Η EMC ανακοινώνει έσοδα-ρεκόρ για το δεύτερο τρίμηνο, στα $5.9 δις, με αύξηση 5% σε ετήσια βάση και κέρδη ανά μετοχή $0.28 (GAAP) ή $0.43 (non-GAAP).


EMC_Logo_110713Η EMC Corporation παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, με τα συνολικά έσοδα της περιόδου να φτάνουν σε ύψος –ρεκόρ $5.9 δις δολαρίων, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 5%. Με βάση τα λογιστικά πρότυπα GAAP, τα καθαρά κέρδη της EMC ανέρχονται σε $589 εκατομμύρια και τα κέρδη ανά μετοχή (GAAP earnings per weighted average diluted share) σε $0.28 δολάρια. Σε non-GAAP επίπεδο τα καθαρά κέρδη της EMC φθάνουν τα $882 εκατομμύρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα $0.43 δολάρια.


Για το δεύτερο τρίμηνο, οι καθαρές χρηματορροές της EMC από λειτουργικές δραστηριότητες ανέρχονται σε $1.3 δις δολάρια και οι ελεύθερες χρηματικές ροές στα $930 εκατομμύρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 2% και 10%, αντίστοιχα. Το τέλος του τριμήνου βρίσκει την EMC με $14.6 δις σε μετρητά και επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου η εταιρεία προχώρησε στην επαναγορά κοινών μετοχών αξίας, περίπου, $600 εκατομμυρίων, και στη διανομή μερίσματος τριμήνου, ύψους $200 εκατομμυρίων δολαρίων.


Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της EMC ενέκρινε την επιτάχυνση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών για το 2014, από τα $2 δις στα $3 δις δολάρια. Μετά την απόφαση αυτή και τη διανομή αυξημένου μερίσματος (όπως ανακοινώθηκε με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2014), η EMC αναμένει ότι κατά την περίοδο 2013 -2014 θα έχει επιστρέψει περισσότερα από $7 δις δολάρια στους μετόχους της.


Ο κ. Joe Tucci, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην EMC, δήλωσε τα εξής: «Ο κλάδος του ΙΤ, όπως και οι πελάτες μας, βρίσκεται στο μέσο ριζικών αλλαγών μεγάλης κλίμακας, ο ρυθμός των οποίων γίνεται όλο και πιο γρήγορος. Έχοντας ανιχνεύσει αυτήν την τάση από νωρίς, η EMC διαμόρφωσε τη στρατηγική της κατάλληλα και την εκτελεί με απόλυτη συνέπεια. Νέοι πελάτες στρέφονται για πρώτη φορά προς τις λύσεις της EMC, ενώ παλαιότεροι αποφασίζουν να επενδύσουν σημαντικούς πόρους σε αυτές, καθώς αναγνωρίζουν τις πολλές δυνατότητες που τους προσφέρουν τα συστήματα της EMC Information Infrastructure, της VMware και της Pivotal. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτές οι ριζικές αλλαγές θα αποδειχτούν επωφελείς τόσο για τους πελάτες, όσο και για τους μετόχους της EMC».


Ο κ. David Goulden, Διευθύνων Σύμβουλος στην EMC Information Infrastructure και Γενικός Οικονομικός Διευθυντής στην EMC, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Kατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου oι επιδόσεις της EMC, και καθενός από τα κύρια business units, κυμάνθηκαν σε σταθερά καλό επίπεδο, σύμφωνα με όσα είχαμε προβλέψει. Για το υπόλοιπο της χρήσης, έχουμε την πεποίθηση ότι θα διατηρηθεί η καλή μας απόδοση, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ευκαιρίες επέκτασης, όπως φαίνεται και από την απόφαση να επιταχύνουμε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Η ηγετική θέση της EMC στην αγορά, το δυναμικό δίκτυο των συνεργατών της και οι κορυφαίες της τεχνολογίες είναι στοιχεία που στηρίζουν τη στρατηγική μας και βρίσκουν πολύ θετική ανταπόκριση από τους πελάτες μας».


Τα κυριότερα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου
• EMC Information Infrastructure: Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 1% σε ετήσια βάση. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δραστηριότητα του High-end Storage, τα έσοδα του κλάδου Information Storage καταγράφουν αύξηση 7% (yoy), ξεπερνώντας το ρυθμό ανάπτυξης των υπόλοιπων επιχειρήσεων του κλάδου. Τα έσοδα από τον κλάδο Emerging Storage αυξήθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ζήτησης για προϊόντα όπως τα EMC XtremIO all-flash storage arrays, τα software-defined συστήματα EMC ViPR και τις λύσεις scale-out storage EMC Isilon. Με τη σειρά XtremlO, η EMC έχει καταφέρει να θεμελιώσει την ηγετική της θέση στην αγορά των all-flash arrays, ξεπερνώντας τον ετήσιο στόχο των $300 εκατομμυρίων στα δύο μόλις τρίμηνα διαθεσιμότητας των λύσεων αυτών. Ο ρυθμός με τον οποίον οι πελάτες υιοθετούν τα συστήματα ViPR διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2014. Ισχυρά ήταν και τα αποτελέσματα της Data Domain, με τη σουίτα Data Protection Suite να καταγράφει διψήφια αύξηση των εσόδων, τόσο σε ετήσια, όσο και σε τριμηνιαία βάση. Τα έσοδα της RSA Information Security εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 6% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις των Security Analytics και Archer να σημειώνουν αύξηση πάνω από 20% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τέλος, για ακόμη ένα τρίμηνο τα αποτελέσματα της VCE εμφανίζονται ισχυρά, καθώς η ζήτηση για συστήματα VCE Vblock παραμένει πολύ υψηλή, σε ετήσια βάση.


Pivotal: Αύξηση εσόδων 29% σε ετήσια βάση. Η επικράτηση του Cloud Foundry ως στάνταρντ στο χώρο των open-source PaaS συνεχίζει να συνεισφέρει θετικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συμμετοχές στο δεύτερο ετήσιο συνέδριο Cloud Foundry, το οποίο διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, υπερδιπλασιάστηκαν.


VMware: Διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, ενίσχυση εσόδων 17% σε ετήσια βάση. Η VMware παραμένει επικεντρωμένη στις τεχνολογίες virtualization, προωθώντας τρεις στρατηγικούς άξονες: τα Software- Defined Data Centers, το hybrid cloud και τα προϊόντα end-user computing.


Γεωγραφική κατανομή
Όσον αφορά την αγορά των ΗΠΑ, τα ενοποιημένα έσοδα της EMC για το δεύτερο τρίμηνο καταγράφουν ετήσια αύξηση 3%, στα $3.1 δις δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 52% των ενοποιημένων εσόδων της περιόδου. Τα έσοδα από δραστηριότητες της EMC εκτός ΗΠΑ εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 7% σε ετήσια βάση, στα $2.8 δις δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το υπόλοιπο 48%. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ενισχύθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, και από την αγορά της Λατινικής Αμερικής κατά 14% (yoy). Τέλος, μεγαλύτερη του 5% ετησίως εμφανίζεται η αύξηση στις χώρες BRIC και σε 13 άλλες αγορές.


Εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης 2014
Τα μεγέθη που ακολουθούν βασίζονται στις τρέχουσες εκτιμήσεις της διοίκησης. Τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν από αυτά σε σημαντικό βαθμό. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τους την επίδραση από ενδεχόμενες εξαγορές ή άλλες επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες μπορεί να ανακοινωθούν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος δελτίου. Οι εκτιμήσεις αυτές αντικαθιστούν οποιαδήποτε προγενέστερη εκτίμηση της EMC σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014.


Όλα τα ποσά (σε δολάρια), καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά, έχουν στρογγυλοποιηθεί στο κοντινότερο δεκαδικό.


Σε ενοποιημένη βάση, τα έσοδα για το 2014 αναμένεται να φτάσουν τα $24.575 δις δολάρια.
Σε ενοποιημένη βάση, το λειτουργικό περιθώριο αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 16.3% – 16.8% των εσόδων του 2014 (GAAP), ή μεταξύ 24.0% – 24.5% των εσόδων του 2014 (non-GAAP).


Σε ενοποιημένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή (GAAP earnings per weighted average diluted share) αναμένεται να ανέλθουν στο $1.30 για το 2014 ($1.91, non-GAAP).


Σε ενοποιημένη βάση, ο φορολογικός συντελεστής (GAAP) αναμένεται στο 23.0% των εσόδων του 2014 (23.5%, non-GAAP) υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς απαλλαγών για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (U.S. research and development tax credit) θα επεκταθούν και στη χρήση του 2014.


Σε ενοποιημένη βάση, η καθαρή λειτουργική θέση σε μετρητά αναμένεται στα $7.2 δις για το σύνολο του 2014, και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα $5.8 δις.
Για το 2014, το σύνολο των τίτλων (weighted average outstanding diluted shares) εκτιμάται στα 2.05 δις μετοχές.


Το 2014, η EMC εκτιμά ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας $3.0 δις.