Η φορολογική νομοθεσία της Ε.Ε. αλλάζει και ίσως εκτοξεύσει τις τιμές στο κατέβασμα των apps, των e-books και των MP3 σε όλη την Ευρώπη κατά μέσο όρο 6,5%.

resolve-app-store-crashes
Υψηλότερες τιμές στο downloading των apps, των ηλεκτρονικών βιβλίων και των MP3 ενδέχεται να αντικρίσουν οι καταναλωτές στο άμεσο μέλλον εξαιτίας της νέας φορολογίας στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία, γνωστή και ως 2009/8/ΕΚ, τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του μήνα και έχει ως στόχο να αποτρέψει τις μεγάλες επιχειρήσεις να χρεώνουν λιγότερο ΦΠΑ (φόρος προστιθέμενης αξίας) στα ψηφιακά αγαθά.

Οι καταναλωτές δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους με το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμών στο κατέβασμα παιχνιδιών ή ταινιών, αλλά αρκετοί θεωρούν ότι έτσι θα δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών και μεγάλων εταιρειών. Βέβαια, οι επικριτές των νέων φόρων απαντούν ότι η αύξηση της φορολογίας θα καταστρέψει τις μικρές επιχειρήσεις.

Με άλλα λόγια, οι εταιρείες με ψηφιακά αγαθά στην Ευρώπη χρεώνουν τους πελάτες τους με το ΦΠΑ της αντίστοιχης χώρας. Αυτό επιτρέπει στις ισχυρές εταιρείες, όπως είναι η Amazon, η Microsoft, η Apple και η Google να ανοίγουν μικρά γραφεία σε χώρες με ευνοϊκό ΦΠΑ και να δρομολογούν από εκεί τις πωλήσεις τους. Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο φιλοξενεί την έδρα του Amazon, καθώς έχει χαμηλά ποσοστά ΦΠΑ στο κατέβασμα των ebooks.

Όσον αφορά το Google Play, το iTunes, και όλα τα ψηφιακά καταστήματα της Amazon, οι τιμές των προϊόντων θα εξαρτηθούν από την κρίση των προγραμματιστών, των δισκογραφικών εταιρειών και των κινηματογραφικών στούντιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα άλμπουμ που κοστίζει σήμερα £11.99 ($ 18.65) με βάση το συντελεστή ΦΠΑ του Λουξεμβούργου (15%) θα κοστίσει £13.78 ($ 21.44) στην περίπτωση που ρυθμιστεί με τον τοπικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου (20%).