Η Nikon παρουσιάζει το σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου των φωτογραφικών μηχανών σε δύο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις: στην IBC και στην Photokina.


nikon studiobotΗ Nikon ανακοίνωσε την παρουσίαση του συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου φωτογραφικών μηχανών στην IBC 2014, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις αναμετάδοσης, καθώς και στην Photokina 2014, την κορυφαία διεθνή έκθεση για την εικόνα.


Αυτό το σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου φωτογραφικών μηχανών αναπτύχθηκε από τη Nikon και τη Mark Roberts Motion Control (MRMC) ως επαγγελματικός εξοπλισμός για τη βιομηχανία της εικόνας. Χρησιμοποιεί ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και λύσεις απεικόνισης της Nikon και ρομποτικές κεφαλές της MRMC. Η MRMC, ως ο κορυφαίος σχεδιαστής και κατασκευαστής ποιοτικών προϊόντων ελέγχου κίνησης συνεργάστηκε με τη Nikon προκειμένου να προσφέρει στους φωτογράφους, στους κινηματογραφιστές και σε όσους ασχολούνται με τη ραδιοτηλεοπτική αναμετάδοση, την ευελιξία της εικονοληψίας από τέτοια απόσταση που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λήψη και εγγραφή φωτογραφιών ή και video σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό το σύστημα, ένας χειριστής μπορεί να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί ταυτόχρονα με περισσότερες από μία φωτογραφικές μηχανές, χρησιμοποιώντας το λογισμικό ελέγχου πολλαπλών φωτογραφικών μηχανών.


Η Nikon συνεργάζεται εδώ και λίγο καιρό με την MRMC στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας στους επαγγελματίες φωτογράφους να χρησιμοποιούν συστήματα απομακρυσμένης λήψης σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το τουρνουά Wimbledon και το Open Golf Championship, καθώς και σε κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα.


Νωρίτερα φέτος, οι δύο συνεργάτες εγκατέστησαν ένα σύστημα απομακρυσμένης λήψης με φωτογραφικές μηχανές Nikon στο στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού London Live, του πρώτου 24ωρου καναλιού αφιερωμένου στην ψυχαγωγική πλευρά του Λονδίνου. Στο στούντιο λειτουργεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα φωτογραφικών μηχανών Nikon D4 και Nikon D800 με έναν ειδικά κατασκευασμένο ρομποτικό βραχίονα εννέα αξόνων τελευταίας τεχνολογίας που προσφέρουν το κινηματογραφικό εφέ 35mm πλήρους κάδρου. Το εγχείρημα αυτό είχε τεράστια επιτυχία ενώ παράλληλα αποτέλεσε μία οικονομική λύση μεγιστοποιώντας την ανώτερη ποιότητα εικόνας και την ευελιξία του συστήματος Nikon και επιτυγχάνοντας την απαιτούμενη υψηλή ακρίβεια που προσέφερε το ρομποτικό σύστημα. Παρόμοια συστήματα απομακρυσμένης λήψης έχουν εγκατασταθεί επίσης σε ένα εργοστάσιο και σε ένα μουσείο τέχνης και όπως φαίνεται, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών.


Η IBC 2014 πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2014, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και η Nikon παρουσίασε ρομποτικές κεφαλές σε ένα σύστημα εγκατάστασης πολλαπλών φωτογραφικών μηχανών. Εκεί, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς οι συγχρονισμένες ρομποτικές κεφαλές βοηθούν την αυτόματη παρακολούθηση ενός κινούμενου αντικειμένου από διάφορες οπτικές γωνίες, μέσω της χρήσης μίας συσκευής οπτικής παρακολούθησης. Το σύστημα εγκατάστασης πολλαπλών φωτογραφικών μηχανών (Polycam) είναι μία μοναδική, οικονομική λύση που επιτρέπει σε μία ολιγομελή ομάδα παραγωγής να καλύπτει ένα γεγονός από διάφορες οπτικές γωνίες μέσω της χρήσης του ρομποτικού φωτογραφικού συστήματος των Nikon/MRMC.


Η Photokina 2014 δέχεται επισκέπτες από τις 16 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2014, στην Κολωνία της Γερμανίας. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν το ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στο London Live, αλλά και ένα μικρότερο σύστημα φωτογραφικών μηχανών με ρομποτική κεφαλή για απομακρυσμένη λήψη φωτογραφιών.