να καταχωρηθούν τα στοιχεία της κάρτας από τους καταναλωτές κάθε φορά που κάνουν αγορά. Το V.me έχει ήδη λανσαριστεί στην Αγγλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία και αναμένεται να λανσαριστεί σε επιπλέον 18 χώρες στην Ευρώπη εντός του 2015.
«Εντός του 2015 25% των κατόχων καρτών Visa θα έχουν πρόσβαση στο V.me στις χώρες που το έχουν λανσάρει και σε περισσότερες από 40.000 online επιχειρήσεις», ανέφερε η Anne Head, Visa Europe Head of Go-To-Market.

 

Ο κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ ανέφερε: «Ο τομέας του τουρισμού αντιστοιχεί στο 20% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και συνεισφέρει περίπου 19% στο ΑΕΠ με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης σύμφωνα και με το στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε παρουσιάσει. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές και η Visa γενικότερα παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς παρέχουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις για την αύξηση των εσόδων τους».

 

Η κ. Ρέα Βερβίτα, Γενική Διευθύντρια της Avis στην Ελλάδα μίλησε για την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. «Το 2014 οι online κρατήσεις αυτοκινήτων στο www.avis.gr αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με το 2013. Για την ίδια χρονική περίοδο παρατηρήθηκε αύξηση 57% στις κρατήσεις από το Avis mobile site & App. Το μερίδιο της Visa έφτασε το 30% στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων της Avis στις Ευρωπαϊκές χώρες».

 

«Το 98% των πληρωμών μας γίνεται μέσω πιστωτικών καρτών, με τη Visa να καλύπτει το 60%», είπε ο κ. Νίκος Γουλής, Διευθύνων Σύμβουλος στο pamediakopes.gr και στο e-travel.gr.

 

Ο κ. Θεοχάρης Μιχαηλίδης, ιδιοκτήτης Kallisti Villas, μίλησε για τις δυνατότητες που παρέχουν τα ψηφιακά εργαλεία σε κάθε τομέα δράσης μιας τουριστικής επιχείρησης (πελατολόγιο, marketing, sales, χρηματικές συναλλαγές). Εργαλεία το κόστος των οποίων είναι πλέον προσιτό για μια ΜΜΕ.

 

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, δήλωσε: «Θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία μας με τον ΣΕΤΕ. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους ανάπτυξης της Ελλάδας και η Visa μπορεί να συνεισφέρει με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες πληρωμών που παρέχουμε. Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με τα κοινωνικά δίκτυα και την εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχουν περισσότερες δυνατότητες και επιλογές στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του χώρου».