Η νέα κάρτα συνδυάζει Vapor-Chamber Cooler με Tri-X και άλλα νέα χαρακτηριστικά για βέλτιστη απόδοση και υποστήριξη 4K.


sapphire r9Η SAPPHIRE technology, μεγαλύτερος κατασκευαστής και παγκόσμιος προμηθευτής των γραφικών καρτών AMD μόλις ανακοίνωσε την κυκλοφορία του συναρπαστικού νέου μοντέλου καρτών γραφικών της νέας επιτυχημένης σειρά R9. Το νέο αυτό μοντέλο της SAPPHIRE R9, το 290X 8GB Vapor-X OC προσθέτει το καινοτόμο και κυρίαρχο 8GB frame buffer στη ήδη επιτυχημένη και βραβευμένη τεχνολογία ψύξης και εργοστασιακό overclock για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις σε πολύ χαμηλής έντασης θόρυβο.


Βασισμένη στην βραβευμένη αρχιτεκτονική της AMD Graphics Core Next (GCN) με 2816 Stream Processors, η SAPPHIRE R9 290X Vapor-X είναι μια εργοστασιακή Overclocked έκδοση η οποία η οποία μπορεί να «καυχιέται» για τα 8GB της εξαιρετικά γρήγορης GDDR5 μνήμης που «τρέχει» στα 1375MHz (αποτελεσματικά τα 5.5GB/s) και υψηλής ταχύτητας engine clocks στα 1030MHz, τα οποία μαζί παρέχουν κορυφαία απόδοση – αλλά για να καταφέρει να προσφέρει με σταθερότητα και αξιοπιστία, την κορυφαία επίδοση στον κόσμο απαιτείται υψηλής ποιότητας υλικά από την αρχική σχεδίαση της (ειδικότερα στο κύκλωμα ελέγχου ισχύος) μαζί με μια εξελιγμένη λύση ψύξης.


Καινοτομίες από την SAPPHIRE
Η Εξελιγμένη λύση ψύξης για τη νέα σειρά SAPPHIRE Vapor-X έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με τις Καινοτομικές Τεχνολογίες της SAPPHIRE για να προσφέρει όχι μονάχα αποτελεσματική ψύξη, αλλά επίσης και αθόρυβη λειτουργία. Στον πυρήνα του συστήματος ψύξης είναι η μοναδική τεχνολογία στο είδος της SAPPHIRE Vapor-X. Η SAPPHIRE πρωτοστάτησε με την χρήση της τεχνολογίαςvapor chamber στις γραφικές κάρτες την οποία και έχει χρησιμοποιείσαι επιτυχημένα σε αρκετές γενιές καρτών τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα vapor chamber είναι τοποθετημένο μεταξύ της ίδιας της μονάδας επεξεργασίας γραφικών και της βάσης της ψήκτρας και του σημείου ψυκτικής συναρμολόγησης για να εξασφαλίζει τη μεταφορά της μέγιστης θερμότητας μακριά από τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών εντός του θαλάμου ψύξης.


Tο νέο Vapor-X cooler χρησιμοποιεί την τελευταίας γενιάς και με εγκωμιαστικές κριτικές δομή της SAPPHIRE, την Tri-X η οποία περιλαμβάνει πέντε αγωγούς θερμότητας και τρία αποτελεσματικά ανεμιστηράκια. Ο κύριος αγωγός θερμότητας αποτελείται από το ηγετικό προϊόν αυτή την εποχή στην εν λόγω αγορά ένα αγωγό 10mm πλαισιωμένο από 2 αγωγούς των 8mm και δύο αγωγούς των 6mm εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας μέσα από τον ψύκτη. Οι τρείς αγωγοί των 90mm χρησιμοποιούν ειδικά φτιαγμένες αεροτομές για μέγιστη ροή αέρα με τον ελάχιστο θόρυβο, και είναι εξοπλισμένοι με δύο σετ ειδικών ρουλεμάν που απωθούν την σκόνη. Το κομψό περίβλημα του ανεμιστήρα περιέχει επίσης φορμαρισμένους οδηγούς για να ελέγχουν τη ροή του αέρα κατά μήκος και μέσω του ψύκτη, συμπεριλαμβανομένου και του κυκλώματος ελέγχου ισχύος. Ο συνδυασμός των τεχνολογιών Vapor-X και Tri-X έχουν ως αποτέλεσμα θερμοκρασίες από 5-10 βαθμούς χαμηλότερες στο GPU από το Tri-X μόνο του – προσφέροντας το κορυφαίο σύστημα ψύξης σε αυτή τη γενιά των γραφικών καρτών.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ψύκτη σε αυτό το νέο μοντέλο είναι ένα PCB Component heat spreader. Κατά μήκος της άκρης της κάρτας το PCB επεκτείνεται και ένα από τα στρώματα χαλκού αφήνεται εκτεθειμένο. Μια πρόσθετη ψήκτρα τοποθετείται απευθείας σε αυτό το στρώμα χαλκού, η οποία επιτρέπει να απορροφάται στο PCB από την GPU και άλλα συστατικά θερμότητας να μεταφέρονται στο ψήκτρα και να ψύχονται από την ροή του αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα και από μόνο του μπορεί να ελαττώνει την κεντρική του θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς πιο κάτω.


Νέα Μηχανική VRM
Για να προσφέρει επαρκή ισχύ για μέγιστη απόδοση, η σειρά Vapor-X χρησιμοποιεί ψηφιακό έλεγχο ισχύος (Digital Digital Power) και ένα νέο τμήμα Aero10 VRM με παροχή ισχύος 10-φάσεων με υψηλής ισχύος τεχνολογίας Direct-FET στην μονάδα επεξεργασίας γραφικών GPU, τη μνήμη αλλά και το κύκλωμα ελέγχου. Ο ενεργειακός σχεδιασμός χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση της SAPPHIRE Black Diamond chokes, που ονομάζεται έτσι επειδή διαθέτει ένα μαύρο ψύκτη από φερρίτη για καλύτερη λειτουργία και μεγαλύτερη απόδοση. Χρησιμοποιούνται δε, υψηλής αξιοπιστίας πυκνωτές στερεού ηλεκτρολύτη. Οι Aero10gets πήραν το όνομα τους από την διάταξη των κυκλωμάτων τροφοδοσίας 10 φάσεων, και τον ειδικό ψύκτη FET ο οποίος μοιάζει με την εμφάνιση ενός κινητήρα υψηλής απόδοσης.


Αναγνωρίζοντας ότι η R9 σειρά δεν θα λειτουργεί πάντα σε υψηλές επιδόσεις, η SAPPHIRE έχει ενσωματώσει ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό στα μοντέλα Vapor-X, το Intelligent Fan Control (IFC). Με την ενεργοποίηση του IFC λοιπόν, εάν το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία αλλά γίνεται χρήση απλούστερων εφαρμογών, όπως η 2D εργασία 2D ή απλά η παρακολούθηση βίντεο ταινιών, μόνο ο ένας από τους τις τρεις ανεμιστήρες θα λειτουργεί, με αποτέλεσμα την σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του. Από τη στιγμή που αυξάνεται η θερμοκρασία του GPU, κατά την εκτέλεση των πιο απαιτητικών εργασιών, όπως παιχνίδια ή τρισδιάστατα rendering, και οι τρεις ανεμιστήρες θα λειτουργήσουν ξανά, και θα συνεχίσει να τρέχει με ταχύτητες ανεμιστήρα ρυθμιζόμενες από το προφίλ θερμοκρασίας. Ακόμα και για τους «ακραίους» χρήστες ή τους έντονους gamers οι οποίοι μπορεί να θέλουν να δουλεύουν την ίδια ώρα και οι τρείς ανεμιστήρες έχει γίνει ειδική προδιαγραφή αφού η κάρτα είναι εξοπλισμένη με έναν διακόπτη παράκαμψης IFC.


Πόσο Cool είναι αυτό?
Ο χρήστης θα έχει μια απλή οπτική ένδειξη της θερμοκρασίας της κάρτας, όπως το χρώμα του LED το οποίο φωτίζει το λογότυπο της SAPPHIRE στο πλάι της κάρτας θα αλλάξει από μπλε όταν είναι κρύο, σε κίτρινο και κατ’ επέκταση κόκκινο όταν τρέχει ζεστό.


Καθολική Συμβατότητα
Η SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X είναι εφοδιασμένη με Dual BIOS – ούτος ώστε με το άγγιγμα ενός κουμπιού έχει την δυνατότητα να εναλλάσσεται μεταξύ της συμβατότητας με το πιο πρόσφατο UEFI σύστημα ή για χρήση σε συστήματα που βασίζονται σε legacy. Για βέλτιστη απόδοση, αυτή η κάρτα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με υποδοχή επέκτασης PCI Express Gen3.0, στο mainboard. Πολλαπλές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε AMD CrossFire σε ένα συμβατό mainboard.


Τελευταίες Επιδείξεις
Η SAPPHIRE R9 290X 8GB Vapor-X είναι εφοδιασμένη με Dual DVI-D, υψηλής ταχύτητας HDMI 1.4a καθώς επίσης και εξόδους DisplayPort 1.2 που της επιτρέπουν να υποστηρίξει τις τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακές οθόνες. Είναι ιδανικό για χρήση με τρείς οθόνες Eyefinity set-ups, χωρίς να χρειάζεται ενεργός προσαρμογέας, ή με την τελευταία υψηλής ανάλυσης 4K οθόνη.


Η κάρτα SAPPHIRE R9 290 Vapor-X κυκλοφορεί τώρα και είναι διαθέσιμη μέσω των εξουσιοδοτημένων καναλιών διανομής της SAPPHIRE ανά χώρα και τους διανομής λιανικής αγοράς.


Οι πλήρεις προδιαγραφές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.sapphiretech.com