Το κυβερνοέγκλημα κοστίζει σε όλους μας, γι’ αυτό η ESET προτείνει ενέργειες που θα βοηθήσουν στη μείωση των απειλών. Με άλλα λόγια δίνει έξι συμβουλές για να καταπολεμήσουμε το κυβερνοέγκλημα και να νιώθουμε πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο.

CybercrimeΤα έξι πιο σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος παρουσίασε σε έκθεσή της στο WeLiveSecurity.com η ESET®, εστιάζοντας στο πως μπορεί να κάνει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο λιγότερο ελκυστικό για τους επιτήδειους.
Ο Stephen Cobb, ειδικός της ESET σε θέματα ασφαλείας, έχει διαμορφώσει μία λίστα με τα έξι πιο σημαντικά βήματα στο πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του: «Cybercrime deterrence: 6 important steps».

 

Συνοπτικά, ο Stephen προτείνει τα εξής:

 

-Να υπάρξει πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο: μία χώρα που «κάνει τα στραβά μάτια» στο κυβερνοέγκλημα θα πρέπει να υφίσταται τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας.
-Προσαρμογή των εθνικών προτεραιοτήτων: θα πρέπει να επενδυθούν πρόσθετοι πόροι για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και τη δίωξη των κυβερνοεγκληματιών.
-Γρηγορότερη σύλληψη των δραστών: μία σειρά μέτρων για περαιτέρω αποτροπή των εγκληματιών περιλαμβάνει την αύξηση των ποινών για όσους καταδικάζονται, την πιθανότητα καταδίκης και την ταχύτητα με την οποία τιμωρούνται οι αξιόποινες πράξεις.
-Διδασκαλία ηθικής στο διαδίκτυο: η προσθήκη της διδασκαλίας της ηθικής στο διαδίκτυο στο βασικό σχολικό πρόγραμμα θα αποφέρει σημαντικά άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.
-Βελτίωση των ευκαιριών στις αναπτυσσόμενες χώρες: διευθετώντας το ζήτημα του πλεόνασματος ατόμων με δεξιότητες στον κυβερνοχώρο έναντι του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων εργασίας σχετικά με την αποτροπή του κυβερνοεγκλήματος.
-Καταμέτρηση του προβλήματος: Απουσιάζουν ή είναι ανεπαρκείς οι συνεχείς προσπάθειες για να μετρηθεί αντικειμενικά το πρόβλημα του κυβερνοεγκλήματος.

 

«Η αποτροπή του κυβερνοεγκλήματος συνδέεται με το να καταστεί λιγότερο ελκυστικό, μέσα από την αύξηση των κινδύνων για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, τη μείωση των πλεονεκτημάτων, καθώς και την εμβάθυνση της κοινωνικής περιφρόνησης και των ηθικών κυρώσεων που η εγκληματική δραστηριότητα θα πρέπει να προκαλεί» σημειώνει ο Stephen Cobb. «Από πολιτική και στρατηγική σκοπιά, η ιδέα είναι να συνδυαστεί η πρόληψη με την αποτροπή, με αποτέλεσμα τη μείωση της εγκληματικότητας.»