Ο διευθυντής εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδος, Διονύσης Γρηγοράτος, μας μιλά για το ρόλο των τηλεπικοινωνιών στο χώρο της ενέργειας.

 

Ο διευθυντής εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδος, Διονύσης Γρηγοράτος.

Ο διευθυντής εταιρικών πελατών της Vodafone Ελλάδος, Διονύσης Γρηγοράτος.

– Οι τηλεπικοινωνίες διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στον κλάδο της ενέργειας, με αιχμή του δόρατος τις machine to machine (M2M) υπηρεσίες. Πείτε μας δυο λόγια για τις δραστηριότητες της Vodafone στον τομέα αυτό. Ποιες κάθετες αγορές εξυπηρετεί η πλατφόρμα σας;

 

H Vodafone Ελλάδος, έχει θέσει ως βασική της στρατηγική την παροχή ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων στο σύνολο των εταιρικών πελατών της και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει και παρέχει μοναδικές υπηρεσίες Μ2Μ, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Zelitron Α.Ε.
Eχοντας εκτιμήσει το δυναμικό που παρουσιάζει η ελληνική αγορά των Μ2Μ υπηρεσιών, η Vodafone έχει επιλέξει να τοποθετηθεί στρατηγικά στο συγκεκριμένο χώρο με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες Μ2Μ. Διαθέτουμε λοιπόν μια εξειδικευμένη πλατφόρμα διαχείρισης συνδέσεων M2M τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο που απλοποιεί και διευκολύνει την καθημερινή λειτουργία των εφαρμογών Μ2Μ και τηλεματικής, παρέχοντας άμεσο έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης, αξιοπιστία και καλύτερη εξυπηρέτηση.
Περαιτέρω, εξάγουμε τεχνογνωσία στο χώρο των M2M εφαρμογών, αποτελώντας διαπιστευμένο πάροχο των υπηρεσιών Mobile Assets Tracking (π.χ. παρακολούθηση και εντοπισμός απεσταλμένου πακέτου) και Connected Cabinets (π.χ. σταθερά ψυγεία) στο Vodafone Group, με πιλοτικές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο.
Η υποδομή που χρησιμοποιείται έχει ως βασικό χαρακτηριστικό μια ειδική κάρτα SIM με την οποία διασφαλίζεται η συνεχής σύνδεση στην επικοινωνία, καθώς και ειδικά προγράμματα χρήσης, σχεδιασμένα για επικοινωνίες M2M. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται αφενός η δυνατότητα ελέγχου της κάρτας SIM και της υπηρεσίας επικοινωνίας απευθείας από τον χρήστη μέσω διαδικτύου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και, αφετέρου, η πρόσβαση σε αναλυτικές αναφορές χρήσης, καθώς και η χρήση των συνολικά συγκεντρωμένων ΜΒ από το σύνολο των συνδέσεων (data sharing).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Vodafone έχει αναδειχθεί στην πρώτη θέση παγκοσμίως στα δίκτυα και πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (M2M) εξασφαλίζοντας την βαθμολογία του Ηγέτη του Κλάδου σε ανεξάρτητη έκθεση για τα M2M της Analysys Mason, για το 2012 και το 2013.

 

– Ποιες δυνατότητες ξεκλειδώνει η επικοινωνία Μ2Μ και πώς περιμένετε να εξελιχθεί η χρήση της μέσα στα επόμενα χρόνια; Ποιες σχετικές υπηρεσίες πιστεύετε πως μπορούν να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και ποιο αντίκτυπο θα έχουν στην καθημερινότητα του μέσου Ελληνα καταναλωτή αλλά και στην οικονομία;

 

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση της χρήσης επικοινωνιών Μ2Μ, γιατί το Μ2Μ δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και υπηρεσιών σε τομείς που αυτό δεν ήταν δυνατό μέχρι πρόσφατα, όπως στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της υγείας, της αυτοκίνησης και των μεταφορών και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αναλυτών, οι ασύρματες συνδέσεις M2M από 173 εκατ. παγκοσμίως στο τέλος του 2013, θα φτάσουν τα 365 εκατ. έως το 2016 και τα 2,2 δισ. μέχρι το 2023. Τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τις υφιστάμενες υπηρεσίες Μ2Μ που προσφέρει η Vodafone είναι άμεσα και αφορούν στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, στη μείωση του κόστους λειτουργίας, καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον. Σήμερα, οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη υπηρεσία Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων ZeliTrack Fleet Management, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον επαγγελματία να μειώσει το κόστος διανομής των προϊόντων, να εξυπηρετεί καλύτερα και ταχύτερα τους πελάτες και να αυξήσει τον έλεγχο και την ασφάλεια των οχημάτων και των εμπορευμάτων. Η διαχείριση του στόλου μπορεί να γίνεται πλέον απλά, γρήγορα και οικονομικά, με την ευκολία και αμεσότητα του internet, χωρίς εξοπλισμό IT και έξοδα εγκατάστασης, με σταθερή μηνιαία συνδρομή για κάθε όχημα. Επίσης, η Vodafone προσφέρει την καινοτόμο υπηρεσία τηλεμέτρησης Smart Ecometer GAS για την άμεση παρακολούθηση και ενημέρωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σε συνεργασία με την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, και την υπηρεσία Τηλεμέτρησης και Εποπτείας Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων SmartEcometer PV, για τον πλήρη έλεγχο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτών. Παράλληλα, μια σειρά από άλλες εφαρμογές, όπως συναγερμοί ασφαλείας που επικοινωνούν με τα κέντρα ελέγχου, συστήματα συναλλαγών, όπως αναγνώστες πιστωτικών καρτών, ταμειακές μηχανές, τραπεζικά ΑΤΜ κ.ά., υλοποιούνται από εταιρείες – πελάτες της Vodafone, αξιοποιώντας τα εξειδικευμένα προγράμματα Τηλεμετρίας και το αξιόπιστο δίκτυο της Vodafone, με γρήγορες ταχύτητες κινητής ευρυζωνικότητας και εκτενή κάλυψη.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης των υπηρεσιών Μ2Μ της Vodafone μπορεί πλέον να παρακολουθεί τις ασύρματες συσκευές M2Μ και τις εφαρμογές τηλεματικής που έχει επιλέξει από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η κινητή επικοινωνία. Οι υπηρεσίες αυτές ενισχύονται από το εξειδικευμένο προσωπικό της Vodafone που παρέχει στις επιχειρήσεις υποστήριξη τόσο στη φάση σχεδιασμού των λύσεων όσο και στη φάση μετά την πώληση. Επιπρόσθετες υπηρεσίες που βλέπουμε να υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν τη διαχείριση εταιρικών πόρων, όπως για παράδειγμα ψυγεία, ηλεκτρονικοί πωλητές προϊόντων, εκτυπωτές ή και άλλα μηχανήματα που αναφέρουν βλάβες σε πραγματικό χρόνο, από απόσταση, αλλά και ιατρικό εξοπλισμό ελέγχου ασθενών από απόσταση.
Στη Vodafone πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις σε έξυπνες εφαρμογές Μ2Μ ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας, την ανάπτυξη αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.