Tη δημιουργία μιας νέας δομής που θα λειτουργεί παρά τω πρωθυπουργώ, με στόχο την προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), επιδιώκει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).


Του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Καθημερινή, 19/04/2014


1305716703_sepeΣύμφωνα με τον πρόεδρό του, Τάσο Τζήκα, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει στη δημιουργία του μηχανισμού που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει μια εθνική στρατηγική στον τομέα των ΤΠΕ. Επίσης, ο κ. Τζήκας αναφέρεται στην παρακράτηση του 20% που είχε επιβληθεί στις εταιρείες πληροφορικής το περασμένο καλοκαίρι και την οποία ήρε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την άρση της διάταξης αυτής «τη σημαντικότερη παρέμβαση του ΣΕΠΕ από ιδρύσεως».


Γιατί ήταν σημαντική η άρση της διάταξης του 20%;
– Ηταν η διόρθωση ενός λάθους που είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο επέβαλε παρακράτηση 20% σε κάθε τιμολόγιο πώλησης λογισμικού και παροχής υπηρεσιών πληροφορικής. Αν αυτό δεν άλλαζε με τη μεθοδευμένη προσπάθεια του ΣΕΠΕ, θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο. Ενας κλάδος, ο οποίος θα πρέπει να είναι μοχλός για τη μετάβαση από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, ουσιαστικά θα καταστρεφόταν. Νομίζω ότι με την παρέμβασή μας, σε συνεργασία με τον υπουργό και το γραφείο πρωθυπουργού, επήλθε συμφωνία ότι έπρεπε να αλλάξει, και τελικά άλλαξε.


Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΣΕΠΕ;
– Το τελευταίο διάστημα, ο ΣΕΠΕ έχει αλλάξει ατζέντα, ακριβώς επειδή έχει αλλάξει ατζέντα η χώρα. Βασικός στόχος μας είναι να πείσουμε την κοινωνία ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας συνιστά μοχλό για το ξεπέρασμα της κρίσης και της ύφεσης. Για εμάς, η κρίση βάζει στην πρώτη γραμμή της χώρας τον κλάδο των ΤΠΕ και θέτει επιτακτικά την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής. Η Ελλάδα έχει χάσει δύο σημαντικές ευκαιρίες στις δεκαετίες του ’90 και του 2000, ευκαιρίες, τις οποίες κέρδισαν χώρες όπως η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Εσθονία κ.ά. Η παρούσα συγκυρία είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να αναδείξουμε τις νέες τεχνολογίες σε στρατηγικό κλάδο για τη χώρα και την οικονομία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να πείσουμε τη κυβέρνηση και την κοινωνία ότι οι τεχνολογίες είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να ξεπεραστεί η κρίση.


Πώς θα συμβεί αυτό;
– H κρίση τι είναι; Δύο πράγματα: απουσία διαφάνειας, δηλαδή διαφθορά, και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Και τα δύο, για να τα επηρεάσεις δομικά, πρέπει να επενδύσεις στις ΤΠΕ. Αρα αν θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα στη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα, τομείς στους οποίους η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θέσεις στον πλανήτη, πρέπει να επενδύσουμε σε ΤΠΕ. Σημειώνω ότι τα άσχημα δημοσιονομικά είναι το αποτέλεσμα αυτών των δύο παραγόντων. Ετσι αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΕΠΕ είναι ότι, αν θέλουμε να τελειώσει η κρίση, να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πρέπει ν’ αποτελέσουν προτεραιότητα οι ΤΠΕ.


Αυτό δεν ήταν προφανές μέχρι τώρα;
– Οχι. Πρέπει να πειστούν το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία για την αναγκαιότητα αλλαγής αναπτυξιακού μοντέλου. Πιστεύω ότι έχει πειστεί και ο πρωθυπουργός, ο οποίος από τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν από το ταξίδι στην Κίνα, δεσμεύθηκε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συντονίζει τις δράσεις κατά μήκος του συνόλου της κρατικής μηχανής, και όχι μόνον. Εχουμε συμφωνήσει και έχει υιοθετήσει την πρότασή μας για τη δημιουργία μιας δομής παρά τω πρωθυπουργώ που θα συντονίζει την πανσπερμία δράσεων και πρωτοβουλιών στον δημόσιο τομέα. Σήμερα αυτός ο συντονισμός απουσιάζει, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.


Τι μορφή μπορεί να έχει αυτός ο μηχανισμός;
– Μπορεί να είναι μια γενική γραμματεία ή ένα γραφείο στο πρότυπο της αμερικανικής προεδρίας με κάποιον επικεφαλής (Chief Information Officer) και υπεύθυνο για τη χάραξη της στρατηγικής στον τομέα των ΤΠΕ. Κατά τη γνώμη μας, στη δομή αυτή θα πρέπει εκχωρηθούν αρμοδιότητες και δυνατότητες υλοποίησης πρωτοβουλιών και αποφάσεων. Μόνον έτσι πιστεύουμε ότι θα φανεί η απαραίτητη δέσμευση που απαιτείται για την υπέρβαση που έχει ανάγκη η χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα ενημερώσουμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί θεωρούμε ότι η νέα δομή πρέπει να έχει μια διακομματική αποδοχή και υποστήριξη.