Οι εταιρείες Cyta, Forthnet, Ηellas Online και Wind Hellas, ζητούν παρέμβαση της Κομισιόν για την παροχή υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ.


ote-vdslΟι εταιρίες, μέσω επιστολής τους προς την επίτροπο Νέλι Κρόες, αρμόδιας για την Ψηφιακή Ατζέντα ζητούν την παρέμβασή της προκειμένου να αναστείλει την παροχή υπηρεσιών υπερευρυζωνικών υπηρεσιών VDSL σε πελάτες λιανικής από τον ΟΤΕ.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι τόσο ο ΟΤΕ, όσο και η ρυθμιστική αρχή της χώρας (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δεν τήρησαν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και προώθηση δικτύων νέας γενιάς (EC NGA Recommentation).


Η επιστολή των ελληνικών επιχειρήσεων έφτασε στο γραφείο της κ. Κρόες την περασμένη εβδομάδα, μέσω της Ενωσης Εναλλακτικών Παρόχων Ευρώπης (ECTA) και όπως αναφέρει, η επικείμενη λειτουργία του δικτύου VDSL από τον ΟΤΕ, με στόχο την προώθηση υπηρεσιών σε πελάτες λιανικής, «ναρκοθετεί» τον ανταγωνισμό στην αγορά των υπερευρυζωνικών δικτύων και υπηρεσιών. «Σας παροτρύνουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «να απευθυνθείτε στην ελληνική ρυθμιστική αρχή ΕΕΤΤ, προκειμένου να παγώσει την έναρξη της διάθεσης λιανικών υπηρεσιών VDSL2 μέχρι που ο ΟΤΕ να συμμορφωθεί πλήρως προς τους όρους της σύστασης, οι οποίοι θα επιτρέψουν στους ανταγωνιστές του (ΟΤΕ) να μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες ταυτόχρονα με τον κυρίαρχο πάροχο».


Στην επιστολή γίνεται λόγος για τρεις όρους της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δίκτυα νέας γενιάς, οι οποίοι δεν ικανοποιούνται με την επικείμενη διάθεση υπηρεσιών από τον ΟΤΕ:
1. Την προγενέστερη κατά 6 μήνες κοινοποίηση των όρων διάθεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών στη χονδρική πριν από τη διάθεσή τους στο επίπεδο της λιανικής.
2. Την απουσία ρυθμιζόμενων και κοστοστρεφών χρεώσεων χονδρικής.
3. Την υποχρεωτική μετάβαση του πελάτη στο δίκτυο του ΟΤΕ για την παροχή της υπηρεσίας VDSL2.


Oι εναλλακτικοί πάροχοι αναφέρουν ότι με τις συγκεκριμένες αποφάσεις του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, οι ίδιοι πρόκειται να καταστούν εκ νέου μεταπωλητές υπηρεσιών του κυρίαρχου παρόχου, όπως συνέβη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας και επιπλέον θα απαξιωθούν οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει έως σήμερα στο υφιστάμενο δίκτυο χαλκού.


Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ σύντομα αναμένεται να αποφασίσει επί των τιμών λιανικής διάθεσης του VDSL2 και εφόσον αυτό συμβεί, τότε ο ΟΤΕ θα είναι σε θέση να διαθέσει τις υπηρεσίες του.