Η νέα θύρα USB είναι προ των πυλών κι εμείς ρίχνουμε φως στο «διαστημικό» της design και τα πλεονεκτήματά που προσφέρει έναντι της υπάρχουσας.

 

UCABL021500_1Τα νέα MacBook πλησιάζουν και μαζί τους έρχεται κι η στιγμή που αυτή η «μυστήρια» USB Type-C θύρα θα μπει στις ζωές μας. Η αλήθεια είναι πως η μετάβαση από τη δεύτερη στην τρίτη έκδοση του USB δεν έκρυβε κινδύνους: USB 2.0 και USB 3.0 άλλωστε χρησιμοποιούσαν την ίδια θύρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει συμβατότητα μεταξύ συσκευών που ενσωμάτωναν διαφορετικές εκδόσεις. Με το Type-C ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν. Αρχικά είναι η πρώτη έκδοση του πρωτοκόλλου USB που φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα βύσμα: θυμηθείτε όλα εκείνα τα mini & micro-SUB που περισσότερο έμπλεκαν παρά διευκόλυναν στο φινάλε τους καταναλωτές.

 

Το USB Type-C βάζει πάνω απ’ όλα τη φιλικότητα προς τον χρήστη. Αυτός είναι κι ο λόγος που όπως συμβαίνει και με τη θύρα Lightning της Apple, δεν παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετήσει ο χρήστης το καλώδιο στη θύρα. Είτε «από την πάνω» μεριά δηλαδή, είτε «από την κάτω», αυτό θα εφαρμόσει μια χαρά και θα αποδώσει εξίσου εξαίρετα οπότε ξεχάστε μια για πάντα εκείνο το ενοχλητικό “trial and error” μέχρι να πετύχετε τον σωστό τρόπο σύνδεσης του καλωδίου στη θύρα!

 

Επιπρόσθετα, το νέο USB Type-C, παρά τις λιλιπούτειες διαστάσεις του (μιλάμε για το 1/3 του μεγέθους του κλασσικού βύσματος USB) μπορεί να μεταφέρει επαρκή ενέργεια για να φορτίσει κάθε συσκευή, κάτι που θα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμο όσοι συνηθίζουν να «γεμίζουν» tablets, smartphones και λοιπά gadgets μέσω του laptop τους. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το πρωτόκολλο USB 2.0 βγάζει έως και 2,5 W ισχύος. Το USB Type-C προσφέρει έως και 100 W την ώρα που για τη φόρτιση ενός τυπικού laptop απαιτούνται γύρω στα 60 W!

 

Περιμένετε όμως: υπάρχει και καλύτερο. Οι θύρες USB Type-C μπορούν να υποστηρίξουν μια σειρά διαφορετικών πρωτοκόλλων. Δεν θα τις χρησιμοποιείτε δηλαδή μόνο για να φορτίσετε τις συσκευές σας ή για να μεταφέρετε αρχεία από και προς σε USB sticks και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, καθώς θα είστε σε θέση να τις εκμεταλλευτείτε ως άλλες HDMI, VGA ή DisplayPort –με τη χρήση του κατάλληλου αντάπτορα κατά περίπτωση- για να μεταφέρετε έτσι ήχο ή/και εικόνα.

 

Κάτι που θα πρέπει να έχετε πάντως κατά νου, είναι οι διαφορές μεταξύ USB 3.1 και USB Type-C. Το πρώτο είναι η νέα έκδοση του πρωτοκόλλου USB, το δεύτερο είναι απλά ένα σχήμα, ένα design της θύρας, του βύσματος, του «κονέκτορα». Θα μπορούσαμε δηλαδή κάλλιστα να δούμε ακόμα και USB 3.0 ή USB 2.0 τεχνολογία σε ένα Type-C καλώδιο (το κάνει ήδη το N1 tablet της Nokia)! Σε περίπτωση πάντως που το νέο σας laptop διαθέτει αποκλειστικά τύπου Type-C θύρες USB, όπως το νέο MacBook, δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τους μετατροπείς, τους αντάπτορες που χρειάζονται και θα σας λυθούν μεμιάς τα χέρια!