O επικεφαλής του SAP Business One Solution Center, SAP E&C Partner Solution Management & Enablement, Peter Mulder, μιλά στο techpress.gr για τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει στις μικρές ελληνικές εταιρείες η πλατφόρμα Business One, καθώς και για τις ευκαιρίες που μπορεί να δώσει μια συνεργασία με τη SAP στους έλληνες developers.

 

Peter MulderΗ ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας αποτελείται από εταιρείες με μέγεθος που δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα. Τι μπορεί να προσφέρει μια SAP Business One λύση σε μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους;

Η διάσημη κύρια πλατφόρμα της SAP είναι ιδανική για μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις, από έναν έως 10-20 εργαζομένους χρειάζονται ωστόσο διαφορετική προσέγγιση. Πριν αρκετά χρόνια η SAP εξαγόρασε μια εταιρεία από το Ισραήλ, την TopManage (Menahal Top) και το λογισμικό που ανέπτυσσε ειδικά για τις ανάγκες μικρών εταιρειών. Αυτό το λογισμικό έχει μετεξελιχθεί σήμερα στο SAP Business One, μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη υλικοτεχνική υποδομή, μπορεί να στηθεί σε έναν απλό server, δίχως εξεζητημένες τεχνικές γνώσεις. Το SAP Business One απευθύνεται σε αρκετούς διαφορετικούς κλάδους, καθώς οι μικρές εταιρείες κάθε βιομηχανίας έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Λιανική, χονδρική, αποθήκες, παραγωγή, υπηρεσίες, όλες αυτές οι κατηγορίες παρουσιάζουν διαφορετικές ανάγκες. Αυτό που κάνουμε με το Business One είναι να προσφέρουμε μια ενιαία κεντρική πρόταση που περιλαμβάνει λύσεις για όλα τα παραπάνω, ενώ για πιο εξεζητημένες ανάγκες οι κατά τόπους συνεργάτες της SAP μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω λειτουργικότητα πάνω στην πλατφόρμα του B1. Αρκετοί συνεργάτες μας για παράδειγμα έχουν αναπτύξει λύσεις POS (Point Of Sales) για τη λιανική, για καταστήματα ρούχων κ.λπ. , λύσεις για φαρμακευτικές που πρέπει να υπακούν σε συγκεκριμένες κυβερνητικές προδιαγραφές κ.α.


Η φιλοσοφία του mobility διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσπάθειά σας  να διευρύνετε το target group των πελατών σας;

Όσον αφορά στο mobility, πρόκειται για το trend της αγοράς που συνειδητοποιούμε όλοι. Πριν δυο χρόνια το SAP Business One κυκλοφόρησε τις mobile εφαρμογές του (για Android και iOS), δωρεάν για όλους τους πελάτες του. Με τη βοήθειά τους μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες σας από smartphones και tablets και να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες διεργασίες (πχ στις πωλήσεις). Φυσικά πρόκειται για μια λύση που επίσης μπορεί να εξελιχθεί από τους συνεργάτες μας και να προσαρμοστεί σε εξεζητημένες απαιτήσεις, παρέχοντας επιπλέον λειτουργικότητα στο mobile app του πελάτη.


Οι ιδιαιτερότητες των μικρών εταιρειών γίνονται καλύτερα αντιληπτές από συνεργάτες της SAP παρομοίου μεγέθους. Πως μπορεί το πρόγραμμα SAP PartnerEdge να βοηθήσει startups να αναπτυχθούν και να επωφεληθούν της συνεργασίας σας;

Υπάρχουν δυο σκέλη στην απάντηση, πως βοηθάμε τους ήδη υπάρχοντες συνεργάτες μας και πως προσεγγίζουμε όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια νέα συνεργασία μαζί μας. Ας ξεκινήσουμε με τους νέους συνεργάτες. Το πρόγραμμα PartnerEdge είναι ο δίαυλος επικοινωνίας μας με την κοινότητα, καθώς το B1 διατίθεται κατά 99,9% μέσω συνεργατών. Πάντα αναζητούμε startups και νέους συνεργάτες καθώς αυτό το μοντέλο διάθεσης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Πριν ωστόσο επενδύσει μια καινούρια εταιρεία στη συνεργασία με τη SAP χρειάζεται να κατανοήσει το ίδιο το εργαλείο, να αποκτήσει εμπειρία και να περιηγηθεί στις δυνατότητές του. Για το λόγο αυτό έχουμε ένα νέο πρόγραμμα, το exploration pack όπου με 500€ μια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο development software της SAP για ένα χρόνο προκειμένου να πειραματιστεί και να δει αν μπορεί να αναπτύξει εύκολα τις δικές της προτάσεις και υλοποιήσεις. Παράλληλα, δίνουμε δωρεάν πρόσβαση σε όλους σε μια πληθώρα πληροφοριών, e-learning resources που μπορούν να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να μάθουν γρήγορα τη χρήση της πλατφόρμας μας, απλά με μια αναζήτηση στο google.  Άλλωστε η ζήτηση σε συμβούλους SAP Β1 είναι τόσο μεγάλη που σε αρκετές χώρες οι αμοιβές τους ξεπερνούν ακόμα και τις αντίστοιχες των συμβούλων της κυρίως SAP πλατφόρμας!

Χρειάζεται επομένως να «χτίσουμε» το κανάλι προσεγγίζοντας νέους ανθρώπους και το exploration package σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα University Alliances το οποίο δίνει πρόσβαση στο λογισμικό SAP σε σχολεία και πανεπιστήμια, μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στους παλαιότερους συνεργάτες μας, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο marketing και στις υλοποιήσεις μέχρι κάθε συνεργάτης να βρει τους ρυθμούς του. Για τους πιο δραστήριους και «επιθετικούς» συνεργάτες μας μάλιστα μπορούμε να συστήσουμε τις λύσεις τους και εκτός των συνόρων της χώρας τους, ανοίγοντάς τους την πόρτα σε νέες αγορές ή και υπεργολαβίες. Ειδικά οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επιστρατεύσουν την ανεξάντλητη φαντασία τους και να δημιουργήσουν λύσεις που θα βρουν εύφορο έδαφος στο παγκόσμιο κανάλι του B1.


Σε καιρούς οικονομικής ύφεσης, οι συνεργάτες σας χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να αντλήσουν από εσάς για να πείσουν τους πελάτες να εφαρμόσουν καινοτόμες λύσεις. Μήπως έφτασε η κατάλληλη στιγμή για τη στρατηγική μάρκετινγκ της εταιρείας σας να υιοθετήσει μια πιο… «consumer» προσέγγιση, δεδομένου ότι η λήψη αποφάσεων σε επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους είναι περισσότερο παρορμητική και δεν βασίζεται πάντα σε επιμελή IT σχεδιασμό;

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η συμπεριφορά των πελατών μας πραγματικά αλλάζει όπως είπατε. Αν κάτι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο με μια αναζήτηση στο google, αυτομάτως δεν υπάρχει, τίθεται εκτός της οποιασδήποτε έρευνας αγοράς. Παράλληλα, υπάρχει και ο μύθος πως «η SAP είναι πολύ μεγάλη για τις ανάγκες μου», παρόλο που το SAP Business One μπορεί να είναι οικονομικότερο από γνωστές τοπικές λύσεις ERP.  Η SAP επιλέγει να δαπανήσει το marketing budget της μέσω συνεργατών προκειμένου να ενθαρρύνει τοπικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη ζήτηση του προϊόντος και θα στοχεύσουν σε συγκεκριμένες αγορές. Συχνά χρειάζεται να κάνουμε… «mythbuster» καμπάνιες με events που απομυθοποιούν το enterprise προφίλ της SAP, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι δυνητικοί μας πελάτες πόσα πολλά μπορούμε να προσφέρουμε σε μια μικρή εταιρεία. Ταυτόχρονα είμαστε αρκετά ισχυροί σε επίπεδο παροχής πληροφοριών στο internet, στα social media ακόμα και στο youtube, με σκοπό να φέρουμε τις λύσεις μας κοντά σε όλους.


Είναι το SDK σας τόσο φιλικό όσο θα θέλατε;

Το SDK μας – όπως και το ίδιο το προϊόν – εξελίσσεται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει κάποια παλαιότερα objects, αλλά ετοιμάζουμε ένα νέο integration API το οποίο θα αντικαταστήσει αρκετά σενάρια του παλιού SDK και θα υποστηρίζει όλες τις νέες τεχνολογίες όπως XML, HTML5, σύγχρονα UI κ.α. Τους τελευταίους μήνες η ομάδα που εργάζεται πάνω στο νέο SDK φροντίζει να ενσωματώσει περαιτέρω λειτουργικότητα προκειμένου να παρουσιάσει σύντομα κάτι ακόμα πιο φιλικό προς τους νέους developers.

Ας μην ξεχνάμε πως το Business One αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τη SAP, γεγονός που το διοικητικό συμβούλιο υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία, οπότε η συνεχής βελτίωσή του τα επόμενα χρόνια είναι αυτονόητη.


Κλείνοντας, αν θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με μια πρόταση το SAP Business One σε όλους τους υποψήφιους πελάτες σας, ποια θα ήταν αυτή;

Ένα εκπληκτικά εύχρηστο προϊόν για τις παραδοσιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που ενσωματώνει την παγκόσμια τεχνογνωσία της SAP!



DSC_0420small