Πανάκριβα πληρώνουν τα megabytes στο κινητό τους τηλέφωνο οι Ελληνες καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα της φινλανδικής εταιρείας Rewheel Ltd. το κόστος χρήσης ενός «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) στην Ελλάδα, σε απόλυτες χρεώσεις, βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Εφημερίδα “Καθημερινή”
του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013


SmartphonesΗ φινλανδική εταιρεία μάλιστα, μετά την έρευνά της, χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας «κλειστή», σε αντίθεση με άλλες αγορές, όπως εκείνη της Εσθονίας που θεωρείται «ανοιχτή» και με πολύ υψηλότερη διείσδυση χρηστών του Διαδικτύου μέσω κινητού (mobile internet users).


Βάση για την έρευνα της εταιρείας Rewheel ήταν το ελάχιστο κόστος ενός συνδυαστικού πακέτου κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα δωρεάν χρήσης του Διαδικτύου και τηλεφωνίας. Το πακέτο αυτό θα έπρεπε να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών έως 2 Gbyte όπως και δυνατότητα κλήσεων 200 λεπτών ομιλίας κάθε μήνα προς όλα τα εθνικά δίκτυα. Με βάση αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα κατετάγη πρώτη ή δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε.


Η φθηνότερη διαθέσιμη λύση κατέταξε τη χώρα στη δεύτερη θέση της Ε.Ε. με κόστος της τάξης των 50 ευρώ ανά μήνα.


Ομως, η μέση χρέωση όλων των αντίστοιχων προσφερόμενων πακέτων απ’ όλους τους παρόχους της χώρας κατέστησαν τη χώρα μας την πιο ακριβή από όλες τις χώρες της Ε.Ε.


Σε άλλες χώρες, με αντίστοιχο ή και υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από αυτό της Ελλάδας, οι χρεώσεις εντοπίζονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, το προαναφερόμενο πακέτο κινητής τηλεφωνίας εντοπίστηκε μεταξύ των 27 χωρών και των 92 παρόχων κινητής τηλεφωνία, σε ένα εύρος από 8 έως 78 ευρώ.


Η «Κ» έχει στη διάθεσή της όλη την έρευνα και όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δημοσιεύει επιλεκτικά και κυρίως τα ποιοτικά δεδομένα της έρευνας.


Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε όρους αγοραστικής αξίας σαφώς η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.ά. Οι Ελληνες καταναλωτές διαθέτουν ένα μονοψήφιο ποσοστό των μηνιαίων αποδοχών τους για μια τέτοια υπηρεσία, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες οι καταναλωτές διαθέτουν πάνω από το 10% του μηνιαίου μισθού τους.


Ωστόσο υπάρχουν και χώρες, όπου η συγκεκριμένη υπηρεσία αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% των μηνιαίων αποδοχών τους.


Η Rewheel εντοπίζει και άλλα ενδιαφέροντα δεδομένα στην έρευνά της. Για παράδειγμα, ο αριθμός των παρόχων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις χρεώσεις. Μεταξύ των εθνικών αγορών με 3 και 4 παρόχους, εμφανίζεται μια διαφορά χρεώσεων της τάξης του 46% κατά μέσο όρο. Επίσης στις αγορές εκείνες όπου δραστηριοποιούνται νεοεισερχόμενοι ή/και ανεξάρτητοι πάροχοι οι διαφορές στις χρεώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 140%. Ως νεοεισερχόμενοι ή/και ανεξάρτητοι πάροχοι θεωρούνται όσοι δεν ελέγχονται από τους «μεγάλους 5», δηλαδή τη Vodafone, την Deutsche Telekom, τη France Telecom (Orange), την Telefonica και την Telecom Italia. Επιπλέον δεν κατέχουν κυρίαρχο μερίδιο στην αγορά. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που πασχίζουν για μερίδιο αγοράς. Η Wind Hellas στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν θεωρείται νεοεισερχόμενος ή/και ανεξάρτητος πάροχος. Τέλος, η Rewheel αναφέρει ότι η διείσδυση του mobile internet είναι μεγαλύτερη στις αγορές όπου οι χρεώσεις θεωρούνται χαμηλές και δραστηριοποιούνται ανεξάρτητοι πάροχοι.