Από το Δεκέμβριο του 2008, οι ευρωπαίοι μπορούν να καλούν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από οπουδήποτε στην ΕΕ, με δωρεάν κλήση από σταθερό ή κινητό, στο 112.

112Εντύπωση προκαλεί πως μόνο στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες γνωρίζει ότι ο σωτήριος αυτός αριθμός (112) υπάρχει και σε άλλα κράτη μέλη, ενώ τρεις στους δέκα που έκαναν χρήση του αριθμού αυτού σε άλλη χώρα αντιμετώπισαν προβλήματα γλώσσας. Σήμερα, η Επιτροπή καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112» ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το 112 και να ενθαρρυνθούν οι εθνικές αρχές να καταστήσουν περισσότερο πολύγλωσσες τις υπηρεσίες του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης.


«Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης πρέπει να παύσει πλέον να αποτελεί το μεγάλο μυστικό της Ευρώπης. Έχουμε στη διάθεσή μας έναν ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε όλα τα κράτη μέλη και από κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι λιγότερο από το ένα τέταρτο των ευρωπαίων πολιτών γνωρίζει την ύπαρξή του ή ότι οι ταξιδιώτες που καλούν το 112 αδυνατούν να συνεννοηθούν λόγω γλώσσας», δήλωσε η Viviane Reding, επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες. «Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια των 500 εκατομμυρίων πολιτών της, ανάλογες με τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε για να εξασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία τους εντός των 27 χωρών. Ο εορτασμός της πρώτης ευρωπαϊκής ημέρας του 112 πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα προσκλητήριο προς τις εθνικές αρχές, οι οποίες πρέπει να φροντίσουν να αυξηθεί ο αριθμός των γλωσσών στις οποίες λειτουργούν τα κέντρα κλήσης του 112 και να καταστήσουν ευρύτερα γνωστή την ύπαρξη αυτού του αριθμού που σώζει ζωές.»


Έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ η οποία έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι το 94% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει στην χρησιμότητα της ύπαρξης ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης. Επίσης, στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, υπογραμμίζονται τα σημεία τα οποία επιδέχονται περαιτέρω βελτίωση:


Προβλήματα γλώσσας: το 28% των καλούντων αντιμετωπίζουν πρόβλημα γλώσσας όταν καλούν το 112 ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό, παρόλο που σύμφωνα με την πληροφορία την οποία παρέχουν 21 κράτη μέλη, τα κέντρα που διαχειρίζονται τις κλήσεις 112 προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται τις κλήσεις αυτές στα αγγλικά (12 κράτη μέλη στα γερμανικά και 11 κράτη μέλη στα γαλλικά).


Διάδοση του 112: Γενικά, μόνο το 24% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ απάντησε άμεσα ότι γνωρίζει πως μπορεί να καλέσει το 112 για να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη την ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το Φεβρουάριο 2008, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών σε ό, τι αφορά την γνώση για την ύπαρξη του αριθμού αυτού: από 3% στην Ιταλία σε 58% στη Τσεχική Δημοκρατία. Πολλά κράτη μέλη ενημερώνουν τους πολίτες τους και τους επισκέπτες για την ύπαρξη του 112, για παράδειγμα:
– Στη Φιλανδία, η ημέρα του112 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.
– Σε όσους επισκέπτονται τη Βουλγαρία μοιράζεται ένα κείμενο καλωσορίσματος το οποίο τους ενημερώνει για την ύπαρξη του 112.
– Το 112 διαφημίζεται στους κύριους οδικούς άξονες και στα διόδια στην Αυστρία, την Ελλάδα και την Ισπανία και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα αεροδρόμια, μεταξύ άλλων, του Βελγίου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και των Κάτω Χωρών.
– Ενημερωτικές εκστρατείες των μέσων ενημέρωσης για την ύπαρξη του 112 οργανώνονται στη Σουηδία, πριν από την περίοδο διακοπών.
Πέρυσι, το ποσοστό αυτών που γνωρίζουν την ύπαρξη του 11 αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 10% στη Βουλγαρία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και τη Πορτογαλία.


Από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου προκύπτουν επίσης τα εξής:
– Το ένα τέταρτο των πολιτών της ΕΕ έκαναν χρήση του αριθμού αυτού την τελευταία πενταετία.
– Οι περισσότερες κλήσεις εξακολουθούν να γίνονται από σταθερά τηλέφωνα: το 53% των κλήσεων έγιναν από σταθερά τηλέφωνα, ωστόσο παρατηρείται αύξηση των κλήσεων από κινητά τηλέφωνα (45% έναντι 42% το 2008).
Για να εξασφαλιστεί η δημοσιότητα του αριθμού 112 ανά την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα εντείνουν τις προσπάθειες δημοσιοποίησης του 112 ιδίως πριν από τις περιόδους διακοπών.


Ιστορικό
Ο λόγος για τον οποίο καθιερώθηκε ο αριθμός έκτακτης ανάγκης το 1991 ήταν για να υπάρχει, εκτός από τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός για την ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ιδίως για τους ταξιδιώτες. Από το 1998, οι κοινοτικοί κανόνες απαιτούν από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την δωρεάν πρόσβαση του αριθμού 112 από σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Από το 2003, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να παρέχουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πληροφορίες σχετικά με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται ο καλών, ώστε αυτές να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα τα θύματα ατυχήματος. Τα κράτη μέλη οφείλουν και αυτά, από πλευράς τους, να ενημερώνουν τους πολίτες για το 112.
Για να διασφαλίσει την εφαρμογή του 112, η Επιτροπή κίνησε 17 διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον 15 χωρών επειδή δεν διέθεταν το αριθμό 112 ή τη δυνατότητα εντοπισμού του καλούντος ή δεν διεκπεραίωναν την κλήση με τον δέοντα τρόπο. Οι περισσότερες εξ αυτών περατώθηκαν κατόπιν λήψης διορθωτικών μέτρων.
Το 112 λειτουργεί παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η Δανία, η Φιλανδία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σουηδία και πιο πρόσφατα, η Ρουμανία αποφάσισαν να καθιερώσουν τον αριθμό αυτό ως τον κύριο εθνικό αριθμό. Σε άλλες χώρες, το 112 αποτελεί τον μοναδικό αριθμό για ορισμένες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (όπως στην Εσθονία και το Λουξεμβούργο για τα ασθενοφόρα ή την πυροσβεστική).


Δικτυακός τόπος της Επιτροπής για το 112: www.ec.europa.eu/112
Πως λειτουργεί το 112 στη χώρα μου:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/ms/index_en.htm
Η γωνιά του παιδιού:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/112/kids/index_en.htm