Ο επικεφαλής της ΑΦΗΣ, Ηλίας Ορδόλης, απαντά στις ερωτήσεις μας για την ανακύκλωση μπαταριών στην Ελλάδα.

Ο γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ, Ηλίας Ορδόλης

Ο γενικός διευθυντής της ΑΦΗΣ, Ηλίας Ορδόλης

1. Τι ακριβώς είναι η ΑΦΗΣ;

Το όνομα της ΑΦΗΣ προέρχεται από τα αρχικά Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπου συμμετέχουν όλοι οι εισαγωγείς φορητών μπαταριών και στην οποία έχει ανατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η συλλογή και ανακύκλωση των φορητών μπαταριών.

Στόχοι της ΑΦΗΣ είναι η ευαισθητοποίηση του πολίτη, η συμμετοχή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, η στήριξη των εισαγωγέων μπαταριών και η επίτευξη των στόχων συλλογής και ανακύκλωσης των φορητών μπαταριών που έχουν τεθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όσο και από την Ελληνική.



2. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την ανακύκλωση μπαταριών από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα; Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Οι μπαταρίες, σε αντίθεση με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα. Τι σημαίνει αυτό; Περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο κ.ά., που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Οταν οι μπαταρίες καταλήξουν σε κάποια χωματερή, εκεί είναι αναμενόμενο να υποστούν διάφορες φυσικές αλλαγές. Η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, βροχή και υγρασία μπορεί να συντελέσει στην απελευθέρωση αναφλέξιμων ή διαβρωτικών συστατικών τους και να μεταφερθούν μέσω του εδάφους στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον.

Ερευνες που έχουν γίνει αποκάλυψαν πως, αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των αστικών απορριμμάτων, απ’ αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών.



3. Πιστεύετε ότι η ανακύκλωση και η οικολογική συνείδηση είναι «μόδα»;

Σίγουρα όχι. Άλλωστε μια μόδα δεν θα μπορούσε να παραμένει στην επικαιρότητα τα τελευταία 5-6 χρόνια.

Απλώς, τα τελευταία χρόνια με τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γωνιά του πλανήτη μας ο κόσμος ευαισθητοποιείται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες όλων μας. Στην Ελλάδα, η ευαισθητοποίηση του πολίτη είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός, όπως φαίνεται και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που διαρκώς αυξάνεται και μάλιστα σε πανελλαδική κλίμακα με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων.



4. Πώς λειτουργεί η διαδικασία της ανακύκλωσης στις μπαταρίες;

Από τη στιγμή που ο καταναλωτής θα ρίξει τη χρησιμοποιημένη μπαταρία στους κάδους της ΑΦΗΣ, οι συνεργαζόμενοι αδειοδοτημένοι συλλέκτες της ΑΦΗΣ θα παραλάβουν τις μπαταρίες και θα τις στείλουν σε ειδικούς χώρους για αποθήκευση. Από κει, θα σταλούν σε εργοστάσια ανακύκλωσης στη Γαλλία και το Βέλγιο προκειμένου να διαχωριστούν τα συστατικά τους και να επανέλθουν στο ρεύμα της αγοράς, είτε ως νέα προϊόντα είτε ξανά ως μπαταρίες.



5. Τι ανταπόκριση βρίσκει η προσπάθειά σας από το ελληνικό κοινό;

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα της ΑΦΗΣ είναι από εντυπωσιακή έως συγκινητική. Η εταιρεία λαμβάνει καθημερινά δεκάδες μηνύματα από πολίτες που είτε ζητούν κάδους συλλογής είτε διάφορες πληροφορίες για την ανακύκλωση είτε ακόμη και να συνεισφέρουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ.

Οταν ξεκινήσαμε, πριν από 5 χρόνια, ο αριθμός των μηνιαίων συλλογών δεν ξεπερνούσε τις 60-70. Σήμερα, ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τις 2.500 συλλογές το μήνα, που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανταπόκριση του πολίτη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ.

Δεν είναι τυχαίο που αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα, στην τοποθέτηση κάδων, είναι δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία (σε απόλυτους αριθμούς), ενώ κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην ανακύκλωση μπαταριών, πάνω από Αγγλία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και πολλές άλλες χώρες.

Το 2008 μάλιστα, η Ελλάδα κάλυψε (4 χρόνια νωρίτερα) το στόχο συλλογής μπαταριών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2012 σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ το 2009 παρουσίασε ακόμη μια εντυπωσιακή αύξηση στους τόνους συλλογής κατά 27%.



6. Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην ανακύκλωση μπαταριών;

Ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών με το να ρίχνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες του στους κάδους της ΑΦΗΣ, που βρίσκονται σε 49.000 σημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σχολεία, σε δήμους, σε κοινότητες, σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε επιχειρήσεις, σε εμπορικά καταστήματα, σε όλα τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Επίσης, μπορεί να τοποθετήσει δωρεάν έναν κάδο της ΑΦΗΣ προκειμένου να συλλέγει τις μπαταρίες των συμπολιτών μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.afis.gr ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα (210) 8030244 και (210) 8030355. n