Αποκαλύπτονται οι φιναλίστ των βραβείων Sony World Photography Awards, μέσα στους οποίους βρίσκεται και ένας Έλληνας φωτογράφος. Οι συμμετοχές αυξήθηκαν κατά 24% … με 173.444 φωτογραφίες από 171 χώρες!

2015-sony-world-photography-awardsΤα βραβεία Sony World Photography Awards 2015, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας, παγκοσμίως, ανακοίνωσαν τους φιναλίστ για τις κατηγορίες Επαγγελματιών, Νέων και του Ανοιχτού Διαγωνισμού.
Ο φετινός διαγωνισμός, ο οποίος αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καλύτερες σύγχρονες φωτογραφίες παγκοσμίως, σημείωσε αριθμό ρεκόρ συμμετοχών στην οκταετή ιστορία του θεσμού – 173.444 φωτογραφίες από 171 χώρες – αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 24% από το 2014.
ωΗ κριτική επιτροπή αποτελείται από μια ομάδα ειδικών από την Παγκόσμια Ακαδημία Φωτογραφίας, οι οποίοι ανώνυμα επέλεξαν δουλειές επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων από όλο τον κόσμο, που εμπνέουν, εντυπωσιάζουν και δίνουν τροφή στη σκέψη. Δείτε ολόκληρη τη λίστα και τα βιογραφικά των κριτών στην ηλεκτρονική τοποθεσία εδώ.
Μέσα από 13 κατηγορίες Επαγγελματιών, 10 κατηγορίες του Ανοιχτού Διαγωνισμού και 3 κατηγορίες Νέων, οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από την τολμηρή προσέγγιση που είχαν οι φωτογράφοι, που προκρίθηκαν, σε οικεία θέματα, αλλά και από την ικανότητά τους να εκπλήξουν την κριτική επιτροπή με φωτογραφίες και ιστορίες που δεν είχαν ξαναδεί.

 

Η Astrid Merget Motsenigos, Creative Director του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας και διοργανώτρια των βραβείων, αναφερόμενη στις φωτογραφίες των φιναλίστ, δήλωσε:
«Ο μοναδικός σκοπός των βραβείων Sony World Photography Awards είναι να επιβραβεύσουν και να εκτιμήσουν τους ταλαντούχους καλλιτέχνες που εργάζονται στη βιομηχανία της φωτογραφίας. Για ακόμα μια φορά, η λίστα με τους προκριθέντες φωτογράφους καταδεικνύει τη ζωντάνια, την πολυπολιτισμικότητα και τις δεξιότητες των σύγχρονων καθιερωμένων φωτογράφων, και εξίσου τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ερασιτεχνών φωτογράφων για τους οποίους τα βραβεία είναι μια -χωρίς προηγούμενο- δυνατότητα έκθεσης και ευκαιρία να αναδειχθούν.
«Ο αριθμός ρεκόρ των συμμετοχών επιφορτίζει την κριτική μας επιτροπή με ένα μνημειώδες καθήκον. Με μεγάλη υπερηφάνεια, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τη λίστα των προκριθέντων, η οποία πραγματικά προβάλλει κάποια από τα καλύτερα στοιχεία στο χώρο της φωτογραφίας.»

 

Οι φιναλίστ φωτογράφοι για όλες τις κατηγορίες, που αναφέρονται παρακάτω, είναι παλιοί γνώριμοι στο διαγωνισμό, αλλά και νέοι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών που έχουν ήδη ξεχωρίσει στα Βραβεία είναι οι: Peter Franck (Γερμανία), Donald Webber (Καναδάς), Amit Madheshiya (Ινδία), Brent Stirton (Νότια Αφρική), Simon Norfolk (Ηνωμένο Βασίλειο), Fan Li (Κίνα) και Massimo Siragusa (Ιταλία). Μεταξύ των νέων ονομάτων περιλαμβάνονται οι Julia Fullerton-Batten (Ηνωμένο Βασίλειο) και Sebastian Gil Miranda (Γαλλία).

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους φιναλίστ στην Κατηγορία Επαγγελματιών βρίσκεται και ο Έλληνας φωτογράφος, Βασίλης Ντάμπλης. Η φωτογραφία του με τίτλο «Vacation» επελέγη μέσα από 173.444 φωτογραφίες.

 

Οι φωτογράφοι της Κατηγορίας Επαγγελματιών συναγωνίζονται για ένα χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000, το περίφημο βραβείο L’Iris d’Or καθώς και τον τίτλο του Επαγγελματία Φωτογράφου της Χρονιάς. Ο φωτογράφος, στον οποίο θα απονεμηθεί αυτός ο σημαντικός τίτλος, καθώς και οι νικητές των Κατηγοριών Επαγγελματιών, οι νικητές της Κατηγορίες Νέων και του Student, αλλά και ο Φωτογράφος της χρονιάς του Ανοιχτού Διαγωνισμού, ο οποίος θα αποσπάσει χρηματικό έπαθλο $5.000, όλοι θα ανακοινωθούν στο γκαλά της τελετής των βραβείων Sony World Photography Awards, την Πέμπτη 23 Απριλίου. Όλοι οι νικητές θα λάβουν φωτογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας από τη Sony.
Επιπλέον, οι φωτογραφίες που κέρδισαν, καθώς και όσες βρέθηκαν στις λίστες των φιναλίστ θα εκτεθούν στο Somerset House, στο Λονδίνο, μεταξύ 24 Απριλίου και 10 Μαΐου, και θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκδοση του βιβλίου Sony World Photography Awards, για το 2015. Οι φωτογραφίες θα εκτυπωθούν από το theprintspace, τον επίσημο Τυπογράφο της Έκθεσης. Μπορείτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας από την τοποθεσία web www.worldphoto.org/2015exhibition. Θα παρουσιαστεί επίσης μια προσωπική έκθεση φωτογραφιών, βιβλίων και ταινιών του Elliott Erwitt, αποδέκτη του βραβείου Outstanding Contribution to Photography για την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά του στην φωτογραφία.