H πώληση του 51% της Telekom Srbija έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τριών τηλεπικοινωνιακών ομίλων.


telekom srbijaΤρεις «μνηστήρες» μέχρι στιγμής έχουν προμηθευτεί τα έγγραφα συμμετοχής στο διαγωνισμό για την πώληση του και πιο συγκεκριμένα οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι Telekom Austria, Deutsche Telekom και France Telecom.
Στη δήλωση αυτή προέβη, χθες, στο Βελιγράδι, η αρμόδια υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Σερβίας, Γιάσνα Μάτιτς. Η κ. Μάτιτς δεν τοποθετήθηκε στο εάν έχει επιτευχθεί ή όχι κάποιου είδους συμφωνία όσον αφορά στο ποσοστό 20% που κατέχει ο ΟΤΕ στην Telekom Srbija.


Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν σε πρώτη φάση τις προσφορές τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, χωρίς να υπάρχει κάποια κατώτατη τιμή για την πώληση του 51%. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, Mladjan Dinkic, έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 1,4 δισ. ευρώ από την πώληση του 51% της Telekom Srbija, τα οποία θα επενδυθούν στις υποδομές της χώρας. Ο ΟΤΕ από την πλευρά του αναμένει σημαντικές υπεραξίες από την πώληση αυτή.


Επιδίωξη του ελληνικού ομίλου είναι να πωλήσει τη συμμετοχή του. Η επένδυση του ΟΤΕ στη σερβική επιχείρηση έχει αποτιμηθεί στα 155 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία της πώλησης εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, εφόσον δεν προκύψουν κωλύματα, μέχρι τις αρχές του 2011.


Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της σερβικής κυβέρνησης από την ανταπόκριση των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων στην προσπάθεια για την πώληση του μετοχικού ποσοστού της Telekom Srbija. Η ίδια παλαιότερα έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας θα εκδηλώσουν τρία έως πέντε ξένα επενδυτικά σχήματα τηλεπικοινωνιών.