rss
TECHPRESS

Ενότητες

Άνοιγμα όλων | Κλείσιμο

Newsletter

Twitter

Κυκλοφορεί

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της 48σέλιδης "Techpress" δωρεάν στο δίκτυο διανομής της free press εφημερίδας Metro. Την "Techpress" μπορείτε να βρείτε και στα περίπτερα της επαρχίας στην τιμή των 0,50€. Techpress

Περιοδικό “OnLine”

OnLine_118

Συνέντευξη

Βασίλης Κουλούρης

Ημερολόγιο

Μαΐου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
iNews
AIRNEWS.GR

Κ.τ.Π: Φτωχές οι επιδόσεις

4 Φεβρουαρίου, 2010

Στο 100% ανήλθαν οι δαπάνες για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.


KTP_AEΗ επίδοση αυτή κρίνεται μάλλον φτωχή με δεδομένη την παράταση 6-12 μηνών που έλαβε το πρόγραμμα για την υλοποίηση δαπανών. Σημειώνεται ότι αρχικά το πρόγραμμα (όπως το σύνολο του Γ΄ ΚΠΣ) έληγε στις 31/12/2008, αλλά με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές) της χώρας το 2007 και της οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε το 2008, το Γ΄ ΚΠΣ έλαβε παράταση σχεδόν 12 μηνών.


Πέρα όμως από την παράταση του προγράμματος, το 100% της δαπάνης που καταγράφηκε στον προϋπολογισμό του προγράμματος χαρακτηρίζεται φτωχός δείκτης και από μια δεύτερη διάσταση. Δεν παρέχει «μαξιλάρι» ασφαλείας κατά τους ελέγχους των δαπανών. Οι έλεγχοι αυτοί είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε μη επιλέξιμες δαπάνες κι επομένως τα έργα που θα τεθούν εκτός προγράμματος θα βαρύνουν αποκλειστικά τον εθνικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με παράγοντες του υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι έλεγχοι που θα ακολουθήσουν θα καταστήσουν μη επιλέξιμες περίπου το 10% των συνολικών δαπανών του προγράμματος.


Το πρώτο μεγάλο έργο που αναμένεται να βγει εκτός προγράμματος είναι η κτιριακή υποδομή της ΜΟΔ Α.Ε., η οποία απορρόφησε κονδύλια άνω των 30 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό, σύμφωνα με τους κοινοτικούς, δεν συνάδει με τη σκοπιμότητα του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθώς αφορά κτιριακή υποδομή.


Το πιο σημαντικό, ωστόσο, δεν είναι η επιλεξιμότητα των δαπανών. Αλλωστε ένα έργο παραγωγικό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση με τα έργα τα οποία θεωρητικά «δουλεύουν» αλλά στην πράξη είναι αναποτελεσματικά. Κλασικό παράδειγμα αναποτελεσματικών έργων του προγράμματος είναι τα Πληροφοριακά Συστήματα των Περιφερειακών ΕΣΥ (ΠΕΣΥΠ) τα οποία κόστισαν δεκάδες εκατ. ευρώ και τα οποία σήμερα συνιστούν νησίδες έργων χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, στους μεγαλύτερους τελικούς δικαιούχους έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΚτΠ συγκαταλέγεται η εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας με δαπάνες ύψους 750 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με δαπάνες 310 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ με 140 εκατ. ευρώ και το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας με 120 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο πλαίσιο του ΕΠ ΚτΠ εντάχθηκαν 6.500 έργα και χρηματοδοτήθηκαν με 2,65 δισ. ευρώ περίπου 6.000 έργα.


Μοιραστείτε το:
  • Google
  • Facebook
  • Digg
  • del.icio.us
  • Sphinn
  • Mixx
  • Ma.gnolia
  • LinkedIn
  • Technorati
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
  • TwitThis

© 2008 techpress.gr- Designed & Developed by TopCreations TopCreations