Ρεκόρ νέων συνδρομητών καταγράφει εν καιρώ κρίσης ο όμιλος Forthnet, σπάζοντας φέτος το «φράγμα» του 1 εκατομμυρίου πελατών, χάρη στη συνδρομητική τηλεόραση της Nova.


Του Κώστα Νάνου
Εθνος της Κυριακής, 22 Δεκεμβρίου 2013


forthnet 3playΤην ίδια ώρα, η μετοχή της εταιρείας επιδίδεται σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου, με την κεφαλαιοποίηση της Forthnet να έχει αυξηθεί στη διάρκεια του 2013 κατά 1.088%. Το λανσάρισμα του πακέτου υπηρεσιών «Nova3play» που συνδυάζει τηλεφωνία, πρόσβαση στο ίντερνετ και σε επιλεγμένο τηλεοπτικό περιεχόμενο, έμελλε να γίνει το «κλειδί» για τα θετικά μεγέθη που εμφανίζει πλέον η εταιρεία, όπως και για την κατακόρυφη άνοδο της αξίας της.


Στα τέλη του 2012, κύκλοι της τηλεπικοινωνιακής αγοράς εκτιμούσαν ότι οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Forthnet (δανεισμός, μείωση εσόδων), σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, θα ήταν ανυπέρβλητες.


Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο όμως, η εταιρεία διέψευσε τους πάντες καταφέρνοντας να ξεπεράσει τις δυσκολίες που καλούνταν να αντιμετωπίσει.


Δικαιώθηκε
Η διοίκηση της εταιρείας εκμεταλλεύτηκε το αποκλειστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο που διαθέτει η Nova και την άνοιξη του 2013 προχώρησε σε ένα πετυχημένο -όπως αποδεικνύεται από τα μεγέθη- λανσάρισμα της υπηρεσίας Nova3play, που αποτελεί και την κυρίαρχη τάση διεθνώς.


«Μετά δύο χρόνια εσωτερικής αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης νέων προϊόντων, η εταιρεία είναι πλέον σε θέση να επωφεληθεί από την αύξηση της συνδρομητικής βάσης», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Πάνος Παπαδόπουλος.


Ηδη στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η μείωση των εσόδων λιανικής σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, επιβραδύνθηκε στο -3,6% από το 8,9% που είναι η αντίστοιχη σύγκριση του πρώτου τριμήνου. Η εταιρεία ενίσχυσε τη θέση της αισθητά αυξάνοντας τις ενεργές συνδέσεις κατά διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους μαζί. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς της Forthnet σε συνδρομητές LLU αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας πλέον στο 30,7%.


Η Forthnet -σημειωτέον ότι η Wind άμεσα και έμμεσα ελέγχει το 32% της εταιρείας- προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την επιτυχία από την αγορά να θεωρείται βέβαιη, καθώς, όπως όλα δείχνουν, κανείς από τους βασικούς μετόχους δεν φαίνεται διατεθειμένος να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του. Η εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της βάσης και κατά συνέπεια του κεφαλαίου κίνησής της. Η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώνεται στις 3 Ιανουαρίου 2014.


Ρεκόρ
Ενδεικτικό της πορείας ανόδου της εταιρείας αποτελεί η συμπεριφορά της μετοχής της Forthnet που πέτυχε τους τελευταίους οκτώμισι μήνες ενώ την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 135,4 εκατ. αυξημένη κατά 1.088%.


Εξάλλου, τα αποτελέσματα εννεαμήνου φέτος δείχνουν ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα των κινήσεων της εταιρείας που παρά τις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στην εγχώρια αγορά, πέτυχε επιδόσεις που αποτελούν ιστορικά υψηλά. Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο συνδρομητές συνολικά και τις 420.000 συνδρομητές Nova.


Απαντήσαμε στην κρίση με πολιτικές ανάπτυξης
«Παρά τις δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, η εταιρεία εφήρμοσε με επιτυχία τη στρατηγική της να επεκταθεί σε νέες αγορές», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Πάνος Παπαδόπουλος. «Η υπηρεσία Nova 3Play, σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό από την αρχή του λανσαρίσματός της. Η σημαντική αύξηση της συνδρομητικής βάσης το πρώτο 9μηνο του 2013 αντικατοπτρίζει τις τωρινές τάσεις ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει τις μελλοντικές προοπτικές».


Στο 3ο τρίμηνο του 2013 το μερίδιο αγοράς σε νέους συνδρομητές LLU ανήλθε στο 183%, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό σε συνδρομητές Pay TV. Οι συνολικές συνδρομές αυξήθηκαν κατά 15,3%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο και οι ενεργοί συνδρομητές LLU αυξήθηκαν κατά 15,2% σε 571.436 εκ των οποίων νέοι συνδρομητές ήταν 22.204, ανεβάζοντας το μερίδιο αγοράς από 28,3% σε 30,7%».


«Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, ανήλθε στα 285,4 εκατ., μειωμένος σε σχέση με το 9μηνο του 2012, κυρίως λόγω της συμπίεσης των τιμών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η υπηρεσία 3play έφερε νέα έσοδα ύψους 7,6 εκατ. ευρώ.


Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε σε 280 εκατ. ευρώ από 302 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες έφτασαν 42 εκατ. ευρώ έναντι 46 εκατ. ευρώ πέρσι. Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου μειώθηκε από 698 εκατ. ευρώ σε 694 εκατ. ευρώ.