Ρολόι που λειτουργεί ως κινητό, ρολόι που μετράει τα βήματα ή τους παλμούς, ρολόι – συσκευή εντοπισμού, ρολόι που σώζει ζωές. Η αγορά των smartwatches με ενσωματωμένα apps αναπτύσσεται σταθερά.

ROLOI JUST ALERTTα smartwatches ή ρολόγια με ενσωματωμένες εφαρμογές, κατακλύζουν την αγορά με αργά αλλά σταθερά βήματα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εταιρειών, ενώ οι πωλήσεις τους (αν και σε μικρά ακόμη ποσοστά) παρουσιάζουν σταθερά αύξηση χρόνο με τον χρόνο.

 

Δε θα μπορούσε φυσικά ο κολοσσός Apple να μείνει πίσω στις εξελίξεις. Έτσι την Παρασκευή 24 Απριλίου θα ξεκινήσει να διατίθεται στην αγορά το πρώτο έξυπνο ρολόι της εταιρείας στα καταστήματα 9 χωρών (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Βρετανία). Η sport έκδοση κοστίζει 349$, ενώ το κόστος του χρυσού ρολογιού θα φτάνει στα 17.000$. Οι δυνατότητές του; Προβολή της ώρας «με ακρίβεια», προβολή e-mail, ακρόαση μουσικής.

 

Προβλέπεται και η διεξαγωγή κλήσεων, αλλά ο χρήστης θα πρέπει να έχει και iPhone, καθώς το συγκεκριμένο ρολόι πραγματοποιεί κλήσεις μόνο αν συνδεθεί με smartphone της ίδιας εταιρείας. Οι πρώτες κριτικές είναι θετικές για το στιλ και την σχεδίασή του, και αρνητικές για την αυτονομία του και την ταχύτητα εκτέλεσης των εφαρμογών.

 

Όσο για τις πωλήσεις των smartwatches, που διαθέτουν ήδη επί χρόνια οι Samsung Electronics, Sony Corp και LG Electronics, καμία δεν έχει ανακοινώσει υπερήφανα αριθμό πωλήσεων σύμφωνα με το Reuters. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι, ότι όλες οι εταιρείες, που παράγουν και πωλούν έξυπνα ρολόγια (ανεξαρτήτως των ιδιοτήτων τους), παρουσιάζουν κάθε χρόνο αύξηση των πωλήσεών τους.

 

Η αύξηση των πωλήσεων, αλλά και το ότι 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι φορούν κάποιο από τα smartwatch των προαναφερθέντων εταιρειών, στρέφουν το ενδιαφέρον παλιών και νέων εταιρειών στη διερεύνηση των δυνατοτήτων στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Τα ελαττώματα όσων συσκευών κυκλοφορούν ως τώρα πάντως έγκεινται στην ανάγκη ζεύξης του smartwatch με συσκευή κινητού ή Bluetooth, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν να καθυστερεί η εκτέλεση των applications.

 

Αντιθέτως η ελληνική εταιρεία EasySOS με μια ελληνική παγκόσμια πατέντα προσφέρει στους συνδρομητές της όχι μόνο ένα έξυπνο ρολόι- κινητό (από το οποίο φυσικά πραγματοποιούνται κλήσεις), αλλά συμπεριλαμβάνει την πρωτοπόρα εφαρμογή JUST ALERT.

 

Με το ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας της υγείας Just Alert κάθε χρήστης, που αντιμετωπίζει κάποιο ξαφνικό πρόβλημα υγείας ή απειλή κατά της ζωής του, απλώς και μόνο στέλνοντας σήμα από το ρολόι του μπορεί να εντοπίζεται άμεσα. Την ίδια στιγμή έγκαιρη θα είναι και η ειδοποίηση του ΕΚΑΒ ή των συγγενών του ατόμου, αναλόγως της περίστασης, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Silver Alert Hellas.

 

Ενστερνιζόμενη τις ανάγκες των πασχόντων από ασθένειες, όπως άνοια, Alzheimer, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη, αλλά και την ανάγκη κάθε πολίτη να νιώθει ασφάλεια στην πόλη, που ζει και κυκλοφορεί, προχώρησε στη δημιουργία αυτής της καινοτόμας υπηρεσίας ενσωματωμένης σε ρολόι- κινητό.

 

Η μέριμνα όμως της εταιρείας για την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών δε σταματά εδώ. Εξελίσσοντας τις δυνατότητες εντοπισμού πλέον προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού του ύψους, στο οποίο βρίσκεται κάποιος, ανάλογα με την πληροφορία του σήματος που λαμβάνει το ρολόι από τους GPS δορυφόρους. Εάν για παράδειγμα κάποιος χαθεί ή κινδυνεύει η ζωή του και είναι μέσα σε ένα κτίριο, το κέντρο διαχείρισης σημάτων εντοπίζει το ύψος, στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης, δίνοντας στον συγγενή ή τον διασώστη μια εικόνα του σε ποιον περίπου όροφο μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη.

 

Οι εξελίξεις σε επίπεδο ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών τρέχουν. Οι γνώσεις των ειδικών της EasySos τίθενται στην υπηρεσία των πολιτών για την παροχή των πληρέστερων δυνατών υπηρεσιών.