Οι κανόνες που κάθε γονέας πρέπει να τηρεί όσον αφορά στη σχέση του παιδιού του με τα social media. Είναι επικίνδυνοι οι καιροί…

social media and childrenΤα social media έχουν εξελιχθεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι νεότερες γενιές μπαίνουν από νωρίς στο παιχνίδι, γνωρίζοντας σε μικρή ηλικία τον κόσμο των social πλατφορμών. Οι κίνδυνοι όμως ελλοχεύουν: το 2011 μόλις το 7% των παιδιών ηλικίας 7-15 ετών χρησιμοποιούσαν συστηματικά tablets. Το 2013, το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 51% και η λογική λέει πως σήμερα θα πλησιάζει το 70-80%. Μελέτες δείχνουν πως ένα παιδί 3-4 ετών περνά κατά μέσο όρο 6,5 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο κι αν αυτό δεν σας εντυπωσιάζει, σκεφτείτε σε ποια ηλικία οι ίδιοι φτάσατε να περνάτε τόσες ώρες «σερφάροντας».

 

Ως γονείς και κηδεμόνες λοιπόν, θα πρέπει να θέσετε τους σωστούς κανόνες, όχι για να αποτρέψετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα social media αλλά για να θωρακίσετε τη σχέση του μαζί τους και να διασφαλίσετε πως αυτή δεν θα το βλάψει μακροπρόθεσμα. Εξ άλλου τα «άρρωστα» μυαλά που κυκλοφορούν online δεν είναι και λίγα και ένα παιδί δεν είναι δυνατόν να έχει τις άμυνες ενός περισσότερο έμπειρου χρήστη. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 

  • Δεν το αφήνετε να προσθέσει σε λίστα φίλων του κάποιον που δεν γνωρίζει ήδη –και κατά προτίμηση, μαζί μ’ αυτό κι εσείς.
  • Δεν του επιτρέπετε να μοιράζεται online ευαίσθητα δεδομένα όπως το τηλέφωνο, τη διεύθυνση ή το σχολείο που πάει.
  • Του εξηγείτε λεπτομερώς την έννοια του “bullying” και του μαθαίνετε να μη χλευάζει και να μην επιτίθεται online σε άλλους.
  • Προσέχετε πάρα πολύ στις φωτογραφίες που ανεβάζετε με αυτό: αν είναι κάτι που θα νιώθατε άνετα αν έβλεπε κι η γιαγιά, όλα καλά. Αν όχι, τότε δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται online.
  • Ξεκαθαρίζετε πως η online ζωή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «καπελώσει» την πραγματική του.
  • Γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή usernames και passwords για τις υπηρεσίες και τα δίκτυα που χρησιμοποιεί.

 

Οι κανόνες αυτοί και άλλα χρήσιμα στοιχεία για τη σχέση των παιδιών με τα social media και το διαδίκτυο εν γένει, προέρχονται από το infographic της TeenSafe.

 

infographic teens and social media