Μάχη γιγάντων βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη πάνω από τη Forthnet, καθώς μετά τη Wind κατέχει ήδη την καταστατική μειοψηφία του 33% και η Vodafone απέκτησε συμμετοχή 6,51% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, περιπλέκοντας πλέον τις μετοχικές ισορροπίες και τις διαπραγματεύσεις.


Χρήστος Φράγκου, Sofokleousin.gr, 16/01/2014


forthnet logo svstoΟι εξελίξεις ενισχύουν όμως τη διαπραγματευτική θέση των Αράβων μεγαλομετόχων της εταιρίας οι οποίοι βλέπουν πλέον το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των δυο παιχτών της αγοράς και μπορούν να πουλήσουν ακριβότερα το… «τομάρι» τους.


Καταλυτικό ρόλο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων όμως, θα διαδραματίσουν οι τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν τα δάνεια της εταιρίας που ανέρχονται στα 333 εκατ. και τα οποία δεν εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά κανείς δεν θέλει να τα χαρακτηρίσει «μη-εξυπηρετούμενα» σε αυτή τη φάση. Ετσι για την ώρα η Forthnet επιβιώνει με την ανοχή των τραπεζών και ευελπιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τη Wind και εσχάτως από τη Vodafone να αποτελέσει τη λύση στο γόρδιο δεσμό του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.


Αν και στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς εστιάζουν στους συσχετισμούς μεταξύ Wind-Vodafone και δίνουν το… «μαχαίρι» στους Άραβες, εν τούτοις καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο sofokleousin.gr υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους εστιάζουν σε άλλο σημείο.


Όπως έχει και παλαιότερα επισημάνει το Sofokleousin.gr ρόλο στις εξελίξεις διεκδικεί με αξιώσεις και ο Πάνος Γερμανός, ο οποίος αν και δεν διαθέτει υψηλή ρευστότητα για να κινηθεί επιθετικά, κινείται αθόρυβα προετοιμάζοντας τις απαραίτητες ισορροπίες που θα του δώσουν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις.


Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα το νέο πλάνο των τραπεζών και ιδιαίτερα της Geniki Bank και της Τράπεζας Πειραιώς για μετοχοποιήσεις δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη ανάληψη της διοίκησης εταιριών από στελεχιακά επιτελεία που θα τα ορίζουν και οι πιστωτές.


Όπως έχει αναφέρει το Sofokleousin.gr και παλαιότερα ο Πάνος Γερμανός δεν αποκλείεται κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς να βρεθεί στη διοίκηση της Forthnet, ο ίδιος ή κάποιος έμπειρος μάνατζερ του δικού του περιβάλλοντος. Σε μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσαν άλλωστε να συμφωνήσουν οι πιστώτριες τράπεζες οι οποίες θέλουν να καταστεί βιώσιμο έστω ένα μέρος του δανεισμού και να μπορέσουν να επανεισπράξουν κεφάλαια.


Σε αυτή τη φάση η λύση αυτή εμφανίζεται ως η μόνη βιώσιμη τόσο για την εταιρία όσο και για τις τράπεζες καθώς ούτε η Wind, ούτε η Vodafone είναι διατεθειμένες να πληρώσουν υψηλό τίμημα στις τράπεζες και να αναλάβουν τον υπέρογκο δανεισμό της εταιρίας.


Σε μια τέτοια λύση η Forthnet θα οδηγούνταν σταδιακά στην αγκαλιά της Wind στην οποία ο Πάνος Γερμανός έχει στρατηγική συμμετοχή.


Το Sofokleousin.gr έχει και στο παρελθόν σκιαγραφήσει τις προοπτικές και το πλαίσιο ενός τέτοιου deal με το οποίο Wind και Forthnet θα οδηγούνταν σε συγχώνευση, με τη δεύτερη να αποτελεί όχημα για την είσοδο της πρώτης στο Χρηματιστήριο.


Η διαπραγμάτευση των μετοχών –ιδιαίτερα μετά τη μετοχοποίηση μέρους του χρέους- είναι κρίσιμη συνθήκη, καθώς δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν μετοχές καθώς και την επιλογή να γράψουν έστω και λογιστικά κέρδη. Μια τέτοια εξέλιξη θα «βόλευε» και τους ξένους θεσμικούς που ελέγχουν τη Wind και οι οποίοι έχουν μετοχοποιήσει ομολογιακά δάνεια και σε αυτή τη φάση δεν έχουν δυνατότητα ρευστοποίησης.


Στο πλαίσιο όμως της γενικότερης συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης της αγοράς η προοπτική ενός deal της Wind με τη Forthnet υπό τις ευλογίες των τραπεζών είναι μάλλον πιο ρεαλιστικό σενάριο από το ενδεχόμενο πλειοδοσίας με τη Vodafone για τον έλεγχο της… υπερχρεωμένης νύφης.