H διοίκηση μιλάει για κινήσεις ορθολογισμού, «περιορισμένης κλίμακας και σε βάθος χρόνου».

Από την εφημερίδα “Η Καθημερινή”
Του Β. Μανδραβελη

Σε μείωση του προσωπικού προχωρά -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- ο Ομιλος Intracom Holdings. Η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για ορθολογισμό των δραστηριοτήτων της, ενώ οι εργαζόμενοι αναφέρουν περικοπές του προσωπικού κατά 10%, με έμφαση στην Intracom Telecom και την Intracom IT Services. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι θ’ απομακρυνθούν 150 εργαζόμενοι από την Intracom Telecom και περίπου 35 εργαζόμενοι από την Intracom IT Services.

Η διοίκηση του οργανισμού επισήμως αναφέρεται σε κινήσεις ορθολογισμού των δραστηριοτήτων του ομίλου, οι οποίες «θα γίνουν σε περιορισμένη κλίμακα και σε βάθος χρόνου». Οι ίδιοι θεωρούν ανυπόστατα τα ποσοστά μείωσης του προσωπικού που διοχετεύθηκαν από το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης και σημείωναν ότι οι κινήσεις ορθολογισμού δεν αφορούν μόνον μειώσεις προσωπικού, αλλά και προσλήψεις οι οποίες γίνονται κατά καιρούς.

Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας του ομίλου, ωστόσο, καταδεικνύεται από πολλούς παράγοντες. Αυτό προεξόφλησε η διοίκηση της εταιρείας προς τους εργαζομένους, όταν οι τελευταίοι προσήλθαν πριν από λίγες ημέρες σε συζητήσεις για αυξήσεις. Η διοίκηση της εταιρείας, αντί για αυξήσεις, έκανε λόγο για μείωση προσωπικού.

Το ίδιο περίπου έπραξε και η ρωσική πλευρά, η οποία και ελέγχει το 51% της Intracom Telecom. Κορυφαία στελέχη της γνωστοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στο προσωπικό της επιχείρησης την πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σύντομα σε περικοπές προσωπικού. Ωστόσο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα στελέχη της Intracom Telecom δεν αναφέρθηκαν σε αριθμούς ή/και πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά, πρόσφατα -και λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης- έχει βάλει στο ψυγείο την εξαγορά του 49% των μετοχών της Intracom Telecom κυριότητας Intracom Holdings. Η εταιρεία, βάσει της αρχικής συμφωνίας του 2006, μπορούσε σε μια πενταετία ν’ αγοράσει το 49% αντί περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Τόσο η Intracom Telecom όσο και η Intracom Holdings εμφανίζουν υψηλές υποχρεώσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ της δεύτερης (κατέχει το 49% της πρώτης), οι υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Πάντως οι δύο εταιρείες εμφάνισαν βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία μέσα στο 2007 σε σχέση με το 2006.