Το καλοκαίρι πλησιάζει απειλητικά και το υγρό στοιχείο κάνει το ίδιο… απειλητικότερα! Διαβάστε πως θα σώσετε τις συσκευές σας από πνιγμό, όσο λιάζεστε ανέμελοι δίπλα στο κύμα!

Έρχεται το καλοκαίρι, εκείνη η εποχή του χρόνου με τις θάλασσες, τον ιδρώτα και το πολύ νερό γενικότερα. Η εποχή που ποτέ δεν άρεσε στο smartphone σας το οποίο και διαχρονικά, ανεξαρτήτως μοντέλου, το απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που είναι είτε αδιάβροχα, είτε καλά προστατευμένα απέναντι στο υγρό στοιχείο, όμως αυτά μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Τι γίνεται με όλα τα υπόλοιπα; Μη στεναχωριέστε: ακόμα κι αν το κινητό σας δεν είναι αδιάβροχο (“waterproof” ή “water resistant” –μη μπερδευτείτε, είναι διαφορετικές έννοιες), τρόπος για να σώσετε την κατάσταση και να το θωρακίσετε απέναντι στο νερό, υπάρχει και μάλιστα δεν είναι καν ένας! Πάμε να δούμε πώς ακριβώς θα ξενοιάσουμε μια και καλή εν όψει παραλίας:

 

Διαφανείς τσάντες/θήκες

 

protective-bagO πιο απλός και συνάμα ο φθηνότερος τρόπος να προστατεύσουμε τη συσκευή μας όχι μόνο από το νερό αλλά και από κάθε λογής υγρό, σκόνη, φθορά κλπ, είναι οι διαφανείς θήκες, οι επονομαζόμενες και dry bags. Τι είναι αυτές; Σκληρές, πλαστικές τσάντες οι οποίες χωρούν τη συσκευή σας και κλείνουν αεροστεγώς. Κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη προκειμένου να χωρούν έτσι ακριβώς κάθε συσκευή της αγοράς, ενώ πολλές από αυτές διαθέτουν και ειδικό λουράκι έτσι ώστε να τις προσαρτάτε στον καρπό σας για περισσότερη ασφάλεια. Σε γενικές γραμμές η χρήση τους συστήνεται σε “extreme” τύπους που ζουν τη ζωή τους στο όριο, πάντα όμως παρέα με το smartphone τους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους δεν είναι άλλο από την τιμή: με κόστος που «παίζει» στα 10€ είναι πιθανότατα ο πλέον ανέξοδος τρόπος για να προστατέψετε τη συσκευή σας. Θα πρέπει ωστόσο να εξοικειωθείτε με τον δύσκολο χειρισμό της αφού το χοντρό πλαστικό της θήκης και η σχετικά μεγάλη ελευθερία κινήσεων που θα προσφέρει η τελευταία στο κινητό σας, θα κάνουν τον έλεγχό του κομματάκι δύσκολη υπόθεση.

 

Αδιάβροχες σταθερές θήκες

 

waterproof-aseΓια εκείνους που δεν φείδονται χρημάτων προκειμένου να προστατέψουν αποτελεσματικά τη συσκευή τους από νερά και λοιπές κακουχίες, υπάρχουν οι ειδικές, αδιάβροχες θήκες. Εν αντιθέσει με τις προαναφερθείσες διαφανείς… τσάντες, οι συγκεκριμένες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κάθε συσκευής: σαν να παίρνατε κανονική θήκη για το iPhone ή το Galaxy σας φανταστείτε. Είναι ογκωδέστερες των απλών, καθημερινών θηκών, ωστόσο προσφέρουν τέλεια εφαρμογή και εξαιρετικό, απρόσκοπτο έλεγχο. Διαθέτουν ειδικά καλύμματα (συχνά βιδωτά ή με ελαστικές τάπες) για τις διάφορες θύρες (ακουστικά, φόρτιση κλπ) ενώ πριν την όποια αγορά σας, καλό θα ήταν να κοιτάξετε το πρωτόκολλο στο οποίο βασίζεται η θήκη που βάλατε στο μάτι. Περιγράφεται με τα γράμματα “IP” ακολουθούμενα από δύο αριθμούς: έναν για τον βαθμό προστασίας από στέρεα αντικείμενα και ένα για εκείνον από υγρά –το πλέον συνηθισμένο παράδειγμα είναι το IP68.

 

Αδιάβροχα μοντέλα

 

Για εσάς που δεν συμβιβάζεστε με τίποτα με… μεσοβέζικες λύσεις τώρα, υπάρχουν ευτυχώς αρκετά αδιάβροχα μοντέλα στην αγορά. Δώστε βάση στους ορισμούς “waterproof” και “water resistant”: ο πρώτος σημαίνει πως η συσκευή είναι πλήρως αδιάβροχη, ο δεύτερος ότι έχει αυξημένη προστασία απέναντι στο νερό (ωστόσο αν μείνει για πολλή ώρα σε αυτό, κινδυνεύει να αχρηστευθεί). Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα μοντέλα όμως:

 

z3

Sony Xperia Z3: Με IP68 και δυνατότητα να μείνει βυθισμένο σε 1 μέτρο επί 30 λεπτά, αποτελεί ίσως το δυνατότερο smartphone που δεν φοβάται το νερό! Οθόνη 1080p στις 5,2”, 3 GB RAM, δυνατότητα προσθήκης microSD έως και 128 GB και τετραπύρηνος επεξεργαστής στα 2,5 GHz. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Samsung-Galaxy-S5-White

Samsung Galaxy S5: Όλοι έχουν πέσει πάνω στο νεότευκτο S6, όμως ο «παλιόφιλος», το S5 είναι εκείνος που αντέχει στο νερό. Αδιάβροχο βάσει προτύπου IP67, αντέχει σε νερό και σκόνη προσφέροντας κορυφαία τεχνικά χαρ/κα: Full HD Gorilla Glass οθόνη στις 5,1”, κάμερα 16 MP και τετραπύρηνος επεξεργαστή στα 2,5 GHz ας πούμε, φτάνουν;

13509823

HTC Desire Eye: Αδιάβροχο βάσει προτύπου IPX7, το Desire Eye διαθέτει μια ευκρινέστατη Full HD οθόνη 5,2” από Gorilla Glass 3, 2 GB RAM, 16 GB αποθηκευτικού χώρου και κάμερα στα 13 MP για να κάνεις τις διακοπές σου σαν άνθρωπος, χωρίς παράλληλα να χρειάζεται να ανησυχείς για σκόνες και νερά.

 

cat-s50

Cat S50: Για τους πραγματικά extreme τύπους, υπάρχουν οι δοκιμασμένες λύσεις της Cat. Με IP67 certification, αντοχή σε πτώσεις από ύψος έως και 1,2 μέτρα και προστασία έναντι αλατιού, σκόνης, υγρασίας, βροχής, κραδασμών και ηλιακής & θερμικής ακτινοβολίας, το Cat S50 είναι πιθανότατα το ισχυρότερο smartphone που κυκλοφορεί.

z3

Huawei Honor 3: Αν και στην πορεία η Huawei έβγαλε και άλλες, νεότερες εκδόσεις, η παλιά, κλασσική εκδοχή του Honor 3 είναι εκείνη που δεν φοβάται το νερό. Φέρουσα αξιολόγηση IP57, έρχεται με οθόνη 720p στις 4,7” από Gorilla Glass, 2 GB RAM, 8 GB αποθηκευτικού χώρου και κάμερα στα 13 MP με δυνατότητα λήψης Full HD βίντεο στα 30 fps.