Η IBM παρουσίασε τα πρώτα συστήματα που καταργούν τους περιορισμούς στην πλατφόρμα x86, με αυξημένες δυνατότητες επέκτασης για υψηλό φορτίο εργασίας.


IBM eX5 familyΟι νέοι Servers eX5 είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς προσπάθειας τεχνολογικού σχεδιασμού, για την πιο οικονομική λειτουργία των enterprise συστημάτων x86. Το χαρτοφυλάκιο των eX5 σηματοδοτεί τη δεύτερη οικογένεια συστημάτων της IBM για το 2010, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για φορτία εργασίας υψηλών απαιτήσεων και για το σημαντικό περιορισμό του κόστους της υφιστάμενης υποδομής πληροφορικής. Αυτά τα συστήματα παρουσιάστηκαν στην έκθεση CeBIT, στη Γερμανία, και θα αρχίσουν να διατίθενται επισήμως στην αγορά αργότερα αυτό το μήνα και σταδιακά σε όλη τη διάρκεια του έτους.


Τα νέα συστήματα ακολουθούν μια ισχυρή τάση αύξησης του μεριδίου αγοράς της IBM. Η IBM κέρδισε περισσότερο μερίδιο εσόδων από κάθε άλλο μεγάλο προμηθευτή Servers x86 σε κάθε τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με την IDC, και πλέον κατέχει μερίδιο σχεδόν 20% – μια αύξηση 3,5 μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την IDC, η IBM ξεπέρασε τις επιδόσεις της αγοράς συστημάτων blade το 4ο τρίμηνο του 2009, εμφανίζοντας, στα συστήματα blade, αύξηση εσόδων 64% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κερδίζοντας 5,7 μονάδες.


Αξιοποιώντας δεκαετίες πείρας στη σχεδίαση enterprise συστημάτων, η IBM επέκτεινε δραστικά τις δυνατότητες της πλατφόρμας x86 επιτυγχάνοντας μια τεχνολογική πρωτιά: απελευθερώνοντας τη μνήμη από την παραδοσιακή, αυστηρά καθορισμένη θέση δίπλα στον επεξεργαστή του server, εξαλείφει την ανάγκη αγοράς ενός νέου server για την υποστήριξη των αυξανόμενων αναγκών σε μνήμη. Αυτή η νέα κατηγορία συστημάτων x86 προσφέρει εξαπλάσια επεκτασιμότητα μνήμης από αυτήν που είναι διαθέσιμη σήμερα – περιορίζοντας το συνεχώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των data centers.


Για παράδειγμα, ο όγκος των δεδομένων που εισάγονται από ένα μέσο φoρτίο εργασίας μέσω διαδικτύου (web based workload) διπλασιάζεται κάθε χρόνο, αυξάνοντας το κόστος και εξαντλώντας τους πόρους. Οι χρήστες παραδοσιακά αντιμετώπιζαν αυτό τον κατακλυσμό δεδομένων χρησιμοποιώντας τη μόνη μέθοδο που ήταν διαθέσιμη στον κλάδο – προσθέτοντας περισσότερους Servers στο υπάρχον πρόβλημα, επιδεινώνοντας έτσι, την ανεξέλεγκτη επέκταση και αυξάνοντας το κόστος ενέργειας και διαχείρισης. Σήμερα, οι παραδοσιακοί x86 Servers χρησιμοποιούν μόνο το 10% των δυνατοτήτων τους εξαιτίας μιας αρχιτεκτονικής, ηλικίας 30 ετών, που δεσμεύει μαζί τον επεξεργαστή και τη μνήμη.


Τα συστήματα eX5 αξιοποιούν τις δυνατότητες oλοκλήρωσης με το ΙΒΜ Middleware για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά virtualized περιβάλλον που προσφέρει στους χρήστες ένα ευέλικτο σύστημα με μεγάλες δυνατότητες επέκτασης, το οποίο μπορεί να περιορίσει στο ήμισυ τον αριθμό των Servers που απαιτούνται, να μειώσει το κόστος αποθήκευσης κατά 97% και τις χρεώσεις αδειών χρήσης κατά 50%.


Το τσιπ της ΙΒΜ απελευθερώνει μέγιστη μνήμη
Ένα καινοτόμο τσιπ πυρίτιου της IBM επιτρέπει στους επεξεργαστές των συστημάτων eX5 να έχουν πρόσβαση σε εκτεταμένη χωρητικότητα μνήμης εξαιρετικά γρήγορα, μια πρωτιά στον κλάδο και μια αλματώδης εξέλιξη προσφέροντας τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στην αγορά. Το τσιπ IBM Enterprise X-Architecture είναι στην πέμπτη γενιά του με τα συστήματα eX5 και σε αυτό αξιοποιούνται δεκαετίες πείρας της IBM στην ενσωμάτωση μικροηλεκτρονικής για τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων με πυρίτιο.


x3850x5_with MAX5Η τεχνολογία ανεξάρτητης επεκτασιμότητας μνήμης, που ονομάζεται MΑΧ 5, προσφέρει 6 φορές περισσότερη μνήμη από αυτή που είναι διαθέσιμη στον κλάδο σήμερα, επιτρέποντας στους πελάτες να διαθέτουν 82% περισσότερους «εικονικούς servers» με το ίδιο κόστος αδειών χρήσης και μειώνει δραστικά τα έξοδα για Middleware και εφαρμογές. Οι πελάτες που έχουν βάσεις δεδομένων της Microsoft μπορούν να μειώσουν το κόστος αδειών χρήσης κατά 50% με τα συστήματα eX5.


Η IBM θα παρουσιάσει τρία νέα, εξαιρετικά επεκτάσιμα, συστήματα eX5 στη διάρκεια του 2010, τον IBM System x3850 X5, τεσσάρων επεξεργαστών, τον BladeCenter HX5 και το System x3690 X5, έναν server με χαμηλή τιμή και δυνατότητες λειτουργίας κατηγορίας enterprise, ο οποίος θα καταστεί ο πιο ισχυρός Server δύο επεξεργαστών της αγοράς.


Πέρα από την τεχνολογία MAX5, τα νέα συστήματα eX5 της IBM ενσωματώνουν πρόσθετες καινοτομίες που βελτιώνουν την απόδοση, το κόστος και την ευελιξία σε σχέση με τα φορτία εργασίας των x86:
• eXFlash – μια μοναδική, επόμενης γενιάς flash storage τεχνολογία που μειώνει δραματικά το κόστος αποθήκευσης μέχρι και 97%, αντικαθιστώντας εκατοντάδες σκληρούς δίσκους και χιλιάδες καλώδια.
• FlexNode – παρέχει δυνατότητες physical partitioning, για να επιτρέπει σε ένα μοναδικό σύστημα να διαχωριστεί δυναμικά σε δύο ξεχωριστά συστήματα ή να ξαναγίνει πάλι ενιαίο, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να «τρέξουν» εφαρμογές υποδομής την ημέρα και μεγαλύτερες εργασίες batch τη νύχτα στο ίδιο σύστημα, για υψηλότερη αξιοποίηση των πόρων.


MAX5

MAX5

Η σουίτα διαχείρισης λογισμικού ΙΒΜ Systems Director αναβαθμίστηκε, για να υποστηρίζει την τεχνολογία eX5 και θα επιτρέπει στους χρήστες να διαμορφώνουν εκ των προτέρων Servers, να επανακαθορίζουν τη λειτουργία συστημάτων από απόσταση και να ρυθμίζουν αυτόματες ενημερώσεις και εργασίες αποκατάστασης. Επιπλέον, η IBM σκοπεύει να προσφέρει απλοποιημένες υπηρεσίες (Lab Services) για να βοηθήσει τους πελάτες κατά τη μετάβασή τους σε συστήματα eX5 και για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του virtualization και των βάσεων δεδομένων.