Η OM-D E-M5 Mark II ξεπερνά το προηγούμενο κορυφαίο παγκοσμίως μοντέλο, χάρη στο βελτιωμένο σύστημα σταθεροποίησης εικόνας 5 αξόνων και τις εντυπωσιακές δυνατότητες video. Φωτογραφίστε καθαρότερα!

E-M5MarkII Η Intersys, επίσημη αντιπρόσωπος της Olympus στην Ελλάδα ανακοινώνει την κυκλοφορία της νέας OM-D E-M5 Mark II. Πρόκειται για τη διάδοχο μιας βραβευμένης φωτογραφικής μηχανής, η οποία μετατρέπεται πλέον σε εξελιγμένο εργαλείο για αυθόρμητους φωτογράφους και κινηματογραφιστές, με την επαγγελματική εμφάνιση και την αίσθηση εξοπλισμού κορυφαίας κατηγορίας.

Η E-M5 πρώτης γενιάς έδωσε στους φιλόδοξους φωτογράφους τη δυνατότητα να καταγράφουν εν κινήσει εικόνες με ποιότητα επιπέδου D-SLR, χωρίς να χρειάζονται τρίποδο ή άλλο ογκώδη εξοπλισμό. Βασικό στοιχείο αυτού του επιτεύγματος ήταν η ελαφριά, compact κατασκευή και το μοναδικό σύστημα Σταθεροποίησης εικόνας (IS) 5 αξόνων. Η Olympus εξέλιξε αυτό το σύστημα ακόμη περισσότερο για την E-M5 Mark II, η οποία διαθέτει πλέον το ισχυρότερο σύστημα IS στον κόσμο. Η αντιστάθμιση της αστάθειας της μηχανής ισοδυναμεί με γρηγορότερη ταχύτητα κλείστρου κατά 5 βήματα, γεγονός που μεταφράζεται σε εντυπωσιακή ποιότητα εικόνας κατά τις λήψεις με ασθενή φωτισμό.

Αντίστοιχη είναι η ποιότητα κατασκευής του περιβλήματος παντός καιρού της OM-D. Χάρη στο σύστημα IS και την ανθεκτική, compact κατασκευή, οι απαιτητικοί κινηματογραφιστές μπορούν πλέον να τραβάνε video με τη μηχανή στο χέρι σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να κουβαλάνε πρόσθετο, ογκώδη εξοπλισμό –με καθαρή εικόνα, χωρίς θόρυβο– ανεξάρτητα από το επίπεδο του φωτισμού.

 

Η νέα Λειτουργία Video OM-D προσφέρει επιλογή μεταξύ πολλών ρυθμών καρέ και εγγραφή εικόνας Full HD έως 77 Mbps, ενώ οι εξαιρετικά εύχρηστοι μηχανισμοί απογειώνουν τις δυνατότητες κινηματογραφικής εξιστόρησης. Χάρη στην οθόνη LCD ρυθμιζόμενης κλίσης και το μεγάλο ηλεκτρονικό σκόπευτρο, η Mark II προσφέρει στον χρήστη καθαρό οπτικό πεδίο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες λήψης. Με δυνατότητα επιλογής μεταξύ περισσότερων από 40 εναλλάξιμων φακών ZUIKO, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Και γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακά με τη νέα λειτουργία σύνθετης λήψης που επιτυγχάνει εικόνες ανάλυσης 40 Megapixel.

Το νέο μέλος της κορυφαίας σειράς της Olympus θα είναι διαθέσιμο προς πώληση στα τέλη Φεβρουαρίου 2015, με κόστος 1099€ μόνο για το σώμα. Τα κιτ που περιλαμβάνουν έναν εναλλάξιμο φακό ξεκινούν από 1299 €. Όπως και κάθε καινούργια φωτογραφική μηχανή Olympus, η OM-D E-M5 Mark II συνοδεύεται από δωρεάν επέκταση εγγύησης κατά έξι μήνες εφόσον δηλωθεί μέσω της online πλατφόρμας MyOlympus.

 

Μηδενικό θόλωμα
Κρατώντας την E-M5 Mark II στα χέρια σας, αισθάνεστε τη σιγουριά που προσφέρει το στιβαρό και σταθερό περίβλημα από κράμα μαγνησίου, παρά το ότι είναι σχετικά ελαφρύ σε σύγκριση με τις φωτογραφικές μηχανές D-SLR (417 γρ. μόνο το σώμα). Μάλιστα, η Mark II μπορεί δικαιολογημένα να ισχυρίζεται ότι είναι η πιο σταθερή μηχανή του κόσμου, καθώς διαθέτει το ισχυρότερο Σύστημα σταθεροποίησης εικόνας* 5 αξόνων παγκοσμίως.

Η νέα, εξελιγμένη έκδοση αυτής της εκπληκτικής τεχνολογίας της Olympus εξαλείφει την αστάθεια της μηχανής και στα πέντε επίπεδα κίνησης, επιτυγχάνοντας υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου ισοδύναμη με 5 EV*. Επιπλέον, ενσωματώνεται στο σώμα της μηχανής, οπότε συνεργάζεται με όλους τους φακούς. Ακόμη και σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού και με τηλεφακό που μεγεθύνει το τρέμουλο του χεριού, το σύστημα IS 5 αξόνων διασφαλίζει την καθαρότητα των λήψεων της E-M5. Αυτό ισχύει τόσο για video όσο και για φωτογραφίες, επιτυγχάνοντας ποιότητα εικόνας που υπερβαίνει αυτή των βαρύτερων και ογκωδέστερων D-SLR.

 

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
– Αισθητήρας 16 Megapixel LIVE MOS και επεξεργαστής εικόνας TruePic VII για εικόνα υψηλής ανάλυσης και εκπληκτικής ποιότητας σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού
– Εξαιρετικά γρήγορο σύστημα Fast AF για πρακτικά ακαριαία αυτόματη εστίαση και διακριτική λήψη τόσο σκηνών στον δρόμο όσο και θεμάτων που κινούνται γρήγορα στη φύση
– Ενσωματωμένη υποστήριξη Wi-Fi για έλεγχο της λήψης από απόσταση (διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου και έκθεση Live Bulb), καθώς και κοινή χρήση μέσω smartphone και του λογισμικού OI Share

 

Ένα άλλο πλεονέκτημα του συστήματος IS 5 αξόνων της Olympus είναι το μικρό βάρος που πρέπει να μεταφέρετε. Ένα από τα οφέλη των μηχανών Micro Four Thirds χωρίς καθρέπτη είναι το μειωμένο συνολικό μέγεθος και βάρος, ειδικά σε σύγκριση με τον καλυμμένο με πλαστικό όγκο των περισσότερων D-SLR. Εξαλείφοντας πρακτικά το θόλωμα, το σύστημα IS 5 αξόνων θέτει τη νέα E-M5 ακόμη πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό, καθώς μπορείτε να καταγράφετε φωτογραφίες και βίντεο απόλυτης καθαρότητας χωρίς να χρησιμοποιείτε κάποιο βαρύ τρίποδο ή γυροσκοπικό σύστημα στήριξης.

Ολόκληρο το σύστημα E-M5 είναι σχεδιασμένο για την ελαχιστοποίηση του βάρους και του μεγέθους και τη μεγιστοποίηση της φορητότητας. Γι’ αυτό, το περίβλημα μαγνησίου ενσωματώνει προστασία από σκόνη, νερό και ψύχος. Οι μηχανικοί της Olympus ανέκαθεν στόχευαν στη δημιουργία μιας μηχανής που θα χρησιμοποιείται στο πεδίο, όπου ο διακριτικός εξοπλισμός καθιστά πολύ πιο εύκολη τη λήψη των “νευρικών” θεμάτων, χωρίς να ενοχλούνται από τον φωτογράφο.

 

Εντυπωσιακό video
Εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης εξοπλισμού σταθεροποίησης μεγάλου βάρους, το παγκόσμιας κλάσης σύστημα IS στην E-M5 Mark II δίνει το πράσινο φως στους εκκολαπτόμενους κινηματογραφιστές για τη δημιουργία video κινηματογραφικού στυλ, τα οποία στέκονται επάξια δίπλα στις κρυστάλλινες φωτογραφίες που αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σειράς OM-D. Στη λειτουργία Video OM-D, η Mark II καταγράφει υλικό με ρυθμό bit έως 77 Mbps και προσφέρει ευρεία ποικιλία μορφών Full HD 1080, καλύπτοντας κάθε απαίτηση ρυθμού καρέ – 60p, 50p, 30p, 25p ή την κλασική τιμή 24p που προτιμούν πολλοί αφηγηματικοί κινηματογραφιστές. Η εστίαση κατά την καταγραφή video είναι πολύ απλή, μέσω μιας οθόνης αφής LCD 3″, ρυθμιζόμενης κλίσης.

 

Καθαρό οπτικό πεδίο
Κατά τη λήψη από “δύσκολες” γωνίες, η ρυθμιζόμενη οθόνη με ανάλυση 1,04 εκατομμύρια κουκίδες προσφέρει δυνατότητες περιστροφής και κλίσης, διασφαλίζοντας φωτεινή και καθαρή θέαση κάθε σκηνής. Το ίδιο χρήσιμο είναι το μεγάλο, φωτεινό Ηλεκτρονικό σκόπευτρο ανάλυσης 2,36 εκατομμυρίων κουκκίδων, που ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ανιχνεύσει το μάτι του χρήστη. Αποκαλύπτει ένα σωστά διατεταγμένο μενού βασικών ρυθμίσεων που μπορούν να προσαρμοστούν πριν από την ελευθέρωση του κλείστρου.

 

Φωτογραφίες 40 Megapixel
Ένα άλλο πλεονέκτημα του υπερ-υψηλής ακριβείας συστήματος σταθεροποίησης 5 αξόνων της Olympus είναι η δυνατότητα καταγραφής στατικών εικόνων εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, που υπερβαίνουν τις τυπικές δυνατότητες του αισθητήρα 16 Megapixel LIVE MOS. Μετακινώντας απειροελάχιστα τον αισθητήρα μεταξύ των επιμέρους λήψεων και συνθέτοντας οκτώ ξεχωριστές εκθέσεις σε μία, η E-M5 Mark II παράγει μια εικόνα 40 Megapixel με απίστευτο επίπεδο λεπτομέρειας και λαμπρότητας. Δεν είναι να απορεί κανείς που η σειρά OM-D είναι γνωστή για τη δημιουργία των καλύτερων εικόνων που δημιουργήθηκαν ποτέ με μηχανές Olympus. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των εντυπωσιακών οπτικών επιδόσεων είναι ο μηχανισμός επεξεργασίας. Η Mark II χρησιμοποιεί πλέον τον ίδιο επεξεργαστή TruePic VII με το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, την OM-D E-M1.

 

 

Εργονομική διάταξη
Η νέα OM-D E-M5 Mark II αποδεικνύει ότι η Olympus έχει κατανοήσει κάτι το οποίο δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι κατασκευαστές σε αυτήν την κατηγορία – ότι για τους περισσότερους λάτρεις της φωτογραφίας, ακόμη και η πιο προηγμένη τεχνολογία κάνει τη διαφορά μόνο εάν συνδυάζεται με έξυπνα διατεταγμένους μηχανισμούς, οι οποίοι απλοποιούν την πρόσβαση στον τεράστιο αριθμό των διαθέσιμων επιλογών. 4Αυτό σημαίνει προσοχή στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες, μεγάλες και μικρές. Για παράδειγμα, τα κουμπιά Fn στην επάνω πλευρά των νεότερων OM-D και ο επιλογέας λειτουργιών που εξέχει ελαφρώς περισσότερο από το συνηθισμένο. Ο χειρισμός και των δύο είναι πλέον ευκολότερος με μεγάλη ταχύτητα. Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι η τεράστια ταχύτητα αυτόματης εστίασης – ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα της ισχύος των OM-D. Διαθέτει περιοχή 81 σημείων και προσφέρει εξαιρετική απόδοση υπό ασθενή φωτισμό και δυνατότητα παρακολούθησης AF.

 

Θεαματικά εφέ και χαρακτηριστικά
Αν και η E-M5 Mark II είναι αξιοθαύμαστα μικρή και εύχρηστη, ενσωματώνει πληθώρα έξυπνων χαρακτηριστικών που παροτρύνουν τον χρήστη να αφήσει ελεύθερη τη δημιουργικότητά του. Η λειτουργία Live Composite, η οποία συνδυάζει πολλές εικόνες στη μηχανή, είναι ιδανική για λήψεις που καταγράφουν το πέρασμα του χρόνου και παρακολουθούν την κίνηση φωτεινών αντικειμένων, όπως άστρα, πυροτεχνήματα ή συσκευές ζωγραφικής με φως (light-painting). Εναλλακτικά, υπάρχει δυνατότητα διαδοχικών λήψεων με ρυθμό 10 fps χάρη στην ταχύτητα κλείστρου 1/16000. Η αντιστάθμιση της τραπεζοειδούς παραμόρφωσης από τη μηχανή επιτρέπει τη διόρθωση της σύγκλισης των κατακόρυφων γραμμών κατά τη λήψη με Ζωντανή προβολή, χωρίς να χρειάζεται φακός με μετατόπιση ή μετέπειτα επεξεργασία. Με την πληθώρα των καλλιτεχνικών φίλτρων ο χρήστης μπορεί να προσθέσει ένα επίπεδο ειδικών εφέ, ενώ η ενσωματωμένη υποστήριξη Wi-Fi επιτρέπει τον τηλεχειρισμό της Mark II από ένα smartphone και κατόπιν τη γεωγραφική σήμανση και δημοσίευση των εικόνων σε κοινωνικά δίκτυα με το λογισμικό Olympus OI.Share – μια ανεκτίμητη δυνατότητα σε διάφορες συνθήκες φωτογράφισης. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις βελτιώσεις που καθιστούν την E-M5 επόμενης γενιάς μία από τις πιο ευέλικτες και εργονομικά εξελιγμένες φωτογραφικές μηχανές της κατηγορίας.

 

Πολλές επιλογές φακών
Η διαθέσιμη γκάμα εναλλάξιμων φακών αποτελεί μια ακόμη πρόσκληση για πειραματισμό. Ανεξάρτητα από το επίπεδο φωτογραφικών δεξιοτήτων και εμπειρίας, οι περισσότεροι κάτοχοι μηχανών OM-D αντιμετωπίζουν την επένδυση σε μια συλλογή φακών ως μακροπρόθεσμο στόχο. Το νέο μοντέλο είναι συμβατό με μια εκτενή σειρά περισσότερων από 40 φακών Micro Four Thirds, καθώς και μιας ευρείας γκάμας αξεσουάρ.