Η Ericsson θα επιδείξει την τεχνολογία πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων HSPA για download 42 Mbps στο συνέδριο Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη.

ericssonΗ αυστραλιανή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telstra, η οποία αυτή τη στιγμή πρωτοπορεί στις ταχύτητες δεδομένων κατερχόμενης ζεύξης HSPA με έως και 21 Mbps στο εμπορικό της δίκτυο Next G(TM), καλωσορίζει την επίδειξη της τεχνολογίας πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία των πελατών σε ολόκληρη την περιοχή κάλυψης δικτύου.

Η τεχνολογία πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του HSPA και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να λαμβάνουν δεδομένα ταυτόχρονα σε δύο κανάλια συχνοτήτων. Έτσι διπλασιάζεται η ταχύτητα δεδομένων του χρήστη στην περιοχή κάλυψης ενός δικτύου HSPA, καθώς και στα άκρα κάλυψης της κυψέλης, όπου οι καταναλωτές έχουν συνήθως χαμηλότερες ταχύτητες δεδομένων. Ως αποτέλεσμα, η ανώτατη ταχύτητα δεδομένων κατερχόμενης ζεύξης αυξάνεται από τη σήμερα ταχύτατη διαθέσιμη ταχύτητα των 21 Mbps στα 42 Mbps. Έτσι βελτιώνεται σημαντικά η εμπειρία των καταναλωτών με τις online υπηρεσίες που παρέχουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.


Η επίδειξη αξιοποιεί τη σχεδιαστική αρχή ενός Mobile Broadband Router της Ericsson. Αυτή η συσκευή, στα χέρια του καταναλωτή, παρέχει τη δυνατότητα της εύχρηστης σταθερής ασύρματης πρόσβασης, ως ελκυστικής εναλλακτικής λύσης στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, αξιοποιώντας ένα δίκτυο HSPA. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιείται οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για ευρυζωνική πρόσβαση, όπως σε σπίτια, γραφεία ή δημόσιους χώρους. Χάρη στο Mobile Broadband Router, οι υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων έως 42 Mbps μπορούν να μοιραστούν ανάμεσα σε πολλούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα την αποδοτική χρήση της ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας.


Η τεχνολογία HSPA πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων της Ericsson θα είναι έτοιμη για εμπορική υλοποίηση μέχρι το τέλος του 2009.


Ο Mike Wright, εκτελεστικός διευθυντής της Telstra Wireless, δήλωσε τα εξής: “Η επίδειξη αυτής της συναρπαστικής νέας ιδέας αποδεικνύει την ισχύ της τεχνολογίας HSPA, στην οποία βασίσαμε το δίκτυό μας Next G(TM). Η συνεργασία της Telstra και της Ericsson αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διάφορες εκδόσεις της τεχνολογίας HSPA και έχει ήδη προσφέρει εξαιρετικά επιτυχημένες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων σε εκατομμύρια Αυστραλούς. Σήμερα, είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε την επόμενη εξέλιξη στην πράξη, ως δείγμα του τι θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς μέχρι το τέλος του χρόνου”.


Ο Ulf Ewaldsson, Vice President και επικεφαλής της Product Area Product Area Radio της Ericsson, δήλωσε: “Με αυτή την επίδειξη, η Ericsson αποδεικνύει τη συνεχή ηγετική θέση που κατέχει στον τομέα της τεχνολογίας. Οι υψηλές ταχύτητες δεδομένων, η αυξημένη χωρητικότητα και το χαμηλό κόστος δικτύου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τις επιτυχημένες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Με την έγκαιρη εισαγωγή των 64QAM, MIMO και των τεχνολογιών πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων, η Ericsson δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους παρόχους σε ολόκληρο τον κόσμο να είναι ηγέτες στις δικές τους αγορές ευρυζωνικών υπηρεσιών”.


Τεχνολογία πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων HSPA 42 Mbps
Σταθμοί βάσης με δύο ή περισσότερα κανάλια συχνοτήτων χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή ευρέως σε δίκτυα WCDMA/HSPA σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σημερινές εμπορικές συσκευές HSPA μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα κανάλι 5 MHz τη φορά. Με την εισαγωγή των καταναλωτικών συσκευών πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων, μπορούν να λαμβάνονται από έναν καταναλωτή τα δεδομένα από δύο ή περισσότερα κανάλια των 5 MHz ταυτόχρονα. Η ροή δεδομένων διαχωρίζεται στα κανάλια που χρησιμοποιούνται στον ασύρματο σταθμό βάσης. Το πρώτο βήμα είναι να χρησιμοποιηθεί η έννοια των πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων σε δύο κανάλια συχνοτήτων στην κατερχόμενη ζεύξη, γεγονός που διπλασιάζει τις ταχύτητες κατερχόμενης ζεύξης σε ολόκληρη την περιοχή κάλυψης, ακόμη και στα άκρα κάλυψης της κυψέλης.
Η τεχνολογία πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων μπορεί να εισαχθεί με μια αναβάθμιση μόνο λογισμικού σε όλους τους σταθμούς βάσης WCDMA/HSPA της Ericsson με δύο ή περισσότερα κανάλια που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο πεδίο. Οι χρήστες τεχνολογιών ενός τηλεπικοινωνιακού φορέα, πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων και Multiple-Input-Multiple-Output (MIMO) μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια κανάλια συχνοτήτων ταυτόχρονα, γεγονός που επιτρέπει την ομαλή εισαγωγή της τεχνολογίας MIMO και της τεχνολογίας πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων σε υπάρχοντα δίκτυα.
Η βελτίωση βασίζεται σε καθορισμένα πρότυπα του 3rd Generation Partnership Project (3GPP) και η Ericsson συνεργάζεται με όλους τους κύριους κατασκευαστές chipset και συσκευών για την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας.
Τα βήματα της μελλοντικής εξέλιξης του HSPA μπορεί να περιλαμβάνει διαμορφώσεις πολλαπλών τηλεπικοινωνιακών φορέων με τέσσερα κανάλια συχνοτήτων σε συνδυασμό με τεχνολογίες κεραιών MIMO. Ο συνδυασμός αυτών των βελτιώσεων καθιστά δυνατές τις ταχύτητες κατερχόμενης ζεύξης των 168 Mbps.
Τα 42 Mbps είναι η μέγιστη ταχύτητα δεδομένων κατερχόμενης ζεύξης δικτύου. Οι πραγματικές ταχύτητες λήψης για τους πελάτες μπορεί να είναι χαμηλότερες και να ποικίλουν λόγω συμφόρησης, απόστασης από την κυψέλη, τοπικών συνθηκών, υλικού, λογισμικού και άλλων παραγόντων.