Η Επίτροπος, κ. N. Kroes απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκου, λέγοντας πως το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας.


European-FlagΣυγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το πρόσφατο τραγικό γεγονός αυτοκτονιών δύο μαθητών στην Ιταλία, που έπεσαν θύματα σχολικού εκφοβισμού, επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας στην Ευρώπη. Απαιτείται άμεση ενημέρωση και ταχύτατη ανάληψη δράσης για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπισή του.


Η Ε. Επιτροπή έχει ως βασική επιδίωξη την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των παιδιών και των νέων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι όταν συνδέονται διαδικτυακά. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της αναλυτικής και με συγκεκριμένα στοιχεία απάντησης της αρμόδιας για θέματα ψηφιακής ατζέντας Επιτρόπου, κ. Neelie Kroes, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με την ταχεία εξάπλωση του διαδικτυακού εκφοβισμού.


Στην ερώτηση του, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είχε παραθέσει στοιχεία πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία σε ένα χρόνο, μόνο στο facebook, ένα εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού, που αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή σχολικού εκφοβισμού. Σημειώνεται επίσης ότι η ερώτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης δράσης που έχει αναλάβει ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατά του σχολικού εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας του για την καθιέρωση σχετικής Ευρωπαϊκής Ημέρας .


Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτρόπου, τρεις είναι οι δράσεις προτεραιότητας για την Ε. Επιτροπή που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού:
– Το πρόγραμμα DAPHNE III θα εστιάσει το 2013, μεταξύ άλλων, σε έργα που επεξεργάζονται και εφαρμόζουν στα σχολεία πολιτικές και προγράμματα κατά του κυβερνοεκφοβισμού, με τη συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών και προσωπικού. Δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού λαμβάνουν χώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούν να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής των εν λόγω έργων.


– Το πρόγραμμα για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου συγχρηματοδοτεί σε όλα τα κράτη μέλη κέντρα, «για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο» (Safer Internet),ΑΨ με σκοπό την ευαισθητοποίηση νέων, εκπαιδευτικών και γονέων, σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που οι νέοι μπορεί να αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο και την υποστήριξή τους για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Στα εν λόγω κέντρα λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή συμβουλών για κάθε θέμα που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού.


– Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, η 5η Φεβρουαρίου ορίστηκε για το 2013 Ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου, με σύνθημα «Συνδέσου με σεβασμό». Το 2012, 99 χώρες έλαβαν μέρος στην Ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και το μήνυμά της έφτασε σε σχεδόν 800.000 παιδιά, 3,4 εκατομμύρια εφήβους, 17.000 σχολεία και 133.000 εκπαιδευτικούς.


Η ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής με τίτλο «Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά: μια ευρωπαϊκή στρατηγική» προτείνει τη δημιουργία και εγκατάσταση σε ολόκληρη την ΕΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους εθνικούς φορείς, ενός μηχανισμού που θα παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του για την καταγγελία επιβλαβούς περιεχομένου και συμπεριφοράς. Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζεται και ο συνασπισμός ανώτατων διευθυντικών στελεχών για τη βελτίωση του διαδικτύου προς όφελος των παιδιών».