Η Επιτροπή μεσολαβεί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και το social networking.

Πάνελ νέων για το Ασφαλές Διαδίκτυο

Πάνελ νέων για το Ασφαλές Διαδίκτυο

17 μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο υπέγραψαν για πρώτη φορά ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βελτίωση της ασφάλειας χρηστών κάτω των 18 ετών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, και Zap.lu. Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον 41,7 εκατομ. τακτικών χρηστών στην Ευρώπη και έχουν συμβάλει στη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε μέσω του διαδικτύου. Η χρήση των κοινωνικών δικτύων αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 35% στην Ευρώπη και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τα 107,4 εκατομ. χρήστες μέχρι το 2012. Για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, οι νεαροί χρήστες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν διευρύνουν τα δίκτυά τους ή μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες. Η συμφωνία που υπεγράφη στις 10/2/2009 στο Λουξεμβούργο κατά την ημέρα ασφαλέστερου διαδικτύου που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στους εφήβους να αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους στο διαδίκτυο, όπως είναι η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο ή η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.


Στις 10/2 οι σημαντικότεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη συναντήθηκαν για πρώτη φορά φέτος κατά την ημερίδα ασφαλέστερου διαδικτύου και αναγνώρισαν την ευθύνη που φέρουν για τον εντοπισμό των κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στους ιστότοπούς τους τα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο (παρενόχληση παιδιών σε διαδικτυακούς ισότοπους ή μέσω κινητών μηνυμάτων), η παρενόχληση (από ενήλικες που επιχειρούν να αποκτήσουν φιλικές σχέσεις με παιδιά με την πρόθεση να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά) και η επικίνδυνη συμπεριφορά όπως η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Συμβάλλουν στον περιορισμό των κινδύνων αυτών:
– Παρέχοντας ένα εύχρηστο και προσβάσιμο “πλήκτρο αναφοράς καταχρήσεων”, που θα επιτρέψει στους χρήστες να καταγγέλλουν τυχόν φαινόμενα ανάρμοστης επαφής ή συμπεριφοράς άλλου χρήστη με ένα κλικ.
– Εξασφαλίζοντας ότι τα στοιχεία ταυτότητας στο Διαδίκτυο και οι κατάλογοι επαφών χρηστών ιστότοπων ηλικίας κάτω των 18 ετών θα χαρακτηρίζονται εξ ορισμού “ως προσωπικού χαρακτήρα”. Έτσι, θα είναι δυσκολότερο για κάθε κακοπροαίρετο τρίτο να έρχεται σε επαφή με νεαρά άτομα.
– Εξασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης (εντός των ιστότοπων ή με μηχανές αναζήτησης)
– Εξασφαλίζοντας ότι οι δυνατότητες προστασίας των προσωπικών τους στοιχείων είναι εμφανέστατες και προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αποφασίζουν εάν μόνο οι φίλοι τους ή ολόκληρη η υφήλιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία ταυτότητάς τους στο Διαδίκτυο.
– Παρεμποδίζοντας την χρήση των υπηρεσιών τους από ανηλίκους, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι εάν ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης αφορά εφήβους ηλικίας άνω των 13 ετών, θα είναι δύσκολο για νεαρότερα άτομα να εγγραφούν σε αυτόν.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θα ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τις επιμέρους πολιτικές ασφαλείας τους για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τις αντίστοιχες αρχές για το θέμα αυτό μέχρι τον Απρίλιο του 2009.


Ιστορικό:
Η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου στο πλαίσιο της ομάδας ειδικών καθηκόντων για την κοινωνική δικτύωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2008. Η συγκεκριμένη ομάδα έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή διάφοροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ερευνητές και αποτελεί καλό παράδειγμα αυτορρύθμισης του κλάδου, δηλαδή της μεθόδου που προτιμά η Επιτροπή, εφόσον αυτή όντως εφαρμόζεται.
Ανάλογες πρωτοβουλίες στον ως άνω τομέα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική δικτύωση του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2008 καθώς και χωριστές συμφωνίες μεταξύ του Myspace και του Facebook με γενικούς εισαγγελείς από 49 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ημερίδα για ασφαλέστερο Διαδίκτυο οργανώνεται κάθε χρόνο από το 2004 και περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο.
Η ημερίδα για ασφαλέστερο Διαδίκτυο του 2007, με πρωτοβουλία της επιτρόπου κας Reding, κατέληξε σε συμφωνία για την ασφαλέστερη χρήση των κινητών τηλεφώνων εκ μέρους των νεαρών εφήβων η οποία υπεγράφη από όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (IP/07/139).
“Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με την κοινωνική δικτύωση. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου ώστε τα παιδιά μας να είναι ασφαλέστερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ανά την Ευρώπη,” δήλωσε η κα Viviane Reding, ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. “Η κοινωνική δικτύωση έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην Ευρώπη, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας μας και να καταστήσει διαλογικότερη την κοινωνία μας, εφόσον τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι έχουν εμπιστοσύνη και διαθέτουν τα αναγκαία εργαλεία για την προστασία τους, όταν κάνουν ‘”φίλους” και μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες στο διαδίκτυο. Θα παρακολουθήσω προσεκτικά την εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας και η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε ένα χρόνο.”