Από την εφημερίδα: “Ελευθεροτυπία”

Του Δημήτρη Κοντογιάννη

Το όνομα του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ακούγεται όλο και περισσότερο στον Τύπο, όμως λίγα γνωρίζει ο πολύς κόσμος για το γκρουπ. Από το αρχηγείο του στο Ελληνικό, ο κ. Ρέστης διευθύνει τον Ομιλο, συνεπικουρούμενος από τις αδελφές του Κάτια και Claudia και άλλα στελέχη.

Η καθαρή αξία ενεργητικού όλων των συμμετοχών και εταιρειών του Ομίλου δεν είναι γνωστή αλλά δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τα 3-4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέστης είναι κάτοχος πτυχίου μάστερ στη λογιστική και τη χρηματοοικονομική (accounting and finance) από το Πανεπιστήμιο Institute Catholique d’ Hautes Etudes Commerciales του Βελγίου. Η κύρια δραστηριότητα του Ομίλου ήταν και είναι η ναυτιλία.

Ο ιδιόκτητος στόλος ανέρχεται σε 70 πλοία ενώ άλλα 50 είναι υπό παραγγελία. Μαζί μ’ αυτά που διαχειρίζεται για λογαριασμό τρίτων, ο Ομιλος φθάνει τα 250 καράβια και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην κατηγορία του στον κόσμο μετά τον κινεζικό, που όμως ανήκει στην κυβέρνηση όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Εκτός από τη ναυτιλία, το γκρουπ έχει επεκταθεί κι αλλού. Ενας απ’ αυτούς είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος.

Ο Ομιλος ελέγχει το 50% της FBB (First Business Bank) και βρίσκεται σε συζητήσεις με τον βασικό μέτοχο του υπόλοιπου 50%, δηλαδή την ATEBank, για το μέλλον της τράπεζας, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει την είσοδό της στη Σοφοκλέους. Το δεύτερο όχημα του Ομίλου Ρέστη στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι η επενδυτική μπουτίκ Oxygen Capital. Πρόκειται για την πρώην Δίολκος ΑΕΠΕΥ που εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε σε Oxygen Capital.

Επικεφαλής της τελευταίας είναι ο Σπύρος Μαρτσέκης, στέλεχος της HSBC και της Morgan Stanley παλαιότερα και πρώην επικεφαλής της Pantheon, που συστάθηκε για να διαδεχθεί την Ολυμπιακή. Ο κλάδος δραστηριοποιείται επίσης στην ενέργεια μέσω της RF (Ρέστης-Φιδάκης). Επιπλέον έχει μειοψηφικές συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρείες των μίντια, δραστηριοποιείται στον κλάδο των Private Equity και κατέχει ποσοστά σε εταιρείες από διαφόρους κλάδους, π.χ. το 20% της Multirama, το 10% της Νίκας κ.τ.λ.

Πρόσφατα ακούστηκε ότι ο κ. Ρέστης συμμετέχει σε σχήμα επιχειρηματιών που επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο της ΑΕΚ. Τέλος, ο Ομιλος δεν επιθυμεί να μπει στις τηλεπικοινωνίες αλλά έχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ μαζί με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη αγόρασαν πέρυσι το καλοκαίρι τα δικαιώματα του MTV για την Ελλάδα.