Επιστολή-απάντηση στην πρόσφατη Απόφαση της ΕΕΤΤ για το VDSL απέστειλε ο ΟΤΕ στην Επιτροπή, ζητώντας την οριστική της τοποθέτηση.


OTEΟ ΟΤΕ, με την επιστολή που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα, ζητά από την ΕΕΤΤ τη συνολική της τοποθέτηση επί των προτάσεων που της έχει καταθέσει και την έγκριση χωρίς περαιτέρω όρους των οικονομικών του προγραμμάτων έως τις 11 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι σύντομα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη στιγμή που ο ΟΤΕ επιχείρησε πιλοτικά να διαθέσει υπηρεσίες VDSL και σταμάτησε με Απόφαση της Επιτροπής.


Η πρόταση του ΟΤΕ διασφαλίζει φθηνό και γρήγορο VDSL internet έως 50 Μbps για όλους τους Έλληνες, τόσο για τους δικούς του πελάτες όσο και τους πελάτες των παρόχων. Οι υπόλοιποι πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιούν με χαμηλό κόστος τις επενδύσεις του ΟΤΕ για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πελάτες τους χωρίς να χρειάζεται να προβούν οι ίδιοι σε επενδύσεις.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ για διάθεση στους εναλλακτικούς παρόχους υπηρεσιών VDSL χονδρικής, περιελάμβανε και περαιτέρω έκπτωση περίπου 3€/μήνα, στις καθορισμένες από την ΕΕΤΤ τιμές, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των τιμολογίων λιανικής του ΟΤΕ (που έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ τόσο από τις αρχές του 2012 όσο και τον περασμένο Ιούλιο).


Όμως, η ΕΕΤΤ στην Απόφασή της δεν τοποθετείται συνολικά επί της πρότασης του ΟΤΕ, καθώς από την Απόφαση δεν προκύπτει κανονιστική βεβαιότητα για τη δυνατότητα του ΟΤΕ να διαθέσει λιανικές υπηρεσίες VDSL σε συγκεκριμένες τιμές και σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον.


Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ, με την Απόφασή της, θέτει δύο όρους για την έγκριση των τιμών του ΟΤΕ:
Α. Την υποβολή εκ μέρους του ΟΤΕ στοιχείων που τεκμηριώνουν ότι οι πάροχοι έχουν επαρκές περιθώριο δραστηριοποίησης με βάση τις τιμές χονδρικής. O ΟΤΕ έχει ήδη υποβάλει στην ΕΕΤΤ αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυνατότητα των παρόχων να δραστηριοποιηθούν με πολύ ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.
Β. Τη στοιχειοθέτηση εκ μέρους του ΟΤΕ της κοστοστρέφειας των προτεινόμενων στοιχείων χονδρικής. Και για αυτό τον όρο η ΕΕΤΤ έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά καθώς γνωρίζει όλα τα κοστολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα προϊόντα που συνθέτουν το νέο προϊόν χονδρικής και δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο στοιχείο που να είναι στη διάθεσή του ΟΤΕ και να μην έχει ήδη υποβληθεί στην ΕΕΤΤ μέσω του κοστολογικού ελέγχου.


Η Απόφασή της ΕΕΤΤ δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στον ΟΤΕ, καθώς του απαγορεύει να υποβάλει για έγκριση νέα προϊόντα για τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές του.


Εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕΤΤ, η εξέλιξη της χώρας σε σύγχρονες τεχνολογίες μένει πίσω, ενώ επενδύσεις από μία εταιρεία που έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά ποσά στη δημιουργία υποδομών, μένουν παγωμένες εδώ και δύο χρόνια. Εάν δε δοθεί ουσιαστική λύση, ο ΟΤΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μέχρι και απόσυρσης της πρότασης για παροχή VDSL σε χονδρική και λιανική.