rss

Ενότητες

Άνοιγμα όλων | Κλείσιμο

Κυκλοφόρησε!

Κυκλοφόρησε στις 26/2 το νέο τεύχος της δωρεάν 48σέλιδης "Techpress" μαζί με την free press εφημερίδα Metro. TECHPRESS

Συνέντευξη

Συνέντευξη

Περιοδικό “OnLine”

OnLine

Ημερολόγιο

Μαρτίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Τσιπ από άνθρακα στα 100 GHz

9 Φεβρουαρίου, 2010

Για τους υπολογιστές του αύριο, η IBM αντικαθιστά το πυρίτιο με μια εξωτική μορφή του άνθρακα που ονομάζεται γραφένιο με ταχύτητες από 30 ως 100GHz.


imageresizertoday.phpΣτενός συγγενής του διαμαντιού και του γραφίτη, το γραφένιο αποτελείται από φύλλα άνθρακα με πάχος ενός ατόμου.


Θεωρείται ιδανικό για χρήση σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, δεδομένου ότι οι ηλεκτρικές του ιδιότητες μπορούν να αλλάζουν κατά βούληση από την αγώγιμη, στην ημιαγώγιμη ή στη μονωτική κατάσταση.


Ερευνητές της IBM αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι χρησιμοποίησαν το γραφένιο για τη δημιουργία «διόδων επίδρασης πεδίου» (FET), ένα είδος τρανζίστορ, με συχνότητες λειτουργίας που έφτασαν τα 30 GHz και θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω στα 100 GHz.


Για τη δημιουργία των πειραματικών τρανζίστορ η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε μια θερμική τεχνική για το σχηματισμό στρωμάτων γραφένιου πάνω σε πυρίτιο. Κατασκεύασαν έτσι μια πλάκα πυριτίου, όμοια με αυτές στις οποίες δημιουργούνται τα συμβατικά τσιπ, καλυμμένη όμως με FET γραφένιου.


Η πειραματική διάταξη απέχει πάντως πολύ από το να είναι έτοιμη για εμπορική αξιοποίηση.


Μοιραστείτε το:
  • Google
  • Facebook
  • Digg
  • del.icio.us
  • Sphinn
  • Mixx
  • Ma.gnolia
  • LinkedIn
  • Technorati
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
  • TwitThis

Αφήστε τα σχόλιά σας

Quiz
Μαζί για το παιδί
Athens Information Technology
Δωρεάν iPhone εφαρμογή

Techpress TV

ebook
© 2008 techpress.gr- Designed & Developed by TopCreations TopCreations